Dimecres, 18 de gener del 2012

Després d’haver estat guardonat en alguns del més prestigiosos festivals de cinema i d’haver estat nominat com a millor documental per als premis Gaudí 2012, el film dirigit per Albert Solé sobre la figura de l’històric lluitador Miguel Núñez arriba a Sense ficció.


null

El film narra els darrers mesos de vida d’un “heroi del nostre temps”, segons el va definir Vázquez Montalbán, i la manera com encara el final, coherent, lúcid i sarcàstic fins a l’últim minut. Però és també una metàfora sobre el final de la generació de la Guerra Civil, una generació que, segons afirma el director de la pel•lícula, “ha donat molt a aquest país i no els hem tornat gairebé res”. Al film hi participen també lluitadors històrics com Sebastià Piera, Maria Salvo, el poeta Marcos Ana (que va ser el pres més longeu de la dictadura) o el pintor i escultor Agustín Ibarrola.Miguel Núñez va passar 14 anys a la presó, va ser repetidament torturat, però va mantenir fins a l’últim alè la seva fe en la justícia social. També hi apareixen personatges como el president bolivià Evo Morales, el poeta i exlíder de la revolució sandinista Ernesto Cardenal o l’expresident Pasqual Maragall, tots ells bons amics de Núñez.El documental, produït per Minimal Films, TV3 i TVE, juga amb imatges d’arxiu, dibuixos de còmic i la gravació del mateix Miguel Núñez preparant-se per al final a la seva residència d’avis de Barcelona. Per al director, Albert Solé, aquesta pel•lícula suposa la continuació de la seva recerca personal sobre el significat de la memòria, la personal i la col•lectiva, que va engegar amb la seva pel•lícula anterior, “Bucarest la memòria perduda”, guardonada amb el Gaudí i el Goya 2009. En aquell documental feia una reflexió sobre el tema a partir de la malaltia d’Alzheimer del seu pare, el polític Jordi Solé Tura.“Al final de l’escapada” es va estrenar en cinemes el 2011 i ha estat guardonat al Festival de Cine de Màlaga (bisnaga de plata al millor documental i premi del públic), al Festival de Cinema Internacional de Guadalajara (Mèxic) i al Festival de la Memòria – Documental Iberoamericà (Cuernavaca – Mèxic). També ha participat en festivals, com ara la Seminci de Valladolid, Edoc de l’Equador, Doc Lisboa, finalista en el Gran Prix Europa de Berlín, Festival de Nantes, FIPA de Biarritz, etc.

Un documental dirigit per Albert Solé; direcció de fotografia, Hans Hansen, i direcció de producció, Davina Breillet. Una producció de Minimal Films, TV3 i TVE.