Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
La producció de Televisió de Catalunya, "Els internats de la por", dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis, es presenta el dimarts 16 de juny al Centre Cultural Blanquerna de Madrid, a les 18.30. L'acte comptarà amb la presència dels seus directors i del jutge Baltasar Garzón i l'escriptora Almudena Grandes, que participaran també en el col·loqui posterior a la projecció (en versió original en català amb subtítols en castellà).El treball d'Armengou i Belis és un exercici de recuperació de la memòria històrica que destapa un passat ocult i silenciat, protagonitzat per milers de nens i nenes internats en col·legis religiosos, orfenats, preventoris antituberculosos o centres d’Auxilio Social. Centres en què hi van patir abusos físics, psíquics, sexuals, explotació laboral o pràctiques mèdiques dubtoses, que es van convertir en una mena de presó per a aquests infants i que van perdurar fins ben entrada la democràcia. A diferència de països com Irlanda, que han reconegut els maltractaments a nens sota la seva tutela, a Espanya aquests abusos no han estat mai jutjats ni reparats.

"Els internats de la por" tanca la trilogia sobre la infantesa com a víctima del franquisme, iniciada amb “Els nens perduts del franquisme” (2002) i “Torneu-me el fill!” (2012).

El documental es va estrenar el passat 28 d'abril al programa "Sense ficció", essent el programa més vist del dia a Catalunya, amb una audiència de 635.000 espectadors i una quota de pantalla del 19.1.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira", impulsat per la Diputació de Lleida i l'Insitut d'Estudis Ilerdencs, coproduït per Televisió de Catalunya i la Xarxa de Comunicació Local i dirigit per Felip Solé, ha estat guardonat amb el premi Josep Maria Planes d'investigació periodística que atorguen la Fundació Independència i Progrés i la Demarcació Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya. El lliurement del premi tindrà lloc el dijous11 de juny a les 20.00, a la sala d'actes del Casino de Manresa, i el recollirà el mateix director del documental.Els membres de jurat de la tercera edició del premi creat per homenatjar el manresà Josep Maria Planes, qui fou un destacat periodista del primer terç del segle XX i un dels pares del periodisme d'investigació a Catalunya, han estat Josep Maria Tresserras, Josep Gifreu, Vicenç Villatoro, Llúcia Oliva, Teresa Carreras, Jordi Finestres i Gonçal Mazcuñán.

Sabem que prop de 6 milions de jueus van morir durant l’holocaust. També que des de França se’n van deportar 76.000, entre els quals 11.000 infants. Però ignorem encara el nombre de jueus que van aconseguir fugir travessant els Pirineus. "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira" comença quan els alemanys controlen la frontera francoespanyola i ens mostra com les successives expedicions d’homes, dones, infants i vells jueus (més de 5.000) aconsegueixen travessar les altes muntanyes pirinenques de l’Arieja i de Lleida amb l’objectiu d’arribar a Barcelona. Punt de partida d’un nou viatge cap a Palestina, Amèrica o Àfrica del Nord. La vall d’Aran, els dos Pallars i l’Alt Urgell i Lleida són l’escenari dels seus patiments i els passadors catalans, els seus àngels de llum, però també de tenebra. Com s’organitzen les expedicions, com es financen? Un documental amb entrevistes a testimonis que en van ser els actors en primera persona, i amb reconstruccions dels fets dels jueus i dels seus passadors, tots supervivents dels perills de les muntanyes de nit i boira.

"Perseguits i salvats. Camins de nit i boira" va ser emès en el programa "Sense ficció" el 2 de desembre de 2014.

Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Els documentals "El gran silenci, Horta de Sant Joan", dirigit per Carles Caparrós i produït per Televisió de Catalunya (TVC) amb la col·laboració de Brutal Media, i "Glance up (Mirant amunt)", dirigit per Enric Ribes i Oriol Martínez i produït per La Lupa amb la col·laboració de TVC, han rebut els premis Pro-Docs al millor documental de televisió del 2014 i Docs & Teens, respectivament, lliurats el diumenge 31 de maig en el marc del festival DocsBarcelona 2015.Entre els finalistes del Premi Pro-Docs, atorgat per l'Associació de Productors de Documentals, hi havia també les produccions de TVC "A la dreta... i més enllà, dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis; "Encants, diari d’un trasllat", dirigit per Joan López Lloret i produït amb la col·laboració de Batabat, i "Injustícia exprés. El cas Óscar Sánchez", dirigit per Michele Catanzaro i Marc Parramon i coproduït amb Media 3.14 i TVE.

