Dimecres, 28 de desembre

Un documental guanyador de més de 20 premis internacionals
El retrat d’una orquestra simfònica que lluita contra l’adversitat a la capital del Congo.


null

Dos-cents músics estan tocant l’”Oda a l’alegria”, de la Novena de Beethoven. Quan falten pocs compassos per començar l’últim moviment, es produeix un tall de corrent. Problemes com aquest són els més petits que pot tenir l’única orquestra simfònica que hi ha al Congo. Durant els quinze anys de vida de l’orquestra, els seus músics han sobreviscut a dos cops d’estat, unes quantes crisis i una guerra. Però la concentració en la música i l’esperança en un futur millor els donen força per continuar.

Aquest documental parla d’unes persones que, en una de les ciutat més caòtiques del món, fan tot el que poden per mantenir una de les empreses col•lectives humanes més complicades que existeixen: una orquestra simfònica. El documental tracta del Congo, de la gent de Kinshasa i de la força de la música.null

L’orquestra prepara un concert multitudinari a l’aire lliure per celebrar la independència de la República Democràtica del Congo. Es preveu que hi assistiran milers de persones, però molt poques que coneguin la música clàssica. Al programa hi ha la Novena de Beethoven, Carmina Burana, de Carl Orff, i obres de Dvorák i Verdi. Armand Diangienda és ben conscient que els passatges més complicats encara no sonen prou bé. El cor té problemes per encertar totes les notes i per pronunciar el text en alemany. I el concert és cada dia més a prop.

Un documental de Von Claus Wischmann i Martin Bear.