Emissió: 18 d'abril del 2012

Per primer cop en la història de la humanitat existeix un tribunal internacional per jutjar els crims de la humanitat. Aquesta és la història de com treballa el seu fiscal en cap, Luis Moreno Ocampo.

En una entrevista exclusiva, en la presentació del documental Baltasar Garzón parla amb Joan Salvat del Tribunal de la seva relació amb Ocampo i dels crims del franquisme.

null

Aquest documental és un retrat de Luis Moreno Ocampo, el fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional de la Haia. Durant els anys vuitanta va actuar de fiscal en el judici contra els caps de la junta militar Argentina. Barry Stevens, el director del documental, va començar a seguir el recorregut de Moreno a partir del 2009, quan ja feia cinc anys que exercia el càrrec i va poder celebrar el seu primer judici. El cas que es jutjava era el del congolès Thomas Lubanga, acusat de crims de guerra.
El treball mostra els problemes d’un fiscal que no té el suport d’un cos policial propi i analitza la polèmica història del TPI, que arrenca amb els judicis celebrats a Nuremberg al final de la Segona Guerra Mundial.En l'entrevista en exclusiva feta per Joan Salvat a Baltasar Garzón, el magistrat parla del Tribunal Penal Internacional, de la seva relació amb Luis Moreno Ocampo, fiscal del Tribunal, i dels crims del franquisme.

Un documental dirigit per Barry Stevens.
Una producció de National Film Board of Canada.

Naturalment, Moreno i els seus ajudants defensen grans ideals polítics i intenten trencar el cercle represàlies i venjances que es dóna a l’interior d’alguns estats per substituir-lo per una justícia semblant a la que s’hauria d’aplicar a nivell estatal. Però el TPI i Moreno sovint són objecte de crítiques a nivell internacional. Una d’elles és que tots els primers casos que s’estan jutjant es van produir a l’Àfrica.

Les crítiques es van fer més intenses quan Moreno va voler acusar el president sudanès, Omar Al-Bashir, per crims de guerra i genocidi. Al-Bashir seria el primer cap d’estat en exercici acusat per aquest nou tribunal permanent. El fiscal en cap s’ho pren amb calma: “És com en un partit de futbol: l’àrbitre no té seguidors.”