Estrena, dimecres 14 de desembre

L’increïble èxit del model de trasplantaments d’Espanya, creat en hospitals de Catalunya, és ara una referència a països de tot el món.

Aquest documental descobreix el secret de l’èxit , un secret més humà que tècnic, un coneixement fet a base d’anys de lluita i experiència que ara s’exporta al món.

null

Amb rodatges que s’han fet durant sis mesos a l’Hospital Clínic de Barcelona i a hospitals de països tan diferents com Alemanya i l’Iran, la història se centra en el treball del Dr. Martí Manyalich, assessor de trasplantaments català. Viatja constantment pel món per ensenyar el model, tant a països en desenvolupament com a països rics i sofisticats. A Alemanya sorprèn que la taxa de trasplantaments sigui molt més baixa que a Espanya. A l’Iran, malgrat les diferències culturals, i sobretot gràcies a una doctora exalumna del Dr. Manyalic, s’està explotant l’èxit del model.En el seguiment del Dr. Manyalich s’observa el treball sensible dels seus alumnes amb les famílies, tant dels donants com dels receptors. També el seu treball als hospitals, on tracten amb una cadena d’altres metges i altres professionals per fer els trasplantaments possibles. Es demostra així que aquests metges són imprescindibles per a l’èxit. Són metges amb un paper discret, una figura poc coneguda pel públic però essencial per al model, que s’anomenen “coordinadors de trasplantaments”. Ells es fan responsables d’un moment tan delicat, on el dol d'alguns es converteix en l'esperança dels altres.
Al Clínic, alumnes del Dr. Manyalich, vinguts de Mèxic i del Brasil, segueixen tot el procés d’un trasplantament de cor. A Alemanya, cirurgians expliquen per què tan pocs alemanys diuen sí a la donació. Dins dels hospitals de Teheran es demostra com estan salvant vides i com parlen amb les famílies del donants. És un documental que explica, a través de l’acció més que l’explicació, un “savoir faire” pioner i inspirat, creat per metges catalans.

Una producció de TVC, amb la col•laboració de JWProductions.

Direcció i guió: Justin Webster
Cap de producció: Sumpta Ayuso
Producció: Laura Collado
Imatge: Jim Loomis , Gavin Northover
Muntatge: Simón Hernández
So: Dani Zacarias - Insync
Música: Camilo Sanabria
Producció TVC: Fàtima Casaldàliga
Producció executiva TVC: Joan Salvat i Muntsa Tarrés