L’endemà del Dia Mundial del Medi Ambient, “Sense ficció” ha tingut una edició especial amb l’emissió d’un documental de producció pròpia, “Postals des de l’Antàrtida”. L’Antàrtida és actualment l’únic territori pràcticament verge del planeta que es conserva, gràcies a les seves condicions climatològiques i geogràfiques i perquè està sotmès a un tractat internacional de protecció, el Tractat Antàrtic, que prescriurà l’any 2041. Però darrerament s’ha desenvolupat de manera espectacular l’única activitat econòmica legal que es pot dur a terme al continent, el turisme. Tot i que les activitats turístiques sempre s’han fet sota la vigilància internacional i amb mesures d’autocontrol, s’obre un nou interrogant: pot arribar a ser un perill per aquest continent el turisme?Al plató del programa s'ha entrevistat Tomàs Molina, meteoròleg i presentador del documental, i MartÍ Boada, geògraf i naturalista, un dels científics que va participar en l'expedició del documental.El turisme antàrtic és motiu d’estudi per part de la comunitat científica per valorar l’impacte d’aquesta activitat en un ecosistema tan fràgil. “Postals des de l’Antàrtida” acompanya un grup de científics de la Universitat Autònoma de Madrid i de la Universitat Autònoma de Bellaterra, entre ells el científic català Martí Boada. Junts s’embarquen en el creuer Antarctic Dream, que els portarà a explorar les terres australs.

La petjada humana a l’Antàrtida ha augmentat exponencialment. Entre els anys 1965 i fins al 2001 van anar a l’Antàrtida 200.000 persones en total, entre investigadors, turistes i baleners, i els turistes que van anar-hi la temporada 2008-2009 van ser 70.000. Un dels motius que preocupa més els experts és que, en augmentar el nombre de viatgers, puguin introduir-se espècies invasives als territoris verges, a partir del calçat o de les embarcacions mateixes, si els turistes i la resta de membres de la tripulació no tenen prou cura de les deixalles. A més, la despesa energètica dels viatgers de l’Antàrtida també és molt alta: aquí, un turista suposa de mitjana de despesa energètica l’equivalent a l’electricitat domèstica que consumeixen 15 persones de la Unió Europea en 1 any. Tot i així, les conclusions de l’estudi dirigit per Boada indiquen que encara som a temps de protegir aquest territori, sempre que s’apliquin fórmules de control en les expedicions antàrtiques.

Una altra preocupació són els possibles accidents que històricament han protagonitzat els barcos a l’Antàrtida. A part dels danys evidents als viatgers, l’accident d’un barco pot generar vessaments de combustible, que en aquell entorn serien molt preocupants. De fet, l’expedició del documental va haver de canviar a última hora d’embarcació perquè en la que s’havia d’embarcar inicialment va tenir un accident.

A part de l’estudi sobre el turisme, el viatge a l’Antàrtida, l’únic espai del món dedicat íntegrament a les investigacions científiques, ens permet contemplar uns paisatges, una flora i una fauna de gran bellesa que faran d’aquest viatge una experiència inoblidable.

FITXA
Direcció: Francesc Masip
Presentació: Tomàs Molina
Assessorament: Martí Boada
Una producció de Mercuri SGP per a Televisió de Catalunya.