Estrena, dimarts 25 de setembre.

La història escrita en primera persona

Sense Ficció presenta “Papers Personals”, un documental sobre els dietaris que redactaven pagesos catalans entre els segles XVII i XVIII on relataven detalls de la seva vida al mas. Vivències que malgrat el pas del temps són ben contemporanies.A Catalunya, durant els segles XVII i XVIII, la majoria de la població vivia a pagès, al voltant de masos escampats pel territori, en les quals els amos, homes benestants i amb una certa alfabetització, duien per escrit els comptes de l’explotació patrimonial. Enmig dels apunts sobre compres i vendes, aquells pagesos hi escrivien també trossos de la història que vivien, com ara la por que passaven pels diversos esdeveniments de caire violent que tenien lloc en una Catalunya revoltada, els comentaris pel naixement o la defunció de parents pròxims, receptes, remeis, etc.


Josep Rovira, director de "Papers personals", explica a Joan Salvat com ha estat el procés de treball amb els dietaris personals que formen part del documental.


El doble valor d’aquests quaderns resideix en el fet que gairebé sempre aporten una informació molt valuosa sobre la vida, els costums i l’economia local de la comunitat on es van escriure, però sobretot també perquè complementen i aporten un nou punt de vista –el de l’individu, no el dels grans historiadors o polítics– per conèixer els grans fets que es van viure en aquella època. I ens recorden amb insistència que van ser uns segles durant els quals es van encadenar diversos episodis bèl•lics que van arrasar el territori i amb especial violència el món pagès, que és on vivien els autors d’aquests quaderns personals.Aquests catalans del segle XVI i XVII necessitaven explicar, deixar constància de tot el que vivien i feien per salvar el patrimoni i la família. Una realitat que s’ha repetit al llarg de la història en situacions també molt cruentes, com la Guerra Civil, i que potser també es repeteix ara per culpa de crisi social i econòmica que es viu en el món occidental.CLIP AMB IMATGES DEL PROCÉS D'ELABORACIÓ DEL DOCUMENTALUn documental de Josep Rovira, amb realització de Josep M. Martorell i producció de Jordi Campàs. La imatge ha anat a càrrec de Roberto Díaz i el muntatge l'ha fet l'Anna Ramoneda. La recerca documental l'ha realitzat la Maribel Serra. Una producció pròpia de Televisió de Catalunya.