"Adéu, Espanya?" és un treball que compara la realitat de Grenlàndia, Escòcia i el Quebec amb Catalunya. Per fer-ho, el documental es pregunta: la secessió és democràtica? El segon interrogant que formula “Adéu, Espanya?” és indagar sobre si els processos de secessió són jurídics – emparats en clàusules legals– o polítics –fruit d’una negociació? L’altra qüestió serà concretar si els Estats democràtics estan obligats a encetar una negociació de secessió si una majoria raonable dels ciutadans així ho desitgen.

Rodatge a la glacera i icebergs de Grenlàndia

Grenlàndia (Dinamarca), Quebec (Canadà), Escòcia (Regne Unit) i Catalunya (Espanya) van incorporar-se –de manera pactada o forçada– durant el segle XVIII als Estats als quals pertanyen actualment. Per il•lustrar aquests processos històrics, el documental ha utilitzat les figures del Playmobil i la tècnica del pas a pas per explicar breument la formació de les unions polítiques.

Les Masies de Voltegrà (Osona). Rodatge a l’empresa de reciclatge del coure Grup La Farga.El rei de Dinamarca i Noruega envia el missioner Hans Egede a colonitzar l’illa.  I funda l’actual capital, Nuuk.

Després de precisar el marc democràtic i les vies per accedir a la independència, el documental analitza els recursos econòmics de cada país i la seva viabilitat com a Estats sobirans. I, finalment, examina el posicionament de la Unió Europea, l’oficial i l’extraoficial, davant la possibilitat de la secessió d’una part d’un Estat membre.

Eurocambra i equip

Fitxa:

Direcció i guió: M. Dolors Genovès
Realització: Àngel Leiro
Producció: Arlette Peyret
Direcció de fotografia: Mimmo Pizzigallo
Muntatge: Oriol Carbonell
Música original: Toni Xuclà
Animació Playmòbil: Gonzalo Díaz, Luis Rodrigo Álvarez

Una producció de Brutal Media per a Televisió de Catalunya