Estrena, dimarts 16 d'octubre

"Sense ficció" estrena "Parlen els ulls", un documental que mostra la màgia del diàleg per acostar les posicions més allunyades després del final d'ETA.Totes les sensibilitats polítiques tenen el seu relat sobre el final d'ETA, però no hi ha diàleg entre elles. Cadascuna tracta de convertir la seva manera d'interpretar els fets en la història de debò. Aquest documental tracta de trencar aquesta espiral d'incomunicació a través del diàleg entre 6 relats diferents sobre el passat i el futur de la societat basca al caseriu Zabalgana del Museu Chillida.

El documental el protagonizen dues víctimes del terrorisme (Rosa Rodero i Javier Asla), un membre d'ETA que ha passat més de 18 anys a la presó per delictes de sang (Joxean Agirre), la filla d'un metge mort després de rebre maltractaments (Tamara Muruetagoiena), una vocal del Consell General del Poder Judical (Margarita Robles) i l'exdirector de Drets Humans del Govern Basc (Jon Mirena Landa).


Joan Salvat entrevista Gorka Espiau, director del documental

Espiau explica la dificultat que els va representar trobar sis persones que reflectissin la diversitat de la societat basca i que estiguessin disposades a dialogar sobre el tema.