EMISSIÓ: dimecres 2 de febrer a les 21:50

Centenars de persones han denunciat la “desaparició” del seu fill acabat de néixer als anys 60 i 70. Podria ser vostè un d’aquells nens robats?

Dels autors d’“Els nens perduts del franquisme”, un documental que prova com el règim va permetre l’apropiació de nens i les adopcions irregulars.
Nadons que “morien” en el part, mares adoptives que simulaven l’embaràs amb un coixí, nens “a la carta” per 200.000 ptes, partides de naixement falsificades... Pràctiques habituals als anys 60 i 70 que ara denuncien centenars d’afectats.

nullnull

Para los que nos visitáis de fuera de Catalunya, aquí teneis la versión en castellano del documentalVeure la nota de premsa del documental.null

Al principi, el franquisme va propiciar el robatori de nens com a eina de repressió política. Separar els fills dels seus pares “rojos” era una manera de depurar la “raça” i crear bons espanyols. Més endavant, la repressió va adquirir un caràcter moral. Entitats d’adopció, institucions religioses, metges i advocats decidien que una dona soltera no era apta com a mare, i sempre hi hauria una família cristiana i com cal per adoptar aquell nadó. Aviat va acabar sent un negoci on no es dubtava a enganyar uns pares dient-los que el nadó havia mort per vendre’l en les xarxes d’adopció. Tothom hi va acabar guanyant, menys mares i fills, que es van trobar amb uns destins robats per sempre més.

Associacions d'afectats:

ANADIR (Asociación Nacional de Afectados por Adopciones Irregulares)
LA VOZ DE LOS ADOPTADOS
AFECTADOS CLÍNICA SAN RAMÓN
ADOPTADOS BILBAO
PLATAFORMA AFECTADOS CLÍNICAS DE TODA ESPAÑA. CAUSA NIÑOS ROBADOS

Si en voleu saber més, podeu consultar:

Els matins de TV3
Entrevista a Montse Armengou a la Cadena Ser