Escrit per: Sense ficció
Oferim als espectadors internacionals la versió anglesa del documental "Hola, Europa!"
"Hola, Europa!" is a documentary film on the current political situation in Catalonia. 31 personalities reflect on the right of the Catalan people to decide their own future and Catalonia's place in the EU.

Directed by M. Dolors Genovès.

Escrit per: Sense ficció
Emissió: dimecres 13 de juny

La presó Model ha crescut envoltada de polèmica: pel fet d’ocupar una de les cruïlles més cèntriques de l’Eixample barceloní; per la saturació de les seves cel•les; per la constant demanda de la necessitat de remodelar-la i, finalment, pel seu possible tancament i la construcció d’una nova Model a la Zona Franca projecte que, ara com ara, està aturat i deixa el futur de la presó en interrogant.
A “Històries de la Model”, presos de totes les èpoques, des de principis del segle XX fins avui mateix, rememoren les seves experiències a la presó barcelonina i, alhora, ressusciten una part de la crònica històrica del nostre país.La presó Model es va inaugurar el 1904 al barri de l’Eixample de Barcelona, i reflectia l’esperit de progrés de tota una època. Tanmateix, els avenços que anunciava en aspectes cabdals, com ara les condicions de vida dels interns o el mateix concepte de regeneració i reinserció, aviat es van veure superats per la realitat política i social del país fins al punt que l’edifici va esdevenir símbol de la repressió del poder de l’Estat a Catalunya, des de la Setmana Tràgica del 1909 fins a l’arribada de la democràcia.
Les cel•les han exercit de magatzem de persones en èpoques tan diverses com la immediata postguerra, quan la repressió de republicans i catalanistes va assolir el punt més àlgid, o bé la dècada dels 80, quan l’expansió de les drogues va desfermar la delinqüència entre les classes més baixes de la societat. La presència de fins a onze reclusos en un espai d’escassos metres quadrats propiciava situacions de tensió i dificultava una convivència que ja era prou complicada a causa d’unes condicions deficients d’alimentació, higiene i oci.


Entrevista a Enric Canals, director "Històries de La Model"

La vida a la presó, les relacions amb els companys de condemna; les visites dels familiars; els esdeveniments polítics i els consegüents canvis dels perfils dels presoners; els motins causats per reivindicacions nobles i no tan nobles; els intents de fuga d’uns reclusos que s’hi veuen obligats davant la perspectiva d’un llarg futur de reclusió; les històries personals que menen al presidi. Són moltes les vivències que, a través dels seus protagonistes, ens presenta “Històries de la Model”: un recorregut per la vida d’un edifici que no deixa ningú indiferent.
Malgrat haver estat concebuda fa més d’un segle com un element de regeneració, els testimonis de tants presos al llarg dels anys certifiquen que la Model passarà a la història com el model del que no hauria de ser una presó.


Dirigit per Enric Canals i realitzat per Jaume Santacana.
Escrit per: Sense ficció
Atenció al canvi d'horari: aquesta setmana, Sense ficció s'emet dilluns


Emissió: dilluns 30 d'abril del 2012

La vigília del dia internacional del treball, Sense ficció presenta “El llegat de Sísif”, un treball que explica l’origen del debat sobre la “cultura de l’esforç” a Catalunya quan, en un moment de forta crisi econòmica, se’n reclama el retorn per poder afrontar la recuperació. Al mateix temps, el documental també ha viatjat al Japó per constatar que no som únics en aquest debat i per demostrar que el valor de l’esforç també ha estat qüestionat en una societat on, durant segles, ha estat el seu pal de paller. Serà potser que la globalització ens està igualant en valors? Què ha quedat de l’heroi mitològic Sísif, metàfora del sacrifici i el treball etern, repetitiu i absurd? Hem renunciat a ser hereus del seu llegat?Un documental on membres de la societat civil reflexionen i diagnostiquen la bona o la mala salut de “la cultura de l’esforç”.

