Tomás Alcoverro fa 40 anys que cobreix l’Orient Mitjà per al diari “La Vanguardia”. S'ha convertit en el degà dels mitjans espanyols en aquesta part del planeta. El documental que presenta “Sense ficció”, rodat a Beirut i al Caire, és un relat sobre l'experiència vital i professional d'aquest veterà periodista que analitza, des de la seva llarga trajectòria, les actuals revoltes àrabs, l'evolució del periodisme (del tèlex al Facebook) i la distància que separa l’Orient de l’Occident.

null


Al Líban, Tomás Alcoverro es troba amb vells amics de professió, com el britànic David Hirst, excorresponsal del diari britànic “The Guardian”, el libanès Nagib Khazzaka i la també periodista i escriptora Maruja Torres. A les opinions del seus col•legues s’afegeixen les de l’economista, historiador i exministre de Finances libanès Georges Corm.
“Mai havia hagut de treballar tant”, afirma Alcoverro, que als seus 70 anys ha de fer front a un gran desafiament: explicar als seus lectors la primavera àrab, un esdeveniment que defineix com a “sorprenent i del tot inesperat”.


Al Caire, Alcoverro es troba amb joves que van participar activament en la revolució que va acabar amb la dictadura de Hosni Mubarak.
Per recordar la revolta i analitzar el present i el futur d'Egipte, Alcoverro s'entrevista amb Islam Lotfi, un destacat membre de la joventut dels islamistes Germans Musulmans, amb Rania al-Malky, la jove directora del diari “Daily News Egypt” i amb Nora Younis, una de les pioneres de la blogosfera política del país del Nil.Al documental apareixen imatges inèdites i esgarrifoses rodades per la pròpia Younis de la batalla del pont Qasr Nil. Milers de manifestants es van enfrontar el 28 de gener passat durant hores a la policia en una lluita tràgica i ferotge.
Un altre analista que apareix al documental és l'escriptor egipci, Alaa Al-Aswany, conegut activista polític i autor de “L'Edifici Iacubian”, un dels llibres més venuts en la història de la literatura àrab.
L’experiència de Alcoverro juntament amb les anàlisis dels diferents personatges d’aquest documental ajuden a contextualitzar el present i a entendre millor la situació d’un món àrab més canviant que mai.

null

Un documental de Televisió de Catalunya amb la col•laboració de Media 3.14