Emissió: dimecres 25 d'abril del 2012

"Sense ficció" presenta un dels documentals més polèmics d’aquests darrers anys. Un documental que, en aquesta ocasió, juga amb la ficció i la no-ficció. Presentat a nombrosos festivals, com el de Sant Sebastià, i una de les pel•lícules més destacades de l’Input d’aquest any.

Barbara Anderson, una de les afectades per les <i>subprimes</i>.

La ciutat de Cleveland va presentar una demanda contra 21 bancs de Wall Street, que consideren responsables dels embargaments immobiliaris que han arruïnat a molts veïns de la ciutat. Era l’11 de gener del 2008. La ciutat els feia responsables de la devastació que havia assolat els ciutadans. La demanda va ser presentada per Josh Cohen i els seus socis, advocats que representaven l’Ajuntament de Cleveland. Però els bancs de Wall Street van intentar impedir la celebració d’un judici costés el que costés, que van contractar tot una legió d’advocats per evitar el judici i per evitar un jurat popular a la sala. Davant la perspectiva que el judici no es fes mai, el director del documental, Jean Stéphane Bron, va decidir promoure un “judici simulat”, una reconstrucció del cas, en què tot és real.

null

El documental és aquesta reconstrucció en què tot és real, fins i tot els participants i els testimonis: Jutge, advocats, els membres del jurat i les persones que presenten les declaracions, parlen, expliquen, reflexionen sobre el cas. Hi trobarem, el policia que ha d’executar els desnonaments, el funcionari municipal que ha de gastar els diners de la ciutat per evitar la ruïna de les cases abandonades, o els diferents estaments judicials, com els membres del tribunal o els advocats.

De mica en mica , amb aquestes declaracions dels testimonis, es va explicant el funcionament d’uns crèdits hipotecaris subprime, també coneguts com a hipoteques escombraria, que han portat tota l’economia mundial a un pas del col•lapse i que, en el nostre país, amb un important sector immobiliari afectat, ha tingut i té una rellevància especial.
Així, encara que el judici no és real, tot els elements que l’envolten fan que tot sembli “Sense ficció”.

Una explicació universal sobre el funcionament del capitalisme i la crisi econòmica actual.

Un documental dirigit per Jean-Stéphane Bron produït per la Televisió Suïssa.