Estrena, dimarts 2 d'octubre

Guanyador dels Premis Giralda a Sevilla, Millor Documental Internacional
DOCS DF 2011, México, Millor Documental NORDISK PANORAMA 20011, Dinamarca i creador d’una forta polèmica a Nicaragua i a tot Centreamerica.


Durant anys el periodista suec Peter Törbiornsson ha volgut saber la veritat sobre qui va organitzar la col•locació d’una bomba enmig d’una conferència de premsa al riu San Juan, a la frontera entre Nicaragua i Costa Rica. Set persones van morir en l’atemptat. Durant tot aquest temps, la sensació d’haver col•laborat involuntàriament en la col•locació de la bomba l’ha rosegat per dins. Ara vol saber la veritat i aquest és un treball personal que ens acosta a aquesta recerca.El 30 de maig del 1984 esclatava una bomba en una conferència de premsa a La Penca, a Costa Rica, un lloc perdut de la selva a la vora del riu San Juan, a la frontera entre Nicaragua i Costa Rica. Hi havien arribat, remuntant el riu, una quinzena de periodistes internacionals per assistir a la conferència en la qual el líder de la Contra Nicaragüenca esponsoritzada per la CIA, Edén Pastora, havia de declarar suposadament la seva dissociació de les tàctiques americanes en la lluita contra els sandinistes.Set persones, tres d’elles periodistes, van morir en l’atemptat i vint-i-dos més van patir ferides de gravetat que els deixarien seqüeles físiques i traumes per a tota la vida. Era la primera vegada a la història que es cometia un atemptat en una conferència de premsa, trencant el tabú d’aquest marc de respecte intocable.
Hi ha diverses teories sobre qui, com i per què va ser detonada aquella bomba en aquell esdeveniment. La dreta o l'esquerra? La CIA o els revolucionaris sandinistes? Un agent doble? Interessos creuats? La veritat no ha estat mai aclarida. Ningú ha estat condemnat per aquell acte terrorista.


"Me he reencontrado con la verdad"

El documentalista Peter Törbiornsson ha estat amb Joan Salvat per parlar, entre d'altres qüestions, dels problemes als quals ha fet front per realitzar aquest documental.


Un dels periodistes ferits sabia més coses que els altres, però va romandre en silenci tots aquests anys, per vergonya, per por, pel sentit de culpabilitat que l’ha acompanyat sempre després d'aquell fet terrible que va marcar indefectiblement la seva vida i la dels seus companys. Peter Törbiornsson, el corresponsal de la ràdio i televisió sueca SVT, i simpatitzant de la causa sandinista, havia acceptat ser company de viatge, unes setmanes abans a petició d'un càrrec sandinista, d’un suposat fotògraf danès, Per Anker Hansen, espia sandinista i terrorista que activaria la bomba.
No podia imaginar llavors que els seus “amics”, els sandinistes, l’havien utilitzat per cometre una massacre entre els seus col•legues i contra ell mateix. Durant anys va buscar una altra explicació possible, altres culpables, però no els va trobar. La seva ètica com a persona i com a periodista li diu que ha de buscar la veritat oculta allà on va. Ell va ajudar l'home que va posar la bomba i és culpable per no dir allò que sabia en una situació en la qual està directament implicat.
Ara, vint-i-cinc anys després, inicia un viatge de tornada per enfrontar-se a l'aclariment de la veritat de l'atemptat de La Penca. La dolorosa veritat que ha estat defugint tot aquest temps i com va afectar els seus col•legues ferits, que intentaven sobreviure a aquell moment definitori de les seves vides. En aquest viatge en el temps apareixen les llums i ombres de la història de les revolucions i guerres que van marcar tota una generació a l’Amèrica Llatina, i la realitat d'ara, tan diferent a la d'ahir. Últim capítol. Adéu Nicaragua, és també una pel•lícula sobre com es mira quan perdem la innocència, sobre la redempció i el perdó, desmitificadora d'herois i èpica, potser important per a tota una generació de desil•lusionats idealistes.


Un Documental dirigit per Peter Torbiörnsson. Una producció de Playtime i Eden Films, amb la coproducció de TV3 i SWT.