Emissió: 11 d’abril del 2012

Un documental que ens descobreix un pioner. Ron Galella va ser un dels primers fotògrafs nord-americans dedicat a perseguir les estrelles. Un dels primers paparazzis. Moltes de les seves fotos s’han convertit en molt famoses. Aquesta es la seva vida i la descripció de les seves estratègies per obtenir fotografies dels famosos en la intimitat.

Ron Galella en l'actualitat.


Ron Galella, el fotògraf, es va donar a conèixer per la quantitat de fotos íntimes que va fer de Jackie Kennedy Onassis i per les batalles judicials en què es va enfrontar amb ella. Jacqueline Kennedy Onassis el va portar als tribunals, Marlon Brando li va trencar la mandíbula i, si les mirades matessin, Steve McQueen l’hauria fulminat moltes vegades. Ron Galella no va inventar la paraula “paparazzo” –paraula italiana que descriu un mosquit molest–, però certament el va personificar, i va ser així que va redefinir les relacions entre les estrelles de cine i els famosos amb els fotògrafs.

Galella era un expert: es colava a tot arreu, envaïa i subornava, aixecava la seva càmera i disparava fins que queia (o algú el feia caure). El seu art era l’art d’un franctirador.
Tots els riscos valien la pena, “tot per a la foto perfecta”. I, no obstant això, Galella va trobar alguna cosa en l’essència dels seus personatges, i els va concedir l’eternitat.

nullnull

Ron Galella és conegut com el paparazzi pioner als Estats Units. Newsweek el va descriure com el “paparazzo extraordinari”, i la revista “Time” com “el padrí de la cultura paparazzi”. Està considerat el fotògraf de celebritats més controvertit del món, ja que durant més de tres dècades s’ha dedicat a caçar personatges públics en moments íntims i privats. Les seves fotos han aparegut en revistes tan prestigioses com Time, Vogue, Happer’s Bazaar, People, Rolling Stones, The New York Times i Life.


Un documental dirigit per Leon Gast. Una producció de Magnolia Pictures.

Si per alguna cosa va ser realment conegut el nom de Ron Galella va ser per totes les fotografies que va arribar a fer o “robar” a Jackie Kennedy Onassis. Va ser Jackie qui, més d’una vegada, va ordenar a algun dels seus guardaespatlles que destrossessin la càmera del fotògraf. Ron Galella era la bèstia que amenaçava la bella, però el més curiós d’aquesta situació és que les seves imatges van concedir a Jackie una eterna bellesa i misteri que no hauria tingut sense aquestes fotos, i tampoc sense ell.

Inherents a la història d’aquest llegendari papparazzo són els complexos temes del dret a la privacitat i la llibertat de premsa. Tan famoses com les seves fotos de Jackie travessant els carrers de Manhattan amb texans i ulleres fosques, són les batalles legals amb Onassis que li van comportar, en un judici que va durar 26 anys, i de les quals es va fer ressò fins i tot la portada de la revista “Life”. Onassis va denunciar Galella i va aconseguir que li imposessin una ordre d’allunyament per la qual no podia acostar-se a Jackie ni als seus fills a menys de 50 metres. Va ser la primera vegada que passava una cosa així i va ser el començament de futures disputes entre periodistes, paparazzis i famosos.