EMISSIÓ: dijous 25 de novembre.

“El capitalisme és la nostra manera de viure, la màxima expressió de l'economia de mercat. La premsa el venera gairebé com si fos un déu, tot i que, de vegades, té efectes nociu.”


null

Sense ficció presenta un j’accuse càustic dirigit a la comunitat de Wall Street. "El saqueig. El delicte del nostre temps" també és un dels treballs que revelen de manera més clara les raons que hi ha darrere del desastre econòmic que ens ha acabat afectant a tots.

El documental arranca amb l’empresonament de Bernard Madoff, la maniobra del qual va implicar embutxacar-se més de 65 mil milions de dòlars fruit d’una estafa que es va definir com a “piramidal”. Plunder argumenta que el delicte comès per uns pocs individus va desviar el focus d’atenció de la veritable història: la intenció criminal de les institucions més respectades del món financer de beneficiar-se dels préstecs fraudulents d’alt risc, també coneguts com subprime.

El documental ofereix el testimoni d’aquells que coneixen la veritable història: banquers, economistes respectats, experts que disposen d’informació privilegiada, periodistes i, fins i tot, condemnats per “delictes de coll blanc”, com és el cas de Sam Antar, que revela algunes d’aquestes pràctiques deliberadament deshonestes.

"L'especulació forma part de l'essència del sistema capitalista"Joan Hortalà, president de la Borsa de Barcelona, ha conversat amb nosaltres sobre el documental i també ens ha donat el seu punt de vista sobre la crisi financera. Hortalà ha remarcat que, tot i que les institucions financeres són una part essencial del sistema econòmic, cal lluitar contra les pràctiques abusives. Segons el president de la Borsa de Barcelona, això només es pot aconseguir en el marc d'una regulació internacional global que, ara per ara, no existeix.


Veure la nota de premsa del documental.