“Sense ficció”, el dimecres 9 de març del 2011, a les 23.20 a TV3, i el dissabte 12 de març, a les 20.35 pel 33.

Aquesta setmana Sense ficció ens acosta a la figura de l’extraordinari doctor Moisès Broggi, Creu de Sant Jordi l’any 1981, guardonat per la Generalitat de Catalunya el 2008 amb la medalla d’Or i el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística en reconeixement a “la seva dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social". Més enllà dels premis, el documental aprofundeix justament en aquesta dimensió ètica, que ha anat construint i acumulant al llarg dels més de cent anys de la seva vida.

null

Nen malaltís i lector entusiasta d’“El Quixot” de la biblioteca del pare, es va decantar per la medicina, tot i que també era un enamorat de les lletres, per especialitzar-se després en cirurgia treballant amb Joaquim Trias. Durant la Guerra Civil Espanyola va dirigir el servei d’urgències de l’Hospital Clínic de Barcelona, en un moment en què l’experiència amb els pacients va donar peu a l’aplicació de nous mètodes i protocols que es van acabar traslladant al front. Una altra novetat és que va proposar instal•lar els hospitals prop de les zones de combat, amb quiròfans mòbils, ja que els ferits morien de camí als hospitals, ben llunyans. Els Brigadistes Internacionals, a qui atenia al front, el van commoure enormement: li recordaven el Quixot, que tant li havia agradat de petit, perquè lluitaven per un ideal. Temps després, amb el règim franquista, la vinculació amb els brigadistes li va passar factura. Amenaçat amb diversos sumaríssims, el van depurar de l’hospital i li van prohibir exercir com a cirurgià en cap centre públic. Amb tot, se sent afortunat perquè no el van condemnar amb la màxima pena.

null

La seva carrera científica va continuar lligada a un ferm compromís ètic. Va participar activament durant la guerra freda en contra que les potències acumulessin un arsenal d’armes atòmiques capaç de destruir el món. “La ciència pot aplicar-se cap al bé o cap al mal- sentencia en el documental-. I si s’aplica cap al mal, que és el que es fa també, es pot arribar a l'aniquilació de la humanitat.”

El doctor Broggi comparteix protagonisme en el film amb el gran amor de la seva vida, Angelina, la seva dona, amb qui fa més de seixanta anys que està casat.

Pel que fa als materials audiovisuals utilitzats, la narració del mateix Broggi s’acompanya de fotografies, imatges d’arxiu, il•lustracions i alguns episodis ficcionats, com el preciós somni que va tenir de petit després de veure el mar per primera vegada.

El documental és una producció d’Alguienvoló en coproducció amb Televisió de Catalunya i el suport del CIC.


Fitxa tècnica:
Direcció: Marta Batlle i Segura
Guió: Natàlia Foguet i Marta Batlle i Segura
Fotografia: Daniel Aranyó
Producció: J. A. Salgot
Muntatge: Eric Lutor