27/05/2012: "Què mengem?"

Escrit per: Sense ficció
Emissió: dimecres 30 de maig

Què mengem amb el que mengem? És segur el que arriba a la nostra taula? Quina quantitat de productes químics, metalls pesants, antibiòtics o additius que podrien ser perjudicials per a la salut ingerim amb la nostra dieta?Vivim en una de les societats amb més abundància d’aliments i amb més garanties sanitàries. Mai com ara el menjar havia estat sotmès a controls tan rigorosos, i a Europa és gairebé impossible que consumim un aliment que sobrepassi els límits segurs d’un tòxic. Però els científics alerten dels perills de l’efecte acumulatiu d’aquests tòxics que ingerim amb la dieta al llarg de la nostra vida.Aquesta preocupació fa que cada vegada més els consumidors busquin alternatives d’alimentació sense residus químics ni additius.
Mai el consumidor no havia tingut tanta informació de quina és l’alimentació més equilibrada i més adequada per a la seva salut.
Metges i campanyes promocionals ens recomanen augmentar el consum de fruites i verdures. Però poden arribar a ser perillosos els rastres dels pesticides amb què han estat tractats aquests vegetals?
Sabem la importància que té menjar peix, especialment per combatre el colesterol. Però què passa amb els metalls pesants que s’acumulen en espècies tan populars com la tonyina o el peix espasa?


» Veure més

24/05/2012: Més "Voluntaris"

Categories: Extres , Economia , Societat
Escrit per: Sense ficció
Aquí podeu trobar el testimoni d'altres voluntaris amb els quals va conversar l'equip del documental "Voluntaris".


ROSI ALONSO. És multi voluntària. Fa de monitora de menjador a un hospital de Reus de la "Fundació Esclerosi Múltiple" i també acompanya a disminuïts físics profunds del "Centre Marinada" de la mateixa localitat en les seves excursions.


CARME POVEDA. La Carme fa de voluntària a "El lloc de la dona", una entitat del barri del Raval que es dedica a integrar i donar noves oportunitats a les prostitutes. Tant els fa classes de llengua com els ensenya a cuinar.


LIDIA SANCHO. Aquesta jove psicòloga és voluntària de "Projecte Home", una entitat que ajuda a les persones que volen deixar les addicions. La Lídia els ajuda a escriure les seves històries de vida i també tutela un pis on viuen usuaris que estan en procés de reinserció.


ISABEL HUBER I MIREIA ARRAN. Són voluntàries d’"Arrels Fundació" una entitat que ajuda a les persones sense llar. Cada nit surten a passejar pels carrers de Barcelona per donar una mica d’escalfor i oferir el seu ajut a les persones que no tenen un sostre on dormir.


"VOLUNTARIS, LES REFLEXIONS". Per què les persones es fan voluntàries? Quins valors tenen? Quina és la història del voluntariat?. Eudald Carbonell (arqueòleg), Arcadi Oliveres (economista), Victòria Camps (catedràtica d’ètica), Norbert Bilbeny (filòsof), Francesc Torralba (filòsof i teòleg) i Lluís Romeu (Obra Social “la Caixa”) ens donen respostes sobre el fenomen del voluntariat.


FABIÀ ALARCÓN I MARGARIDA CLASCÀ. Són voluntaris de Càritas a Salt, una població marcada pels conflictes amb la immigració. Però hi ha una altra cara de la moneda, els qui ajuden els nouvinguts. Ho fan repartint aliments per a tothom qui els necessita.

20/05/2012: "Voluntaris"

Categories: Documentals , Economia , Societat
Escrit per: Sense ficció
Emissió: dimecres 23 de maig

Un documental que mostra l’altra cara de la moneda i que "Sense ficció" emet
la setmana de "La Marató per la pobresa"
.
Es calcula que uns 600 mil catalans es dediquen de forma estable al voluntariat, una xifra que ha augmentat sensiblement a causa de la crisi. Segons dades de la Federació Catalana de Voluntariat Social, els últims dos anys l’augment ha estat entre el 9% i el 18% a algunes de las principals ONGs. “Voluntaris” és un documental d’una hora que segueix les vides de tretze persones que dediquen el seu temps a ajudar els altres. Narrat en format de 24 h, explica com és un dia en la vida d’aquestes persones.


Entrevista a Carles Gené, productor executiu del documental


Les càmeres de l’equip han seguit els voluntaris durant diverses jornades, cosa que ha permès captar com és el seu dia a dia, quines són les seves opinions i inquietuds, què pensa el seu entorn, o mostrar, sense interferències, quina relació tenen amb els usuaris a qui ajuden.

