Un documental que explica l’enigma de la mort del monarca més valerós de la corona catalanoaragonesa.

Arqueologia, art, medicina forense, genètica, enginyeria, antropologia, restauració i moltes altres disciplines participant alhora en un ambiciós projecte científic.

Dirigit pel periodista Josep Rovira, nominat als Emmy amb “Cinema Dalí” i autor també de “Querida Dª Elena” i la sèrie “Material sensible”.EMISSIÓ ESPECIAL: diumenge 12 de setembre.“Dels reis medievals s’ha escrit molta història i les seves gestes han donat peu a grans llegendes.
Però malgrat haver-hi tanta literatura a penes se sap com eren físicament ni quin rostre tenien.
La ciència ens durà ara a fer un viatge de set segles enrere per aclarir les incògnites que envolten la vida del rei Pere II anomenat el Gran, mort prematurament amb només 45 anys la matinada de l’onze de novembre de 1285.”

Així comença el documental “Anatomia d’un Rei”, que es presenta com un doble viatge al llarg de tot el procés que s’ha seguit durant l’obertura, extracció i posterior estudi de les despulles reials de Pere el Gran, però també com un repàs a la història d’un dels monarques més importants de la corona catalanoaragonesa.Un equip de Televisió de Catalunya ha seguit dia a dia, al llarg de vuit mesos, tots els treballs fets per un nombrós grup d’especialistes dirigits des del Museu d’Història de Catalunya amb la voluntat de treure les millors i més emocionants imatges resultants de l’obertura d’una tomba, ubicada al Monestir de Santes Creus, que guardava un cos enterrat set segles enrere i el seu trasllat posterior a un centre d’investigació.

El documental mostra, des d'un punt de vista privilegiat pel que fa a l'accés, imatges exclusives de la descoberta que es combinen amb el testimoni d'experts, amb seqüències en 3D i amb recreacions històriques fetes amb actors i figurants. Tots aquests elements es combinen per oferir-nos un treball únic que ens aproxima al misteri de la vida i la mort d'un dels monarques catalans més emblemàtics.

Al nostre blog, i en exclusiva, el vídeo de com es va fer una de les seqüències del documental.D'estrena, i en exclusiva al blog del "Sense ficció", us oferim un clip sobre la recreació del setge de Montesa. Pere el Gran havia rebut en herència del seu pare Jaume I nous territoris acabats de conquerir cap al sud en terres sarraïnes. Però aquest domini s’havia de consolidar amb viatges incessants i amb freqüents enfrontaments bèl•lics. Segons les cròniques, un dels més importants va ser el del setge al castell de Montesa, l’últim que faltava per controlar a la frontera.

Al rodatge hi van intervenir actors de les companyies medievalistes Excalibur i Alma Cubrae. La seva feina va ser supervisada i coordinada per l'equip del documental i també pels serveis artístics de Televisió de Catalunya. El rodatge, que es va fer durant 3 dies, també va comptar amb el suport i la col·laboració de bona part dels habitants de Montesa.

Veure la nota de premsa del documental.