EMISSIÓ: dimecres 29 de juny.

Sense ficció dedica aquesta nit a les revoltes àrabs, moviments d’arrel democràtica inesperats que estan sacsejant el món àrab i la Mediterrània i que intenten posar fi a règims autoritaris. Els dos documentals que presenta Sense ficció, “La revolta de Bengasi” i “Vés-te’n, diari de la plaça Tahrir”, ens mostren com van començar les revoltes de Líbia i d’Egipte; com en el primer cas s’ha originat una guerra civil que ha tingut la implicació d’Occident i com, en el segon, es va propiciar la caiguda del president, Hosni Mubarak.

null


VÉS-TE'N DIARI DE LA PLAÇA TAHRIR


Joan Salvat ha conversat amb el periodista Xavier Mas de Xaxàs, que va estar cobrint informativament el conflicte de Líbia, i amb Marc Almodóvar, autor de “Vés-te’n, diari de la plaça Tahrir”. Podeu veure l'entrevista a continuació.La revolta de Bengasi

Darrere la revolta de Bengasi, que va esclatar el 15 de febrer, s’hi amagaven anys de repressió moral i política. El documental La revolta de Bengasi presenta diverses històries personals que dibuixen el conflicte des del començament, en forma de petites protestes contra la repressió que es du a terme al país, fins a arribar a representar la manera com la gent desarmada de Líbia va aconseguir fer caure l’estat policial construït pel coronel Gaddafi. Un documental amb accés únic a testimonis – parents de màrtirs del règim de Gaddafi, rebels i els mateixos periodistes que han sortejat la censura per informat de la revolta- que han viscut el conflicte des de dins.

Vés-te’n, diari de la plaça Tahrir

La caiguda de Ben Ali a Tunísia, el 14 de gener del 2011, obre una escletxa d'esperança al món àrab. Tots els ulls es posen a Egipte, on grups de solidaritat amb el jove alexandrí Khaled Saïd, assassinat per la policia, convoquen els egipcis a sortir al carrer contra el règim. La data escollida és el 25 de gener, dia nacional de la policia, vista com un dels pilars d'un sistema sostingut durant dècades al país i governat per Mohammed Hosni Mubarak, amb el suport occidental. El poble, reclamant llibertat i justícia social, trenca la barrera de la por, surt al carrer i inicia una revolta que sacsejarà el món sencer. Aquest documental és la crònica des de dins, narrada per la càmera del català Marc Almodóvar, dels 18 dies de lluita que van fer caure un dels dictadors més estables del Pròxim Orient.
Vés-te’n, diari de la plaça Tahrir, és el fruit del rodatge dels 18 dies de lluita del poble egipci per fer caure el dictador Hosni Mubarak, president del país des del 1981. Des del 25 de gener del 2011 fins a l'11 de febrer el poble egipci va donar una lliçó de coratge i decisió, va trencar tots els murs de les pors, per aconseguir un objectiu impensable pocs mesos enrere. Una revolta que ha inspirat el món sencer i que ha post en dubte el final de la història vaticinat pel liberalisme.
Marc Almodóvar és documentalista i coordinador del blog Egipte rere la barricada (http://egiptebarricada.blogspot.com). Des de fa 2 anys estava seguint els moviments polítics i socials de protesta al país dels faraons, especialment vinculats a les mobilitzacions obreres i antirepressives.

Sense ficció, dimecres a la nit per TV3.