Durant tres setmanes, “Sense ficció” emetrà tres documentals que recorden la història de la caiguda del Mur de Berlín i retraten, en clau de passat i de present, tot allò que va representar per Europa la caiguda del teló d’acer: “La nit que va caure el mur”, de Marc Brasse i Florian Huber, “Revolució presa 2. Retorn als escenaris”, de Carles Bosch i “Carta a Anna”, d'Eric Bergkraut.


"La nit que va caure el mur. La nota de Schabowski".

Recreació del documental que reprodueix el moment en què Schabowski va llegir la polèmica nota de premsa.

La caiguda del Mur es va fer a les esquenes i sense la més petita intenció dels polítics i organismes estatals. S’ha citat reiteradament la simultaneïtat dels esdeveniments del 9 de novembre de 1989, que van desembocar en un moment històric. Però mai fins ara no s’havia presentat per televisió. Ningú no ho va orquestrar, ningú no ho va ordenar i ningú no en va tenir la culpa. Va ser, de fet, un error, un despropòsit, el fet que va provocar la caiguda del Mur de Berlín en tan sols una nit, el 9 de novembre del 1989.

Joan Salvat ha conversat amb Eduard Sanjuán, periodista i actual director del programa "30 minuts", sobre la importància que va tenir la nit del 9 de novembre pel futur de la democràcia a Europa.Veure la nota de premsa del documental.