Emissió: Dijous, 23 de desembre

Guanyador millor edició del Festival de Sundance
“Imatges d’arxiu impactants i un accés destacable [...]” - Revista “Variety”


null

Sense ficció presenta un documental que relata la història d’un home vinculat a les Nacions Unides. Una mena de barreja entre James Bond i Robert Kennedy, un home d’acció però també un home partidari de la reflexió. L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per la Defensa dels Drets Humans, Sergio Vieira de Mello, podria arribar als llocs més perillosos, seduir els criminals de guerra més temibles i, d’alguna manera, protegir també les vides de centenars de personatges anònims i corrents als quals ell va dedicar la seva vida. I llavors va arribar una trucada: s’havia desencadenat una altra crisi i, de nou, Sergio era l’home idoni per a la tasca.


“El meu missatge és molt simple: no oblidis mai que els reptes i les recompenses reals de servir les Nacions Unides són fora, sobre el terreny, on la gent pateix, on la gent et necessita.” Aquestes són paraules de Sergio Vieira de Mello, un brasiler que, després d’haver desenvolupat tasques com a representant de les Nacions Unides arreu del món, va acceptar el repte més gran de la seva vida. Persuadit pels mateixos Kofi Anaan, Condoleezza Rice i Tony Blair, Sergio va acatar a contracor prendre possessió del seu càrrec com a ambaixador de les Nacions Unides a l’Iraq. Malauradament, el 19 d’agost del 2003, pocs dies després d’haver arribat a Bagdad, va esclatar una bomba al quarter general de les Nacions Unides, on Sergio i el seu equip estaven treballant. Immediatament després de l’atemptat, el realitzador Greg Barker va decidir recrear tot el que va passar aquell dia fatídic al voltant de tots els intents que es van fer per rescatar Sergio.
D’aquesta manera, Sergio constitueix el retrat d’aquest afer i també de la figura d’un home compromès amb la seva pròpia vida amb l’única finalitat de fer tots els possibles per retornar la dignitat a les vides dels altres.
El documental inclou el testimoni de representants de les Nacions Unides, de la companya de Sergio i de personatges com Tony Blair o Condoleezza Rice.

Un documental dirigit per Greg Barker i produït per John Battsek, Greg Barker i Julie Goldman.