Des de l’anàlisi dels mitjans de comunicació, passant per l’educació, la política o l’economia, el documental també analitza tot el que envolta “la cultura de l’esforç” a Catalunya i ho fa incorporant el testimoni d’escriptors, sociòlegs, educadors, filòsofs, pedagogs, historiadors, especialistes en recursos humans, economistes i empresaris que ens donen el seu punt de vista i teixeixen el fil argumental d’aquest document. Testimonis, tots ells, que per la seva tasca diària han tractat i debatut en diverses ocasions aquesta qüestió. Alguns dels entrevistats són el filòsof José Antonio Marina, l’economista Àlex Rovira, l’escriptor Quim Monzó o el reconegut sociòleg nordamericà Richard Sennet.

Al mateix temps, el documental també ha seguit la tasca del tutor de l’Aula Oberta de l’Institut Les Marines de Castelldefels que intenta inculcar als alumnes el valor de l’esforç amb unes tècniques molt particulars.En el clip següent podeu veure l'entrevista als autors del documental, Anna Barreda i Lluís Montserrat.» Veure més

15/07/2011: "Vides al Paral·lel"

Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 20 de juliol

null

El Paral•lel de Barcelona és una de les artèries principals i méss tradicionals de la ciutat. En aquest Sense ficció, a través de la història de nou personatges, vinculats al Paral•lel, es fa un recorregut per les seves vides i els seus records, tot revivint la transformació d’una zona de Barcelona que, durant molts anys, va ser la gran via de l’espectacle de la nit barcelonina. Recordarem la transformació viscuda allà, la nostàlgia d’allò que ja no és i que ha desaparegut, i el futur, encara per definir, que vol tornar al Paral•lel la lluminositat perduda.


» Veure més

Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 13 de juliolMai en la Història no hi havia hagut una situació com l’actual. Mai els països d’Amèrica Llatina no havien tingut, amb l’única excepció de Cuba, presidents escollits democràticament i amb ganes de transformar la realitat social. Mai com fins ara no hi havia hagut un futur que sembla que doni esperança. A través d’històries personals i d’entrevistes a tres presidents i un vicepresident, “Sense ficció” ofereix un retrat dels canvis d’un continent que fa 30 anys tenia tot un seguit de dictadures sagnants. El reconeixement dels drets dels indígenes, la lluita contra la pobresa, la recuperació de la memòria històrica i la justícia són alguns dels temes de què tracta el documental que presentem. Un viatge, un retrat per “una nova Amèrica Llatina”.

» Veure més

Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 6 de juliol.

“McMurdo” està plena de somiadors professionals i d’històries meravelloses”. Werner Herzog.

Un documental del director de “Grizzly Man” i “Rescue Dawn”.
Explica Werner Herzog que va veure les imatges marines d’un medi ambient d’“un altre món”, com ell mateix les ha qualificat, que un amic submarinista havia enregistrat. Les imatges revelaven un món congelat, inèdit, i Herzog va voler conèixer aquell entorn natural en persona.
Així, a “Trobades a la fi del món”, el documentalista emprèn un viatge a la comunitat Antàrtica de l’Estació McMurdo, l’oficina central de la National Science Fundation i llar de centenars de persones durant l’estiu austral (l’època que va d’octubre a febrer). En el transcurs d’aquest viatge, Herzog examina la naturalesa humana i l’entorn natural, i ho fa tot superposant localitzacions d’impressió, reflexions profundes, també surrealistes, i narrant al mateix temps les experiències de biòlegs, físics, personal de manteniment i conductors de camions. Tots ells han escollit formar part d’una societat tan llunyana como ningú s’hauria pogut imaginar mai.

En definitiva, Sense ficció proposa una exploració visual del ser humà en una situació extrema feta per un dels autors documentals més reconeguts de tot Europa.

Un documental de Werner Herzog en associació amb Discovery Channel.
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 15 de juny.

