Estrena, dimarts 30 d'octubre a les 21h50

Un viatge al Senegal de la mà de Lluís Llach, que hi resideix habitualment i que hi ha creat la Fundació Lluís Llach per ajudar els més desafavorits.

A través d’una sèrie de personatges reals, coneixerem la realitat del país, la situació de la dona o la desesperació dels joves per trobar una vida millor mar enllà.
“Yayoma” és el nom d’un dels projectes de la Fundació, que consisteix a promoure la pesca sostenible, mitjançant la construcció de vaixells, perquè els joves puguin tenir una ocupació i no hagin de marxar, arriscant la seva pròpia vida.

Ja fa alguns anys que Lluís Llach viu a cavall entre Barcelona i el Senegal. En un dels seus viatges, concretament a la regió de Sine Saloum, a la comunitat rural de Palmarin, Lluís Llach va concebre la creació d’una Fundació per pal•liar les mancances econòmiques, culturals i socials de la població.Gràcies als testimonis d’en Mady i en Bubakar, en Lluís coneix de primera mà l’experiència dels joves que volen sortir de la regió i que arrisquen tot el que tenen per aconseguir plaça en una patera o cayuco que els porti a una vida millor. Les seves experiències seran reveladores a l’hora de posar en marxa el principal projecte de la Fundació: la construcció de vaixells de pesca.


Lluís Llach i el director del documental, Lluís Danés, conversen amb Joan Salvat.

Aquest projecte rep el nom de “Yayoma”, que és la conjunció de les paraules “Yaye” (mare) i “Oma” (mar) en llengua serer. La construcció de vaixells de pesca té com a principal objectiu convertir-se en una eina de treball per als habitants de Palmarin i evitar la massiva emigració. En definitiva, proporcionar a la comunitat una esperança de futur.

En una zona desnaturalitzada, on falten escoles i llocs de treball, en Lluís hi conviu com un més. Les seves xerrades amb en Mady i en Bubakar ens porten a reflexionar sobre la situació desesperant dels joves africans, les seves esperances i la seves il•lusions. Alguns d’aquests testimonis resulten esgarrifosos per la seva crueltat i verisme.Però també coneixerem el François Ndyaye, l’home de confiança d’en Lluís, i que l’ajuda en les tasques de la Fundació. O la Gnima Ndour, la dona d’en François, que fa d’intermediària en el mercat del peix. A través d’ella coneixerem la situació (i la realitat) de la dona senegalesa.

Paral•lelament, en Lluís dirigeix al cor de Palmarin, tot versionant un dels seus temes, “Maremar”. La finalitat és cantar aquest tema, en llengua serer, el dia que s’acabi la construcció del segon vaixell de pesca, el “Yayoma II”.

I aquest dia arriba, i amb ell l’esperança d’un futur millor.


Un documental dirigit per Lluís Danés, la fotografia és d’en Mimmo Pizzigallo i la música original és del mateix Lluís Llach

Una producció de Televisió de Catalunya i Brutal Media.