El documental mostra un ventall ampli de voluntaris, des de jubilats que han optat per seguir actius ajudant els altres fins a treballadors que malgrat l’horari laboral troben temps per dedicar-s’hi. Se segueix gent que és multivoluntària i col•labora amb diverses ONGs; voluntaris que abans eren usuaris del servei i han traspassat la línia; gent de diverses classes socials i motivacions i menors d’edat que fan de voluntari.

També es mostren famosos que fan tasques de voluntari, com el porter del Barça Víctor Valdés, que dedica el seu temps a diverses causes socials.

La narradora del documental és Agnès Marquès, presentadora també de la Marató per la pobresa de TV3 i Catalunya Ràdio. Amb una figura inspirada en referents com “Cielo sobre Berlín”, l’Agnès Marquès s’entrecreua amb els protagonistes i observa com és un dia en la vida dels voluntaris.

“Voluntaris” és una producció de Veranda.tv amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, Televisió de Catalunya i l’Institut Català de les Empreses Culturals.

» Veure més

04/05/2012: "The Cove"

Escrit per: Sense ficció
Emissió: dimecres 9 del maig del 2012

Oscar al Millor Documental el 2010
Premiat als Festivals de cinema de Sundance, Toronto, Tòquio, Amsterdam, Estocolm i Sydney.
Premi del Públic en 8 festivals.


“Molt impactant”. THE NEW YORK TIMES
“Una pel•lícula d’espies amb efectes terrorífics”. DAILY MIRROR


Sense ficció estrena l’aclamat “The Cove”, un documental que explica, en forma de “thriller” d’acció i aventura, com un equip d’activistes, documentalistes, experts en efectes especials i submarinistes, s’enrolen en una missió clandestina per destapar com en un indret costaner del Japó es du a terme una matança sense precedents: anualment, centenars de dofins són aniquilats per un grup de pescadors japonesos.Fent servir tècniques de gravació nocturna, aparells d’imatge i de so camuflats, i orquestrats com si es tractés d’una missió militar secreta, l’equip del documental, liderat per l’ensinistrador de dofins Richard O’Barry – que va ensinistrar el famós dofí de la sèrie “Flipper” - dóna llum a un secret amagat durant anys: la matança anual - per obtenir la carn de dofins - que es du a terme a la badia de Taiji, una població costanera del Japó que, aparentment, es caracteritza per la devoció cap a aquests animals. El resultat és aquest documental, guanyador de l’Oscar 2009 i multipremiat en nombrosos festivals, que és una barreja de periodisme d’investigació, documental mediambiental i “thriller” d’acció que ha convençut l’audiència.Un documental dirigit per Louie Psihoyos i produït per Paula DuPré Pesmen i Fisher Stevens. Guió de Mark Monroe.

http://www.thecovemovie.com/
Escrit per: Sense ficció
Atenció al canvi d'horari: aquesta setmana, Sense ficció s'emet dilluns


Emissió: dilluns 30 d'abril del 2012

La vigília del dia internacional del treball, Sense ficció presenta “El llegat de Sísif”, un treball que explica l’origen del debat sobre la “cultura de l’esforç” a Catalunya quan, en un moment de forta crisi econòmica, se’n reclama el retorn per poder afrontar la recuperació. Al mateix temps, el documental també ha viatjat al Japó per constatar que no som únics en aquest debat i per demostrar que el valor de l’esforç també ha estat qüestionat en una societat on, durant segles, ha estat el seu pal de paller. Serà potser que la globalització ens està igualant en valors? Què ha quedat de l’heroi mitològic Sísif, metàfora del sacrifici i el treball etern, repetitiu i absurd? Hem renunciat a ser hereus del seu llegat?Un documental on membres de la societat civil reflexionen i diagnostiquen la bona o la mala salut de “la cultura de l’esforç”.

Des de l’anàlisi dels mitjans de comunicació, passant per l’educació, la política o l’economia, el documental també analitza tot el que envolta “la cultura de l’esforç” a Catalunya i ho fa incorporant el testimoni d’escriptors, sociòlegs, educadors, filòsofs, pedagogs, historiadors, especialistes en recursos humans, economistes i empresaris que ens donen el seu punt de vista i teixeixen el fil argumental d’aquest document. Testimonis, tots ells, que per la seva tasca diària han tractat i debatut en diverses ocasions aquesta qüestió. Alguns dels entrevistats són el filòsof José Antonio Marina, l’economista Àlex Rovira, l’escriptor Quim Monzó o el reconegut sociòleg nordamericà Richard Sennet.

