Els estudis de Miramar, a Montjuïc.


El documental “50 anys en companyia” contempla la història de Televisió Espanyola a Catalunya ajudant-se de la memòria d’una audiència selecta. Trenta vuit personatges catalans molt significatius recorden com la televisió va entrar en les seves vides i com TVE a Catalunya va influenciar en la vida del país.

Ens expliquen els seus records i les seves vivències televisives els tres presidents de la Generalitat, Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla; l’expresident del COI Juan Antonio Samaranch; comunicadors com Mònica Terribas, Andreu Buenafuente i Manuel Fuentes; esportistes com Epi, Gemma Mengual i Àlex Crivillé; personatges de la Cultura com Tricicle, Montserrat Carulla, Joan Font (Comediants) i Anna Rosa Cisquella (Dagoll Dagom); cantants com M. del Mar Bonet, Estopa i Marina Rossell; escriptores com Maruja Torres i M. de la Pau Janer; a més de personatges de la moda, la ciència i la creació com Custo Dalmau, Rosa Oriol de Tous, Colita, Santiago Dexeus, Jorge Wagensberg, Anna Veiga, Carme Ruscalleda i Lluís Bassat. Un cas especial és Antonio Fraguas “Forges”, que va començar la seva vida laboral a TVE i va participar en els heroics inicis del centre de Miramar.

La memòria selectiva d’aquesta audiència de luxe ens remet a programes emblemàtics que fins i tot van influir en la seva història personal. És, doncs, un recorregut sentimental per espais com "A Fondo", "Misterios al descubierto", "Reina por un día", "Amigos del lunes", "Un millón para el mejor", "Polideportivo", "El Conde de Montecristo", "Català amb nosaltres", "Terra d’Escudella", "Personatges", "Vostè Pregunta", "Doctor Caparrós" i "Musical Express", entre molts d’altres. Al llarg de la narració es fa evident la contribució de TVE Catalunya a la cultura del país i al seu imaginari col•lectiu.

Tots ells són records d’un temps en què calia empènyer en favor de les llibertats democràtiques i nacionals i els professionals de TVE Catalunya ho van fer. Cal destacar el gran paper que ha tingut per la normalització del català i per a la creació d’una llengua estàndard en els mitjans de comunicació. Espais pioners en aquest sentit van ser “Català amb nosaltres” i “Lliçons de català”. També es va popularitzar la terminologia meteorològica en català, gràcies a la cura del lingüista Jem Cabanes i de “l’home del temps” Antoni Castejón.

TVE a Miramar i després a Sant Cugat, ha estat una pedrera de programes i de professionals per a tota la xarxa. Molts espais de TVE han estat produïts a Barcelona, des d’aquell inicial “Balcón del Mediterráneo”, el 14 de juliol de 1959. Després, l’arribada de la segona cadena -l’UHF- va permetre crear a Catalunya una televisió innovadora i culta.

El documental "50 anys en companyia" s'estrenarà per TV3 i per TVE Catalunya el proper dijous 24 de setembre.