El Sundance, el festival de cine independent més prestigiós del món, estrenarà el llarg documental “Google i el cervell mundial”, que competirà en la secció oficial.Dirigida per Ben Lewis produïda per Polar Star en coproducció amb la BBC, Arte/ZDF, Televisió de Catalunya i TVE, la cinta s’estrenarà mundialment a la World Documentary Competition, del reconegut Festival que se celebrarà al gener a Salt Lake city, la capital de l’estat de Utah dels EUA.
Fundat per Robert Redford el 1980 per promocionar joves directors i al cinema independent, el Sundance ha donat a conèixer noms com Cohen i Tarantino. L’anunci oficial de la selecció de “Google i el cervell del món” (“Google and the World Brain”) es va fer ahir.

El llargmetratge documental, que es podrà veure a Sense ficció, és una atrevida introspecció crítica a la història del projecte més ambiciós de Google i d’Internet: Google Books, en què Google es va proposar escanejar tots els llibres escrits per la humanitat, amb la intenció de recopilar la totalitat del coneixement mundial i, fins i tot, crear una forma d’intel•ligència superior (idea que va predir l’escriptor de ciència-ficció HG Wells el 1937 en “El Cervell Mundial”). Tot i això, més de la meitat dels llibres que Google va començar a escanejar estaven sota drets d’autor, fet que va provocar que autors d’arreu del món llancessin una campanya per aturar l’empresa, que va culminar als jutjats de Nova York l’any 2011.

“Google i el cervell mundial” és una pel•lícula sobre els somnis, els dilemes i els perills d’Internet. Ha estat filmada als Estats Units, Europa, Àsia i Amèrica Llatina; en universitats com Harvard i Oxford i en venerables biblioteques com la Bibliothèque Nationale de Paris, la Biblioteca de Montserrat, de Barcelona, la Vasconcelos de Mèxic. També s’ha rodat a l’espectacular seu de Google a Mountain View, Califòrnia.

A la pel•lícula, el director, Ben Lewis, reuneix les idees dels teòrics, crítics i personalitats més rellevants d’internet i les noves tecnologies (de Jaron Lanier a Eugeny Morozov i Laurence Lessig). Amb ells ha obert un vibrant diàleg sobre el futur del coneixement i de la informació a la xarxa. També ha entrevistat alguns dels bibliotecaris més notables del món (com Roger Darnton i Jean Noel Jeanneney) i ha revelat les històries excepcionals d’escriptors que han lluitat contra els escanejos de Google.

Ben Lewis és un reconegut director de films documentals i de sèries culturals de televisió. Entre els seus treballs destaca “The Great Contemporary Art Bubble” (2009), un polèmic documental que va posar de manifest el controvertit tema de l’especulació en el mercat d’art. La seva magnífica sèrie per a la BBC “Art Safari”, sobre alguns dels artistes contemporanis més reconeguts, va ser distribuïda mundialment i va obtenir la medalla de bronze del New York Television Award i el Premi Grimme “NRW Sonderpreis Kultur”. Acaba de presentar al festival IDFA 2012 el documental “Poor Us: An Animated History of Poverty”, que es mostrarà en més de 70 canals de televisió.

“Google i el cervell del món” és una producció de POLAR STAR en coproducció amb la BBC, ARTE/ZDF, Televisió de Catalunya i TVE.