EMISSIÓ: dimecres 15 de juny.

Un documental que inclou el testimoni de Jorge Semprún
en la que ha estat l’última entrevista concedida per l’escriptor abans de morir.
Entre el 1967 i el 1973, Jesús Monzón, un home que ronda la seixantena, irromp com a brillant professor i director d’escoles de negoci a l’IPADE de Mèxic, l’IESE de Barcelona i l’IBEDE de Palma. És reconegut per la seva capacitat de treball i lideratge per un sector empresarial que desconeix el seu passat o en coneix només fragments. Tanmateix, ell no amaga una biografia tan turbulenta com apassionant, tan inquietant com increïble. Però qui és aquest Jesús Monzón?
Sense ficció presenta un documental d’investigació sobre la peripècia vital del líder republicà Jesús Monzón, artífex, entre altres, de la invasió de la Vall d’Aran el 1944 per un contingent de prop de 4.000 guerrillers en el marc de l’“operació Reconquesta d’Espanya”. Un treball que també incorpora el testimoni de Jorge Semprún en la que ha estat l’última entrevista concedida per l’escriptor abans de la seva mort el 7 de juny.


La invasió de la Vall d’Aran el 1944 va ser el moment de màxim perill per al règim de Franco, però la invasió va fracassar i va ser la causa de la caiguda en desgràcia de Jesús Monzón en el si del PCE, un partit en aquell moment sotmès a les decisions de Stalin. Monzón va ser detingut a Barcelona un any després de la invasió quan va buscar suport per a la Unión Nacional Española, una plataforma que intentava aïllar Franco i la Falange i unir en contra seu totes les forces contràries, encara que haguessin donat suport al dictador en la Guerra Civil.

Home d’acció i alhora “dandy” i “bon vivant”, Jesús Monzón venia de família aristocràtica i va conservar al llarg de tota la seva vida llaços d’amistat amb navarresos que s’havien situat al bàndol franquista durant la Guerra Civil. Aquests amics el van salvar d’una condemna a mort per part de Franco. Al mateix temps, aquesta circumstància va ser l’excusa per iniciar, des de la direcció del PCE, una campanya de desprestigi amb acusació de “traïdor”, “agent franquista i imperialista” i “enemic del partit”. Finalment, va ser expulsat i va patir l’ostracisme dels seus excompanys comunistes durant els 14 anys que va estar en presons franquistes.

El 1959 s’exilià a Mèxic i, sota la protecció d’amics de l’Opus Dei, va destacar com a formador d’empresaris. Això el va portar el 1969 a poder tornar a Espanya on va dirigir un institut de formació empresarial a Palma, que va destacar per ser un espai de llibertat i per on van passar molts dels dirigents que van protagonitzar la transició.

Intervenen en el documental Jorge Semprún –l’última entrevista que va concedir l'escriptor i polític traspassat fa poc–, Gregorio Morán, Almudena Grandes, Joaquim Molins, Jeroni Albertí, Pedro Garicano, Manuel Rodríguez Casanueva, Francesc Vicens, Jaime Ignacio del Burgo, Manuel Martorell, Elvira Gómez de Urrutia, Daniel Arasa i Ferran Sànchez-Agustí.

Una producció d’Optim TV, en coproducció amb Televisió de Catalunya, IB3 i ETB. En associació amb Singular Audiovisual i amb la col•laboració de l’INAAC de Navarra i l’ICIC de Catalunya.