EMISSIÓ: dimecres 8 de juny.

Sense ficció presenta "L'aventura del Romànic", una història que, de la mà del periodista Josep Cuní - director i presentador d’aquest documental- descobreix els secrets d'un segle de recuperació d'un art genuïnament català. Ens aquests cent anys, les obres del romànic català han viscut una autèntica peripècia en què no hi ha faltat de res: robatoris, vendes clandestines, espoli i exili que són el retrat d'un segle convuls a Catalunya en què l'art va patir les seves conseqüències. Testimonis inèdits ens expliquen aquest periple farcit d'anècdotes i fets que mostren la tenacitat d'uns per preservar l'art propi del país i la cobdícia d'altres per fer-se amb un tresor. En resum, un documental que ens porta de Barcelona als Pirineus, passant per NY i Boston, camins imprevisibles que troben resposta en aquests 60 minuts de metratge.

null

El 22 de novembre del 2010 es van commemorar els 10 anys de la proclamació de les esglésies de la Vall de Boí com a Patrimoni de la Humanitat, per part de la Unesco. Al mateix temps, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), acollidor de la col•lecció d’art romànic més important del món, celebrava els 75 anys d’existència, partint de la inauguració del Palau Nacional l’any 1929.

La coincidència de les efemèrides assenyalades amb l’oportunitat de difondre encara més l’origen de la col•lecció del Romànic del MNAC, és la base d’aquest documental que estrena Sense ficció sobre l’art Romànic de Catalunya. El documental fa una especial incidència en el seu origen i en les complexes “aventures” que han marcat la seva història.

Des d’adquisicions de col•leccionistes fins a vendes a l’estranger passant per l’espoli i els tèrbols moviments que durant una època es van moure darrere d’un aparent interès per l’art. Tot això, seguint els recorreguts no sempre plàcids d’uns tresors artístics medievals fins arribar al seu descans en els museus que ara els acullen.

Dirigit i presentat per Josep Cuní.