Dansa als esperits, un documental coproduït per Televisió de Catalunya, Únicamente Severo Films i Films 59 dirigit per Ricardo Íscar ha estat seleccionat oficialment per a participar en la 24ena edició del Festival Internacional de Cinema Documental i Antropològig de Parnü, a Estònia, que tindrà lloc entre els propers dies 11 i 25 de juliol de 2010. Així mateix, es podrà veure en la segona edició del Festival Beach del documental de Kribi, a la costa del Camerun, on es projectarà en presència del seu protagonista, el guaridor i remeier tradicional dels evuzok, en Mba Owona, així com d'altres membres del poble evuzok.

null


"Dansa als esperits" s'acaba d'estrenar als cinemes de Barcelona. El passat dia 17 de juny se'n va fer la presentació oficial als cinemes Verdi. Amb anterioritat, la cinta havia recorregut ja, amb èxit de públic i crítica, i seleccionada oficialment, diversos dels més prestigiosos festivals del món, entre els quals destaquen el Festival de Cinema de Rotterdam, el Festival Internacional de Cinema Documental de Navarra (Punto de Vista), el Festival Internacional de Cinema Jean Rouch, el Festival de Màlaga i el Festival Internacional de Cinema de Buenos Aires. Aquest treball el podrem veure el proper 3 de desembre de 2010 dins el programa "El documental" del 33.

Rètol a l'entrada de la clínica de Mba OwonaUna escena del rodatge nocturn de la dansa als esperitsMba Owona, remeier dels evuzok

Aquesta és la història de Mba Owona Pierre, cap i "ngengang" (remeier) de Nsola, un poblat evuzok situat en plena selva al Sud del Camerun, i del seu ritual més important, la dansa als esperits. En Mba Owona tracta els mals provinents d’un món nocturn poblat d’esperits que ataquen la seva gent. És un "anti-bruixot" que té un do especial i una gran responsabilitat envers els seus paisans. Per als evuzok hi ha dos tipus de malalties que requereixen tractaments distints: les malalties «naturals» i les «de la nit», provocades per embruixaments.

La dansa als esperits, a banda de ser un important ritual curatiu, és una representació teatral i una autèntica catarsi. En el seu decurs, Mba Owona Pierre viatja entre els móns de la nit i el dia amb l’objetiu d’alliberar el malalt del malefici que pateix. Es perllonga durant vàries hores en les que el "ngengang" es guarneix amb l’ajut de dos neòfits, parla i riu amb els assistents com un autèntic animador de festes, canta, balla, entra en trànsit..., i atén al malalt seguint els passos d’un ritual que acaba amb gestos que el tranquil·litzen i el consolen.

El relat de la història de l'Evu, el mite creacional, una criatura solitària que va acabar duent la mort als humans, es fa a través del propi Mba Owona mentre som testimonis de la vida quotidiana del poble evuzok, una de les activitats més importants del qual és la recollida d'herbes medicinals al bosc, tota una font de saviesa tradicional. D'aquesta manera, Dansa als esperits esdevé el retrat d’un personatge excepcional i un tribut a la cultura evuzok.

Aquest documental s'inspira en l'obra i en el llibre de l'antropòleg Lluís Mallart "El sistema mèdic d’una societat africana. Els evuzok del Camerun" (Càtedra Unesco de Llengües i Educació, Institut d’Estudis Catalans, Barcelona, 2008) i el podrem veure aviat al programa "El documental" del 33.

Fitxa tècnica:
Direcció: Ricardo Íscar
Guió: Ricardo Íscar i Daria Esteva
Fotografia: Ricardo Íscar
Producció: Daria Esteva i Pere Portabella
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Antropòleg: Lluís Mallart