Estrena, dimarts 4 de desembre

Fa cent anys, la creació de la companyia Barcelona Traction, Light and Power, més coneguda com “La Canadenca”, va ser l’inici de grans canvis a Catalunya. Un enginyer nord-americà, Fred Stark Pearson, va fundar l’empresa a Toronto i va construir les primeres centrals hidroelèctriques al Pirineu, les més grans que s’havien fet mai a Europa. En pocs anys, l’energia elèctrica va arribar a les principals ciutats i a les fàbriques.Però no va ser gens fàcil. Aquells anys, grans convulsions polítiques, econòmiques i socials van sacsejar el món. Pearson mateix va morir en un vaixell torpedinat al començament de la Primera Guerra Mundial. Tot i així, els seus projectes a Catalunya es van portar a terme i va tenir lloc la segona revolució industrial, una etapa marcada pel progrés econòmic i la prosperitat, però també pels episodis violents i les revolucions socials. Una etapa sense la qual no s’entendria ni la història del segle XX a Catalunya ni la realitat dels nostres dies.

“La gran aventura de La Canadenca” recull la història de les persones que, fa cent anys, van viure en primera fila o des de l’anonimat l’aventura que va portar l’electricitat des de les muntanyes fins a les fàbriques i les ciutats. A través de les vivències de quatre personatges, el documental narra en un to èpic i realista alhora les dues dècades que van des dels primers passos de la Canadenca fins a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929.Per a les imatges d’arxiu, “La gran aventura de la Canadenca” s’ha nodrit sobretot de les fotografies i les pel•lícules del fons històric d’Endesa, un material d’alta qualitat produït per la mateixa Canadenca o per les empreses filials per deixar constància dels projectes i poder-los mostrar als accionistes i inversors de tot el món, sobretot de Nord-amèrica i d’Europa, que hi van invertir diners però que no van visitar mai Catalunya. El documental també utilitza imatges d’altres arxius, com ara la Filmoteca de Catalunya, la Filmoteca Española i arxius americans i francesos.


"Va portar feina la gestió dels drets i la localització de les imatges"

Jordi Fortuny, director del documental, conversa amb Joan Salvat.
Les fotografies, les pel•lícules d’època i les imatges enregistrades per l’equip de rodatge emmarquen la narració dels quatre personatges que fan de fil conductor, que són el mateix Fred Stark Pearson, l’enginyer barceloní Carlos Emilio Montañés –col•laborador de Pearson–, una pagesa de la vall de Cabdella i un treballador de les obres de les centrals originari del Campell, a la Llitera. La narració de Pearson i Montañés està inspirada en els textos que van deixar escrits ells mateixos o els seus col•laboradors, mentre que la pagesa i l’obrer són personatges de ficció que volen ser representatius de la gent del Pallars i de la que s’hi va desplaçar des d’altres llocs per treballar en les obres de les centrals.A més a més, el documental inclou entrevistes a dotze persones expertes i historiadors que tenen el denominador comú del coneixement dels inicis de l’electricitat a Catalunya, i que donen, amb les seves intervencions, una visió rigorosa i panoràmica d’aquells fets.

“La gran aventura de la Canadenca” acaba de guanyar el premi Cinema Rescat del Festival Internacional de Cinema de Reus, Memorimage, 2012, al millor treball de documentació i recerca.

Un documental dirigit per Jordi Fortuny, realitzat per Santi Trullenque i produït per Sílvia Sánchez, amb música original de Francesc Gener.

És una coproducció de Batabat amb Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola i Endesa.