EMISSIÓ: dimecres 25 de maig.

Un documental sobre les vicissituds de l’ideari anarquista


null

“Sense ficció” presenta “Les caixes d’Amsterdam”, un documental de producció pròpia que analitza la importància de l’anarquisme com a moviment social i les seves múltiples manifestacions històriques.


"Hi ha una extensa trama internacional en la qual tot sempre passa per Barcelona
i pels anarquistes de la ciutat"El director de "Les caixes d'Amsterdam", Felip Solé, ha passat pel plató del Sense ficció per explicar com, a partir de l'anàlisi del contingut de les Caixes d'Amsterdam, l'equip del documental va descobrir que la capital va ser el far de bona part dels moviments anarquistes de tot el món.

Any 1939: en la Barcelona assetjada per les tropes feixistes, un grup homes rep la missió de salvaguardar els arxius de la CNT i portar-los a Amsterdam. Any 2010: l’anàlisi de documents teixeix una extensa trama relacional entre els anarquistes de Barcelona, el moviment makhnovista ucraïnès i les revoltes de la Patagònia argentina. Noam Chomsky, Michel Onfray o Cristian Ferrer són alguns dels noms que fan una anàlisi crítica de les experiències llibertàries anarcosindicalistes.

Un projecte que reuneix filòsofs, teòrics i intel•lectuals destacats a nivell mundial que s’identifiquen amb l’ideari llibertari. Un recull testimonial sobre persones que viuen segons l’ideal anarquista. Documents cinematogràfics, cartes manuscrites i fotografies ajuden a fer reviure un moviment estereotipat i estigmatitzat al llarg de la seva història.

Una trama on es conjuguen la història de la Confederació Nacional del Treball (CNT), instauradora de la revolució a Catalunya; el moviment makhnovista a Ucraïna -una de les faccions revolucionàries que lluiten contra el règim dels tsars fins a ser liquidats pels bolxevics- i les grans revoltes patagòniques desenterrades de l’oblit de la mà del gran periodista Osvaldo Bayer. L’argument comença el gener de l’any 1939 amb l’evacuació de 22 caixes amb els arxius de la CNT, just abans de l’ocupació de Barcelona per les tropes del feixisme europeu. Aquests arxius dipositats a l’Institut d’Història dels Moviments Socials d’Amsterdam permeten conjugar les motivacions humanes inherents al pensament anarquista i que es donen al si de totes les arts i disciplines: Jordi Vidal, Octavio Alberola i Josep Termes...

El documental “Les caixes d’Amsterdam” vertebra una història sobre l’anarquia i sobre alguns dels seus personatges més mítics (La Comuna de París, Ferrer i Guàrdia, Garcia Oliver, Buenaventura Durruti...) i acaba derivant en algunes de les pràctiques socials més rellevants del segle XXI.

Un documental de Televisió de Catalunya dirigit per Felip Solé.

Fitxa tècnica:

Cap de Documentals: Joan Salvat
Productora executiva: Muntsa Tarrés
Direcció i realització: Felip Solé
Producció: Lluís Mabilon
Guió: Àngels Molina
Locució: Joan Massotkleiner
Ajudant de realització: David Burillo
Documentació: Mercè Bofill
Investigació: Àngels Molina i Roger Caubet
Assessorament històric : Josep Maria Solé i Sabaté i Octavio Alberola
Operador de càmera: Joaquim Murga
Disseny gràfic: Xavi Comas
Tècnic de so: Toni Garcia
Muntatge musical: Adolfo Pérez