El documental “Torneu-me el fill!”, de Montse Armengou i Ricard Belis, s’estrena a Buenos Aires, dins el marc de les jornades “España en el corazón en Argentina”, dedicades a la memòria compartida entre l’estat espanyol i el país sud-americà que es fan entre el 28 de febrer i el 2 de març. A l’Argentina ja es va fer una retrospectiva al cinema Cosmos de diversos documentals de TV3 sobre la memòria històrica. En aquest sentit, la història argentina té molt en comú amb el nostre passat més recent, i la desaparició i apropiació il•legal de nens és un drama humà que lamentablement compartim.

null

El documental el presentarà la seva codirectora, Montse Armengou, i una representant de les mares de la Plaza de Mayo. A les mateixes jornades hi participa també, entre d’altres, el ja exjutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón.

“Torneu-me el fill!” es va estrenar a “Sense ficció” el 2 de febrer de l’any passat, i des de llavors l’han emès diverses televisions europees. A “Sense ficció” el podrem tornar a veure el pròxim dimecres 6 de març a TV3, i el diumenge 11 pel Canal33.El documental prova com el règim franquista va permetre l’apropiació de nens i les adopcions irregulars; un relat esfereïdor de nens robats durant el franquisme, de mares i de fills que esperen veritat i justícia.
En la segona meitat del franquisme, ser mare soltera era un estigma que poques dones podien suportar. Però algunes d’aquelles dones volien quedar-se el fill i els hi van prendre per la força. Entitats d’adopció, institucions religioses i metges feien possible el somni de molts matrimonis estèrils de poder adoptar un nen a canvi d’ignorar la voluntat de la mare biològica. La moral del nacionalcatolicisme els feia pensar que estaven fent una obra de caritat. Però la caritat era la cara amable del negoci. Alguns metges van comunicar als pares que el seu fill havia mort al part, fins i tot els van arribar a ensenyar un cadàver congelat. Però la defunció d’aquell nen no consta als registres ni als llibres dels cementiris. On ha anat a parar, aquell nadó? Va caure a les xarxes d’adopció?