Una iniciativa en què participen 71 televisions del món, la majoria públiques, i que té una audiència potencial de 500 milions de persones

Donar visibilitat a la pobresa, a través de casos concrets, com el de la Rafea, una dona índia que intenta mitigar-la aprenent a instal•lar plaques solars a les cases i que s’enfrontarà amb tota mena d’obstacles, o enfocant situacions més genèriques, com la que viuen al costat dels més rics del planeta alguns dels habitants del Bronx Sud, a Nova York, és l’objectiu de “Why poverty? El perquè de la pobresa”, vuit documentals produïts per 71 televisions d’arreu del món, entre les quals TV3, que estaran en antena a partir del 20 de novembre.


null

En la presentació de “Why poverty? El perquè de la pobresa”, aquest matí al Centre d’Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona (CIDOB), Joan Salvat, director de “Sense ficció” i un dels impulsors del projecte a TV3, ha recordat que l’antecedent de “Why poverty?” és una iniciativa adoptada per 40 televisions del món a través de l’EBU (European Broadcasting Union) que abordava en una sèrie similar el tema dels drets democràtics al món i que va aconseguir un Oscar al millor documental per “Taxi to te dark side”, un dels treballs que hi havia inclosos i que va ser emès al “Sense ficció”, de TV3.

Ara, a través de la mateixa organització, s’alien més de 70 cadenes del món, majoritàriament públiques, i algunes tan potents com la britànica BBC, la NHK japonesa, la PBS nord-americana o la francoalemanya ARTE, i a les quals s’ha volgut sumar també TV3, per tractar del problema endèmic de la pobresa.

“La pobresa és un tema recurrent que sempre hi és i del qual no pretenem explicar res nou, però del qual cada dia veus més lluny la solució. Aquí a Catalunya també tenim una part de la població que està patint això”, ha explicat Joan Salvat, director del “Sense ficció” i un dels impulsors del projecte a TV3.Salvat ha explicat que els vuit documentals que integren “Why poverty?” –i que a Catalunya es podran veure als programes “Sense ficció”, de TV3, i “60 minuts” i “Grans documentals”, del 33, durant les pròximes setmanes– s’emetran simultàniament a partir d’aquest novembre a totes les cadenes que hi participen, i ha destacat la importància de la col•laboració per tirar endavant projectes d’envergadura en temps de crisi.

“En aquest cas nosaltres hem participat en el projecte des del principi, ara fa dos anys, comprant els drets d’antena dels documentals abans que es fessin per fer que la iniciativa tirés endavant. Altres de les cadenes han pagat directament la producció dels treballs”, ha explicat. La suma d’esforços proporcionarà a la sèrie “Why poverty? El perquè de la pobresa” una audiència potencial a tot el món de 500 milions de persones.Miquel Garcia, director de l’àrea de Nous formats i Documentals, ha recordat que la participació de TV3 en aquesta iniciativa és la conclusió de la feina que el departament de documentals fa des de fa anys per fer que la presència del documental català en el mercat internacional sigui important. “Som l’única televisió de l’estat que té documentals en “prime time”, i ara mateix tenim tres documentals finalistes a Amsterdam”, ha assegurat.

A més de l’emissió televisiva, que s’obre el 20 de novembre al “Sense ficció” de TV3 amb “Doneu-nos els diners” –un documental en què figures tan conegudes com Geldof, Bono i Bill Gates expliquen les estratègies que han fet servir per aprofitar la debilitat per la fama i el glamur que han trobat en alguns polítics per recaptar fons contra la pobresa–, s’espera que el recorregut dels documentals inclosos a la sèrie vagi més enllà de l’emissió televisiva i pugui ser objecte de debat.

VERSIONS CATALANES DELS DOCUMENTALS

VERSIONS ORIGINALS DELS DOCUMENTALS

Per la seva banda, Jordi Vaquer, director del CIDOB, ha agraït a TV3 la participació en la iniciativa i que l’hagi volguda presentar a la seu de la seva organització, que, ha explicat, “va néixer amb l’objectiu d’obrir una mirada al que aleshores es deia Tercer Món, amb una problemàtica molt variada, però amb el denominador comú de la pobresa”.