EMISSIÓ: dimecres 22 de juny

Sense ficció aborda en aquest treball una de les qüestions de salut pública més preocupants al món occidental: la mort sobtada cardíaca. La mort sobtada s’emporta cada any la vida de 400.000 persones a Europa. Deu vegades més que els accidents de trànsit. Aquesta epidèmia silenciosa ataca inesperadament qualsevol persona, en qualsevol lloc i en qualsevol moment: de sobte, la víctima perd el coneixement perquè el cor no pot bombejar sang al cervell i, en pocs minuts, deixa d’existir.

null

Amb els mitjans actuals, avui només es recupera entre el 2 i el 5 per cent de les víctimes. Però l’evidència científica ha demostrat –als Estats Units, al Japó i també en alguns llocs d’Europa- que és possible arribar a salvar-ne més del 25%, és a dir, cada any es podria evitar que 100.000 famílies es trunquessin abans d’hora. El sistema per aconseguir-ho no és nou, però encara és desconegut i incipient entre nosaltres: s’anomenen programes de desfibril•lació precoç o accés públic als desfibril•ladors.

El director de "Xoc vital", Francesc Romero, ha estat al plató del "Sense ficció" per parlar del documental. Entre d'altres qüestions, Romero ha explicat que a Europa hi ha diversitat pel que fa a la regulació dels desfibril·ladors i ha manifestat la necessitat d'unificar criteris per tal de consensuar una norma europea en la matèria.El documental XOC VITAL explica, des del seu naixement fins a la seva posada en marxa, el com i el perquè d’un d’aquests programes, el més ambiciós fet fins ara a Europa. Dirigit per un dels millors especialistes internacionals en la mort sobtada, el cardiòleg Ramon Brugada, aquest projecte s’està desplegant als 220 municipis de les comarques de Girona i donarà cobertura a 800.000 persones.
Enregistrat a Catalunya, Itàlia, Anglaterra i França, el documental és una provocació a la reflexió: per què alguns ciutadans d’Europa es poden sentir més protegits que d’altres? Què ha de canviar al continent per poder reduir les diferències entre països davant la mort sobtada?

null

XOC VITAL combina la divulgació rigorosa i el testimoni de persones que, des de diverses perspectives, han viscut no només el fràgil pas entre la vida i la mort sinó l’emoció de l’extraordinari retorn a la vida. Cardiòlegs, experts de diverses professions i víctimes rescatades d’una mort sobtada ajuden a clarificar, d’una banda, els dubtes sobre les causes i la prevenció d’aquest “assassí” implacable. Però, sobretot, aporta les claus per entendre quins són els factors que s’han de conjugar quan arriba de sobte: la solidaritat ciutadana, la coordinació dels serveis d’emergència i l’ús d’un desfibril•lador automatitzat. Aquests aparell, tan complex tecnològicament com senzill de fer servir, és l’única arma eficaç per poder retornar el cor al batec normal en cas d’una mort sobtada.
XOC VITAL ens aproxima a una visió inèdita del futur d’Europa, on, com diu un dels experts, qualsevol de nosaltres pot ser imprescindible per donar una oportunitat de vida a la víctima d’una mort sobtada.

Direcció: Francesc Romero
Guió: Xavi Llopart i Francesc Romero
Realització: Maiol Virgili
Producció: Carles Farriols i Marta Solé


Una producció de Televisió de Catalunya amb la col•laboració de The End-Produccions Audiovisuals.