Un documental per a petits i grans que mostra un descobriment que ha revolucionat la comunitat científica.


null

Emissió: dijous 1 d'abril.

Fins ara, se n’havien trobat molt pocs. Però cap com ella. El seu nom és “Lyuba”. Una cria de mamut d’un mes d’edat va morir misteriosament mentre caminava per la tundra, ara fa al voltant de 40.000 anys. El seu cos va reaparèixer, el 2007, descobert per un pastor de rens mentre caminava per la riba d'un riu al nord-oest de Sibèria. La Lyuba és la mamut més ben conservada que s’ha descobert mai. Amb la troballa, la petita mamut ha fascinat el món científic, i ha generat titulars arreu del món. Tothom vol saber com va morir. Però, a part de generar aquest interrogant, la Lyuba en pot descobrir molt altres: quantes coses pot revelar-nos sobre la vida durant l'edat del gel i sobre el canvi climàtic a l’era glacial? Els científics podran extreure la seqüència del seu ADN? Quins secrets s’hi amagaran?

El documental presenta un acurat treball de seguiment, documentació, divulgació i recreació – algunes seqüències animades en 3D mostren com era i com vivia la petita Lyuba – que permet tornar a la vida un dels animals prehistòrics més fascinants.
Montse Sanz, arqueòloga i membre del Grup de Recera del Quaternari de la UB, ens ha explicat com va ser la seva experiència de trobar prop de 400 peces de mamut molt més a prop de Sibèria: a Viladecans.

Veure la nota de premsa del documental.