ESTRENA NOVA TEMPORADA: dimecres 14 de setembre.

Sense ficció estrena temporada amb un documental que ofereix una aproximació única a les decisions i reptes que es van afrontar durant l’11-S.

Condoleezza Rice, Donald Rumsfeld i el general Richard Myers són alguns dels entrevistats d’aquest documental.


null

"Sense ficció" arranca una nova temporada posant el focus en el desè aniversari dels atemptats de l'11-S. Aquell dia, a centenars de persones se’ls va posar a prova el seu seny, coratge i coneixements. Des d’alts càrrecs polítics fins a homes i dones anònims, aquest documental narra les difícils decisions que van haver de prendre totes aquestes persones en qüestió de segons.

Mitjançant una investigació basada en el minut a minut d’aquell dia, “11-S, Estat d’emergència” compta amb algunes de les entrevistes en profunditat més honestes i detallades fetes mai fins ara a personatges com l'exassessora de Seguretat Nacional, Condoleezza Rice, l’exsecretari de Defensa Donald Rumsfeld, el llavors president interí de la Comissió Mixta de caps de l’Estat Major, Richard Myers, o el cap de Gabinet de la Casa Blanca, Andrew Card. El documental posa l’èmfasi en els reptes que aquests funcionaris van afrontar per procurar mantenir la calma i el control dels esdeveniments enmig d’una crisi sense precedents, i també mostra el buit de poder que es va viure als Estats Units durant uns minuts que es van fer interminables.En l'entrevista més personal que ha ofert mai sobre aquells esdeveniments, Condoleezza Rice revela el xoc, la ràbia i la frustració que es van viure a l'interior del búnquer de la Casa Blanca tan aviat com les comunicacions governamentals internes i els serveis d’intel•ligència van fallar i els rumors de segrest van col•lapsar el control del trànsit aeri. Rice també revela en exclusiva que en el caos que va seguir als atacs, ella mateixa va mantenir una conversa telefònica encesa amb el president Bush.

El treball també inclou una entrevista molt reveladora amb Andrew Card, cap de Gabinet de la Casa Blanca, que explica la història que s’amaga darrere d'una de les imatges d’arxiu més emblemàtiques de l’11-S, el moment en el qual ell mateix va irrompre en la trobada del president Bush amb els nens i nenes de l’escola Emma E. Booker, a Sarasota, Florida, i va xiuxiuejar a Bush la notícia que un segon avió havia xocat contra el World Trade Center. Card explica les intimitats d’una seqüència que, a ulls del món, va mostrar un president Bush impertèrrit que va continuar llegint contes als nens durant 20 minuts més després de rebre la notícia.

Donald Rumsfeld i Richard Myers, per la seva banda, rememoren l'atac al Pentàgon, i Rumsfeld explica com va ser testimoni de l’atac i va col•laborar amb les víctimes, així com també va lluitar, juntament amb Myers, per restablir les prioritats de la força aèria i per afrontar les possibilitats que l’atac provingués de dins dels Estats Units.

A més, el documental també entrevista controladors aeris i pilots F-16, les accions i decisions dels quals van contribuir a perfilar el dia, i també inclou històries de supervivència i de rescat de persones que estaven dins de les torres i del Pentàgon.

Finalment, aquest Sense ficció també ofereix una entrevista a dues dones, Deena Burnett i Alice Hoglan, familiars d’alguns passatgers del vol 93, que van poder parlar amb els seus sers estimats i els van poder oferir informació que va ajudar els passatgers i la tripulació a prendre certes decisions, evitant així un segon atac a Washington.

El documental va atreure prop de 2,9 milions d'espectadors en l’emissió a Channel 4, i el va convertir en un dels programes destacats del dia i de la setmana: l’emissió va aconseguir un 12,7% de share, tot superant un 67% la mitjana de la cadena en la seva franja d’emissió.

“Sense ficció”. “11-S, Estat d’emergència. Dimecres 14 de setembre per TV3.