EMISSIÓ: dimecres 13 d'abril.

Un atemptat motiva la reconstrucció dels fets: la història d’una publicació que construirà el retrat dels convulsos primers anys de la Transició.
El 20 de setembre del 1977, la revista satírica El Papus va patir un atemptat amb bomba que va matar una persona. Des del seu naixement, aquesta publicació es va guanyar tant lectors -280.000 exemplars de tirada- com enemics. La seva línia editorial basada a ridiculitzar els pilars del postfranquisme, com la policia, els militars, els jutges, l’església i els franquistes, li va costar un seguit de pressions.
Javier Fernández de Castro, el pare del director del documental, formava part del consell de redacció i era allà el dia de l’atemptat. El record d’aquest fet ha impulsat David Fernández de Castro, que en aquell moment tenia 8 anys, a fer aquest documental que presenta Sense ficció. Aquest treball ha tingut accés a la causa de judici del “cas Papus” i, amb l’ajut d’un advocat especialitzat, ha pogut reconstruir les nombroses irregularitats judicials i la deficient investigació policial que van envoltar els fets.
Gent de l’entorn de la publicació -dibuixants com Òscar Nebreda i periodistes com Antonio Franco i Joan de Sagarra – parlen de la publicació i dels problemes que van patir amb la justícia, de les amenaces rebudes i, finalment, de l’atemptat.

"Encara no estan tancades les ferides"
David Fernández de Castro, director del documental i fill d'un dels protagonistes, ha conversat amb nosaltres al plató del Sense ficció. Fernández de Castro ha explicat que les principals dificultats per fer el documental han estat els entrebancs que han posat algunes fonts per accedir al material i ala informació. El director també ha dit que el documental li ha permès reviure la transició, una part de la Historia que, segons l'autor, encara "ha deixat moltes qüestions sense resoldre".

Veure la nota de premsa del documental.