EMISSIÓ: dijous 18 de novembre.

Una al•legoria sobre la globalització explicada a partir d’una província africana que ha tingut la mala sort de ser massa rica en recursos naturals.


null

Sense ficció emet un documental, seleccionat a nombrosos festivals, que explica com la província de Katanga, al sud-est de la República Democràtica del Congo, és una de les àrees més importants i prominents del món pel que fa als recursos miners. S’hi extreu, principalment, coure i cobalt, però també urani i altres minerals dels anomenats “estratègics”. La població de Katanga, no obstant això, continua vivint en una situació d’extrema pobresa mentre que les multinacionals proliferen per totes bandes. Actualment, s’estan excavant noves mines arreu de la província per explotar aquests recursos essencials i donar-los sortida tan aviat com sigui possible. L’objectiu? Facilitar el desenvolupament tecnològic dels països occidentals i asiàtics. Els minerals extrets en aquest nou “Dorado” són, la majoria, exportats de manera il•legal, sobretot, cap a la Xina, un país que escasseja pel que fa a matèries primeres.


"Jo, de vegades, poso la càmera a la ferida"Hem viatjat a Lieja per conversar amb el documentalista Thierry Michel, director de "Katanga Business". Després d'haver realitzat nombrosos i reconeguts documentals sobre el Congo, entre els quals destaquen "Mobutu, rei del Zaire" i "Congo River", Michel va voler acostar-se de nou a la realitat d'aquest país per a rodar un documental "sobre l'economia al Congo, però no per economistes". En aquesta entrevista, Michel ens explica com va viure tot el procés de creació de "Katanga Business", ens revela el seu mètode de treball i ens relata com ha viscut, en la pròpia pell, la manca de llibertat d'expressió en un país com el Congo.

Veure la nota de premsa del documental.