Estrena: dimecres 16 de novembre a les 22.25

Els misteris i secrets de la Rambla de Barcelona al descobert a través de Lluís Permanyer. L’escriptor ens acompanya en un recorregut únic i irrepetible. Descobrim una Rambla inèdita.

null

L’escriptor Lluís Permanyer ens endinsa en els secrets i misteris de la Rambla com a escenari del teatre de la complexa i variada història de Barcelona.

En “La Rambla: secrets d’un escenari”, Permanyer ens descobreix perquè aquest indret barceloní s’ha consagrat com un carrer únic al món i una veritable síntesi de la dinàmica ciutadana. Aquest documental ens mostra la Rambla com l’escenari escollit pels ciutadans per representar els grans esdeveniments de Barcelona.

Amb Ventura Pons, Joan Gaspart, Nazario i altres personatges que han viscut aquest carrer, l’escriptor ens porta a reconèixer la força del patrimoni immaterial que reflecteix l’ànima ciutadana a través de: la vida, la mort, la guerra, la diversió, el sexe i l’urbanisme.

La vida perquè l'essència de la Rambla és la mateixa des del segle XVIII, quan es va urbanitzar, fins als nostres dies. Però també perquè aquest carrer és un cos viu que va evolucionant. Sempre ha estat un espai interclassista i intergeneracional.

La mort representada amb les forques medievals del Pla de l’Os i per les bombes anarquistes de la primera meitat del segle XX, amb atemptats com el del Liceu, que buscaven fer servir la Rambla com un tornaveu formidable.

La guerra que es fa present al segle XVII amb la confrontació del Corpus de Sang i la revolta dels Segadors i que el 19 de juliol del 1936 converteix la Rambla en el primer carrer d’un món nou.Per a Lluís Permanyer, el paisatge arquitectònic de la Rambla no és la clau: solament és el marc d’un escenari inexistent, però que s’ha anat imposant amb espontaneïtat. Per això els barcelonins han volgut que acollís tot allò que consideraven important i representatiu.

L’escriptor ens explica com era la Rambla on es van concentrar els primers llocs d'oci i cultura de la ciutat: el teatre permanent més antic d'Espanya, el primer cafè de Barcelona, el Liceu...

Ens presenta personatges que ens parlen de La Rambla com un espai de llibertat on s'expressen desitjos, tendències i reivindicacions. Tot plegat ha fet que a la Rambla s’hagin donat espontàniament les formes de producció estètica i social més innovadores.

Un carrer únic al món que, en paraules de Lluís Permanyer, no ens hem de deixar perdre.

Dirigit per Luís Permanyer i realitzat per Eva Martínez
Una producció de Televisió de Catalunya, SA amb la col•laboració de “Parallel 40”