EMISSIÓ: dimecres 6 d'abril.

Nominat a l’Oscar al Millor Documental (2010)
Premi especial del Jurat a l’IDFA (2010)


Sense ficció presenta un documental que estableix els precedents del cas Wikileaks i del seu impulsor, Julian Assange.


null

L’any 1967, Daniel Ellsberg, analista polític dels Departaments de Defensa i d’Estat, rep l’encàrrec per part del secretari de Defensa, Robert McNamara, d’investigar a fons la implicació nord-americana en la Guerra del Vietnam. Anys més tard, el 1971, els Estats Units continuen immersos en la guerra. El president Richard Nixon abusa del poder des de la seva oficina, ignorant els desitjos de la població, del congrés i dels tribunals: promet la pau mentre planifica i construeix una guerra sense final aparent. Llavors, Daniel Ellsberg afronta una decisió crucial. Fruit de la investigació encarregada per McNamara, ha conegut una trama de decisions equivocades, de dobles discursos i de mentides intencionades que revelen que la guerra del Vietnam ha estat una guerra bruta basada en la mentida i en l’engany.

null


Armat amb 7.000 pàgines de documents reservats, decideix filtrar la veritat sobre la guerra del Vietnam al diari New York Times. D’aquesta manera, Daniel Ellsberg s’arrisca a passar-se la vida a la presó, acusat d’espionatge, per posar fi la guerra que ell mateix va contribuir a impulsar.
Aquest documental, narrat com un thriller polític, és una història fascinant sobre com la decisió d’un sol home va provocar el cas Watergate, la renúncia de Richard Nixon a la presidència i la fi de la guerra del Vietnam.

Dirigit per Judith Ehrlich i Rick Goldsmith.

Veure la nota de premsa del documental.