Al mateix temps, el documental també ha seguit la tasca del tutor de l’Aula Oberta de l’Institut Les Marines de Castelldefels que intenta inculcar als alumnes el valor de l’esforç amb unes tècniques molt particulars.En el clip següent podeu veure l'entrevista als autors del documental, Anna Barreda i Lluís Montserrat.» Veure més

Categories: Documentals , Economia
Escrit per: Sense ficció
Estrena, dimecres 22 de febrer de 2012

La conjuntura econòmica actual fa possible el retorn d’algunes fàbriques a Catalunya, un fenomen impensable fa molt pocs anys després de dècades de deslocalitzacions. Som davant un fenomen nou que porta esperança i optimisme per al teixit industrial de Catalunya.

null

Els Barça Toons són uns ninotets de plàstic amb les cares dels jugadors del FC Barcelona, un producte barat, ràpid i senzill de fer. És la típica joguina que qualsevol associa amb les plantes de producció massiva de la Xina, perquè se’n poden fer tirades enormes a uns preus gairebé irrisoris. I així ha estat en les últimes dècades. Però des de fa uns quants mesos, els Barça Toons es fabriquen en una planta de Sant Boi de Llobregat. És només un detall, un producte menor, però que posa de manifest fins a quin punt s’ha transformat la conjuntura econòmica mundial en molt poc temps. El documental “El (re)torn de la indústria” analitza precisament els factors d’aquest canvi, que ha provocat que aquests ninotets, que abans havien de fer gairebé 20.000 quilòmetres, ara, en canvi, no cal que es moguin de casa.

Amb el nostre país afectat encara per una crisi profunda, hi ha moltes veu que alerten que cal canviar el model productiu per no tornar a caure en els mateixos errors i creuen necessari tornar a apostar per la indústria, com ja havia fet tradicionalment Catalunya. Després de dècades de deslocalitzacions, sembla que arriba el moment de la relocalització: és el torn i el retorn de la indústria. Així ho defensa, per exemple, la gran patronal catalana, Foment del Treball Nacional: “Ha d’haver-hi un retorn, perquè un país sense indústria no és país, és un país feble”.

» Veure més

Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 28 de setembre.

Un documental que, de la mà d’experts, intenta trobar solucions al problema de l’atur a Catalunya i Espanya.
"Sense ficció" reemet el documental "4.645.500, màxim atur", un treball que intenta destapar algunes incògnites al voltant del problema de l’atur. La realitat és que, des dels anys setanta fins ara, en cada crisi que hi ha hagut, l’atur a l’estat espanyol ha arribat a xifres semblants, sempre al voltant del doble que als països del seu entorn, és a dir, a les més altes de l’OCDE. Podeu trobar més informació en aquest enllaç.

Categories: Docuteca , Economia , Societat
Escrit per: Sense ficció
4.645.500 va ser la xifra més alta de persones aturades registrades a Espanya ara fa uns mesos. Segons l’última enquesta de població activa, l’índex d’atur de l’estat espanyol és del 20%, que és el doble de la mitjana europea. A Catalunya se situa al 18%, amb una tendència molt similar a la de la resta de l’Estat. “Sense ficció” presenta un treball que intenta destapar algunes incògnites al voltant del problema de l’atur. La realitat és que, des dels anys setanta fins ara, en cada crisi que hi ha hagut, l’atur a l’estat espanyol ha arribat a xifres semblants, sempre al voltant del doble que als països del seu entorn, és a dir, a les més altes de l’OCDE.Fitxa tècnica:
Realització: Andrea Ferrando
Guió: Arnau Monràs
Producció: Andrea Ulied i Marc Vargas
So directe: Francesc Canals i David Mata
Imatge i muntatge: Francesc Peris

Una producció de Televisió de Catalunya amb la col•laboració de Media 3.14

29/06/2010: Adéu, Espanya?

Escrit per: Sense ficció
El documental es planteja si, avui en dia, és o no viable que algunes nacions aspirin ser independents. Amb la globalització i la democratització s’ha produït l’emergència de les nacions sense Estat que aspiren a decidir el seu propi futur constitucional perquè: a) no volen sotmetre les seves decisions a unes estructures estatals que no acullen el dret a la diferència (cultural, lingüística, econòmica, històrica); b) els Estats centrals són un topall per a les pròpies capacitats de desenvolupament i no són interlocutors vàlids davant els organismes internacionals; c) la secessió és un dret democràtic. És una mirada detallada que estudia la viabilitat d’uns processos que Occident, malgrat les resistències, sembla que viurà en els pròxims anys. En el següent clip de vídeo podeu veure un petit avanç del documental.FITXA TÈCNICA
Direcció i guió: M. Dolors Genovès
Realització: Àngel Leiro
Producció: Arlette Peyret
Direcció de fotografia: Mimmo Pizzigallo
Muntatge: Oriol Carbonell
Música original: Toni Xuclà
Animació Playmòbil: Gonzalo Díaz, Luis Rodrigo Álvarez

Una producció de Brutal Media per a Televisió de Catalunya.

Anterior