"Comprar, llençar, comprar". Dissabte 17 de setembre a les 22:15 pel 33

Existeix una bombeta que dura per sempre? Com es pot fer servir un xip per "matar" un producte?


Dissabte 17 de setembre reemetrem "Comprar, llençar, comprar". Aquest documental parla de l’Obsolescència Programada, l’escurçament deliberat de la vida d’un producte per incrementar-ne el consum. L’any 1928, una influent revista de publicitat en plantejava la necessitat sense embuts: “Un article que no es fa malbé és una tragèdia per als negocis.” I també és una tragèdia per a la moderna societat del creixement, que es basa en un cicle cada cop més accelerat de producció, consum i malbaratament.

null

Basant-se en una acurada recerca de més de tres anys, i utilitzant imatges d’arxiu molt poc conegudes, “Comprar, llençar, comprar” relata la fascinant història de l’Obsolescència Programada des dels seus orígens cap al 1920 (quan es va formar un càrtel per limitar la vida útil de les bombetes elèctriques) fins a casos actuals que afecten productes electrònics de darrera generació (iPods, impressores...) passant per la misteriosa desaparició de les mitges de niló a prova de carreres.

El documental ha tingut un excel·lent recorregut per festivals i ha aconseguit diversos premis, entre ells, el prestigiós guardó de l'Acadèmia de Televisió en la categoria de Millor documental.