Un documental que inclou el testimoni de Jorge Semprún
en la que ha estat l’última entrevista concedida per l’escriptor abans de morir.
Entre el 1967 i el 1973, Jesús Monzón, un home que ronda la seixantena, irromp com a brillant professor i director d’escoles de negoci a l’IPADE de Mèxic, l’IESE de Barcelona i l’IBEDE de Palma. És reconegut per la seva capacitat de treball i lideratge per un sector empresarial que desconeix el seu passat o en coneix només fragments. Tanmateix, ell no amaga una biografia tan turbulenta com apassionant, tan inquietant com increïble. Però qui és aquest Jesús Monzón?
Sense ficció presenta un documental d’investigació sobre la peripècia vital del líder republicà Jesús Monzón, artífex, entre altres, de la invasió de la Vall d’Aran el 1944 per un contingent de prop de 4.000 guerrillers en el marc de l’“operació Reconquesta d’Espanya”. Un treball que també incorpora el testimoni de Jorge Semprún en la que ha estat l’última entrevista concedida per l’escriptor abans de la seva mort el 7 de juny.

» Veure més

Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 8 de juny.

Sense ficció presenta "L'aventura del Romànic", una història que, de la mà del periodista Josep Cuní - director i presentador d’aquest documental- descobreix els secrets d'un segle de recuperació d'un art genuïnament català. Ens aquests cent anys, les obres del romànic català han viscut una autèntica peripècia en què no hi ha faltat de res: robatoris, vendes clandestines, espoli i exili que són el retrat d'un segle convuls a Catalunya en què l'art va patir les seves conseqüències. Testimonis inèdits ens expliquen aquest periple farcit d'anècdotes i fets que mostren la tenacitat d'uns per preservar l'art propi del país i la cobdícia d'altres per fer-se amb un tresor. En resum, un documental que ens porta de Barcelona als Pirineus, passant per NY i Boston, camins imprevisibles que troben resposta en aquests 60 minuts de metratge.

null

El 22 de novembre del 2010 es van commemorar els 10 anys de la proclamació de les esglésies de la Vall de Boí com a Patrimoni de la Humanitat, per part de la Unesco. Al mateix temps, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), acollidor de la col•lecció d’art romànic més important del món, celebrava els 75 anys d’existència, partint de la inauguració del Palau Nacional l’any 1929.

La coincidència de les efemèrides assenyalades amb l’oportunitat de difondre encara més l’origen de la col•lecció del Romànic del MNAC, és la base d’aquest documental que estrena Sense ficció sobre l’art Romànic de Catalunya. El documental fa una especial incidència en el seu origen i en les complexes “aventures” que han marcat la seva història.

Des d’adquisicions de col•leccionistes fins a vendes a l’estranger passant per l’espoli i els tèrbols moviments que durant una època es van moure darrere d’un aparent interès per l’art. Tot això, seguint els recorreguts no sempre plàcids d’uns tresors artístics medievals fins arribar al seu descans en els museus que ara els acullen.

Dirigit i presentat per Josep Cuní.
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 18 de maig.A Uclés, província de Conca, s’ha exhumat la primera fossa comuna d’una presó franquista. Supervivents de la repressió, familiars de les víctimes i joves de la comarca reflexionen sobre el que va succeir i sobre el que suposarà per a les seves vides un esdeveniment tardà, però necessari.

Una coproducció d’Inicia Films, Televisió de Catalunya i ITVS

Veure la nota de premsa del documental.

14/04/2011: "Torneu-me el fill"

Categories: Docuteca
Escrit per: Sense ficció
Centenars de persones han denunciat la “desaparició” del seu fill acabat de néixer als anys 60 i 70. Podria ser vostè un d’aquells nens robats?

Dels autors d’“Els nens perduts del franquisme”, un documental que prova com el règim va permetre l’apropiació de nens i les adopcions irregulars.
Nadons que “morien” en el part, mares adoptives que simulaven l’embaràs amb un coixí, nens “a la carta” per 200.000 ptes, partides de naixement falsificades... Pràctiques habituals als anys 60 i 70 que ara denuncien centenars d’afectats.

nullnull

Para los que nos visitais de fuera de Catalunya, aquí teneis la versión en castellano del documental


Següent