Estrena, dimecres 22 de febrer de 2012

La conjuntura econòmica actual fa possible el retorn d’algunes fàbriques a Catalunya, un fenomen impensable fa molt pocs anys després de dècades de deslocalitzacions. Som davant un fenomen nou que porta esperança i optimisme per al teixit industrial de Catalunya.

null

Els Barça Toons són uns ninotets de plàstic amb les cares dels jugadors del FC Barcelona, un producte barat, ràpid i senzill de fer. És la típica joguina que qualsevol associa amb les plantes de producció massiva de la Xina, perquè se’n poden fer tirades enormes a uns preus gairebé irrisoris. I així ha estat en les últimes dècades. Però des de fa uns quants mesos, els Barça Toons es fabriquen en una planta de Sant Boi de Llobregat. És només un detall, un producte menor, però que posa de manifest fins a quin punt s’ha transformat la conjuntura econòmica mundial en molt poc temps. El documental “El (re)torn de la indústria” analitza precisament els factors d’aquest canvi, que ha provocat que aquests ninotets, que abans havien de fer gairebé 20.000 quilòmetres, ara, en canvi, no cal que es moguin de casa.

Amb el nostre país afectat encara per una crisi profunda, hi ha moltes veu que alerten que cal canviar el model productiu per no tornar a caure en els mateixos errors i creuen necessari tornar a apostar per la indústria, com ja havia fet tradicionalment Catalunya. Després de dècades de deslocalitzacions, sembla que arriba el moment de la relocalització: és el torn i el retorn de la indústria. Així ho defensa, per exemple, la gran patronal catalana, Foment del Treball Nacional: “Ha d’haver-hi un retorn, perquè un país sense indústria no és país, és un país feble”.A través d’alguns casos concrets, el documental analitza els diversos factors que fan possible aquest retorn de la indústria: l’increment dels salaris a la Xina i altres països, l’augment sense marxa enrere del preu del petroli, la baixa demanda interna a Catalunya i Espanya (que fa que no es puguin fabricar tirades llargues de productes), el creixement del consum intern xinès i també el paper que pot jugar la tecnologia a l’hora de facilitar la producció des de Catalunya. Tots aquests factors faciliten la relocalització d’indústries, però hi ha empreses que han optat, en canvi, per altres estratègies, com la multilocalització o l’especialització en nínxols de mercat. Tots aquests elements, i la seva incidència en aspectes com la formació i l’atur, també s’analitzen en el documental a través de múltiples veus: empresaris, patronals, experts i sindicats. Amb tot plegat, es dibuixa un panorama sobre per on pot passar el futur de la indústria a Catalunya i, en definitiva, el futur mateix del país.

“El (re)torn de la indústria” és una producció de Televisió de Catalunya amb la col•laboració de Produccions El Videocassette
Direcció Jaume Ginestà, Guió Arnau Monràs i Realització Gerard Franch