Emissió: dimecres 23 de maig

Un documental que mostra l’altra cara de la moneda i que "Sense ficció" emet
la setmana de "La Marató per la pobresa"
.
Es calcula que uns 600 mil catalans es dediquen de forma estable al voluntariat, una xifra que ha augmentat sensiblement a causa de la crisi. Segons dades de la Federació Catalana de Voluntariat Social, els últims dos anys l’augment ha estat entre el 9% i el 18% a algunes de las principals ONGs. “Voluntaris” és un documental d’una hora que segueix les vides de tretze persones que dediquen el seu temps a ajudar els altres. Narrat en format de 24 h, explica com és un dia en la vida d’aquestes persones.


Entrevista a Carles Gené, productor executiu del documental


Les càmeres de l’equip han seguit els voluntaris durant diverses jornades, cosa que ha permès captar com és el seu dia a dia, quines són les seves opinions i inquietuds, què pensa el seu entorn, o mostrar, sense interferències, quina relació tenen amb els usuaris a qui ajuden.

El documental mostra un ventall ampli de voluntaris, des de jubilats que han optat per seguir actius ajudant els altres fins a treballadors que malgrat l’horari laboral troben temps per dedicar-s’hi. Se segueix gent que és multivoluntària i col•labora amb diverses ONGs; voluntaris que abans eren usuaris del servei i han traspassat la línia; gent de diverses classes socials i motivacions i menors d’edat que fan de voluntari.

També es mostren famosos que fan tasques de voluntari, com el porter del Barça Víctor Valdés, que dedica el seu temps a diverses causes socials.

La narradora del documental és Agnès Marquès, presentadora també de la Marató per la pobresa de TV3 i Catalunya Ràdio. Amb una figura inspirada en referents com “Cielo sobre Berlín”, l’Agnès Marquès s’entrecreua amb els protagonistes i observa com és un dia en la vida dels voluntaris.

“Voluntaris” és una producció de Veranda.tv amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, Televisió de Catalunya i l’Institut Català de les Empreses Culturals.

Els protagonistes

SÒNIA NÚÑEZ. 60 anys. Psicòloga. Voluntària de "El Caliu", un menjador social que serveix esmorzars al barri d’Horta de Barcelona. Va ser una de les impulsores del projecte i hi fa de voluntària des del primer dia.

XAVIER MARTÍNEZ. 45 anys. Aturat. Voluntari de "El Caliu". Va començar a ser usuari de El Caliu quan es va quedar sense feina i es va convertir en un sense llar. Ara és la persona que, entre altres feines, coordina el magatzem.

ENRIC PÉREZ. 73 anys. Jubilat. Voluntari de l’Associació Sant Camil. Sant Pere de Ribes (Garraf) Fa fins a tres feines diferents al llarg de la setmana. Cuida ancians que no poden estar sols, s’ocupa de la seu local del Banc dels Aliments i fa companyia als malalts de cures pal•liatives de l’Hospital dels Camils

JÚLIA CAPELLÀ. 26 anys. Estudiant. Voluntària Federació Ecom i Institut Guttmann. Barcelona i Badalona. És voluntària a l’Institut Guttmann, el mateix hospital on va estar ingressada. També, ho és de la Federació Ecom, on fa de monitora per a nens que tenen alguna discapacitat.

ERNEST VALLEJO. 71 anys. Jubilat. Voluntari Fundació Avismón. Barcelona. Es dedica a fer de perruquer voluntari a diverses ONGs, com Avismón i Heura, un centre per a persones sense llar.

VÍCTOR VALDÉS. 30 anys. Porter del F. C. Barcelona. Voluntari de la Fundació F. C. Barcelona. Col•labora amb la Fundació F.C. Barcelona visitant nens malalts i amb entitats com la Fundació Josep Carreras i la Fundació Esclerosi Múltiple.

MINGO GRANEL. 67 anys. Jubilat. Voluntari de la Fundació Pare Manel. Barcelona i la Roca del Vallès (Vallès Oriental).Quan es va jubilar va començar a col•laborar amb el pare Manel i fa de voluntari a la presó de Quatre Camins.

LOURDES SAURA. 48 anys. Directora de sucursal bancària. Voluntària de La Caixa i Afanoc. Barcelona. Un cop a la setmana va a la planta d’Oncologia Infantil de la Vall d’Hebron per fer companyia als nens que hi estan ingressats i a les seves famílies.

GEMMA ALCÁZAR. 16 anys. Estudiant de 1r de Batxillerat i MÒNICA MARTÍN. 17 anys. Estudiant de 2n de Batxillerat. Voluntàries Ass. Casal La Formiga a CiberCaixa. Sant Roc (Badalona). Fan classes d’informàtica per a adults en un CiberCaixa.

NÚRIA GARCÍA. 31 anys. Auditora bancària. Voluntària de La Caixa. Barcelona. Des de fa sis anys és voluntària de La Caixa i es dedica a acompanyar nens i persones necessitades en activitats lúdiques.

IMMA GAROLERA. 31 anys. Bibliotecària i BERTA ESCUDERO. 28 anys. Ballarina. Voluntàries Càritas. Salt (Gironès). Fan el voluntariat en una residència d’ancians a Salt.


Equip

Producció executiva
Carles Gené
Óscar Hernando

Direcció i realització
Jordi Esgleas Marroi
Oriol Porta

Guió
Óscar Hernando
Martí Lucas
Guillem Martínez

Narració
Agnès Marquès

Producció
Mireia Prat

Ajudants de producció
Mar Gené
Laia Niubó

Director de fotografia
Marc Martínez

Imatge
David García

So
Miguel Figuerola

Assessorament
Alter Company