Emissió: dimarts 18 de setembre

"Un documental que compta amb el testimoni exclusiu de Marta Casals Istomin, vídua del compositor"
Pau Casals va viure convençut que la música podia portar a un món millor, més fraternal i just. Un món nou que la realitat del segle més violent de la història va negar-li un cop i un altre. La lluita entre aquest ideal esperançat i aquesta realitat dolorosa va ser la vida de Pau Casals. Aviat serà el 41è aniversari de la cèlebre intervenció de Casals a les Nacions Unides, quan va rebre la Medalla de la Pau, i aquest documental, coproduït per Televisió de Catalunya i fet amb la col•laboració de la Fundació Pau Casals, la participació directa de la viuda del mestre, Marta Casals Istomin, i amb testimonis de grans músics, presenta una detallada i exhaustiva documentació que revela materials poc coneguts dels arxius personals del compositor, alguns dels quals inèdits fins ara.


Joan Salvat entrevista Jaume Boix, director del documental, qui comenta diversos aspectes de la personalitat de Pau Casals i parla de les imatges inèdites que incorpora el documental.


Dirigit per Jaume Boix. Un documental coproduït per Televisió de Catalunya i RBA Continguts Audiovisuals.

Va fer sonar la música més sublim i la va fer callar allà on la pau, la justícia i la llibertat no eren respectades. La música no podia elevar els esperits mentre la gent patia, era humiliada o moria. Però, ¿podia potser donar una llum d'esperança, l'esperança que un món millor és possible?Pau Casals va ser un músic importantíssim que ocupa un lloc molt destacat en la història de la música. Però també va ser un símbol perquè va encarnar com ningú i abans que tots la figura de l’artista compromès. Ho va fer fins al punt de sacrificar el seu art, de fer callar la música durant anys i fer sentir un silenci que va ser eloqüent com un clam de llibertat. Aquest documental narra la seva lluita i ho fa a partir de les veus de personatges propers a la figura de Casals i a la seva trajectòria vital i artística.