El Premi Docs & Teens rebut per "Glance up (Mirant amunt)" l'atorga el públic adolescent que assisteix a aquesta secció del festival.

Pel que fa a "El gran silenci, Horta de Sant Joan", la Fundació Pau Costa de l’Ecologia del Foc i la Gestió d’Incendis i els mateixos bombers del Grup de Reforç en Actuacions Forestals (GRAF) n’estan fent difusió per tot el món amb la traducció espanyola i anglesa i incorporant també una versió llarga de 100 minuts que projecten a bombers, voluntaris, policies i altres cossos de seguretat, amb la idea de convertir el documental en una eina educativa. Aquesta versió del treball sobre l’incendi d’Horta es podria introduir com a part d’una assignatura de formació en els pròxims anys per a mossos, bombers i altres cossos relacionats amb les emergències i la seguretat.

El documental es va estrenar l’1 de juliol al "Sense ficció" amb una audiència de 431.000 espectadors i un 14,3% de quota de pantalla.

D'altra banda, el Premi Nou Talent lliurat en el 18a edició del Docs Barcelona, ha estat per a la coproducció de TVC "Game Over", dirigit per la debutant Alba Sotorra. El guardó està dotat amb una aportació en espècie de 5.000€ per treballs de 'finishing' per a un llargmetratge documental per a la propera obra del director. El jurat n'ha destacat "la mirada especial amb què l’autora deconstrueix una crisi socioeconòmica, familiar i de maduració del protagonista".Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
TV3 és el mitjà oficial del festival i participa en el Premi DocsBarcelona - TV3 al Millor Documental.


Televisió de Catalunya ha coproduït tres documentals que formen part de la programació del festival: "La llista Faciani", que es projecta a la sessió inaugural; i dos que competeixen a la secció oficial: "Game over" i "El tram final". També ha col·laborat a "Ajoblanco, crònica en roig i negre" i "Mirant amunt (Glance up)". La setmana del festival s'emeten a TV3 i al 33 dos espais monogràfics sobre el festival DocsBarcelona, que comença el dimarts 25 de maig i s'acaba el diumenge 31.Tràiler "Aquí ens agraden els documentals"


Amb el títol "Tot DocsBarcelona", els dos espais recollen la informació bàsica sobre els principals documentals que s'hi presenten, els actes que es faran al voltant del festival, entrevistes a directors, premsa especialitzada i crítica, així com les impressions del públic que s'hi acosti. La voluntat d'aquests espais és oferir als espectadors interessats en el món del documental una idea global i una petita guia sobre què es pot trobar en la 18a edició del DocsBarcelona.

Les dues peces de l'espai "Tot DocsBarcelona" s'emeten el dimarts 26 de maig a TV3, a les 23.30, després del programa "Sense ficció", i el dissabte 30 al 33 a les 21.50, després del programa "Blog Europa"."Tot DocsBarcelona" emès a TV3 el dimarts 26


La programació d'aquestes espais, que es va iniciar l'edició 2014 del festival, és una mostra més del compromís de Televisió de Catalunya amb el documental i, més específicament, amb el festival DocsBarcelona, un dels aparadors més importants de la producció documental catalana i internacional arreu d'Espanya i de la qual TV3 n'és televisió oficial. La col·laboració de Televisió de Catalunya s'estendrà també a la concessió del principal premi del festival, el Premi DocsBarcelona -TV3 al Millor Documental.

Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El reportatge "Les fosses del silenci", dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, es projectarà a París, el dilluns 18 de maig, en el marc de la jornada "Retorn a la guerra espanyola. Memòria i història", organitzada per l'Atelier international de recherche sur les usages publics du passé, el Groupe d’études sur les historiographies modernes i el Groupe d’études ibériques et le Centre d’histoire sociale du XXe siècle. La projecció, que tindrà lloc a les 18.00 a la sala Luís Buñuel del Colegio de España de la capital francesa, comptarà amb la participació de Montse Armengou.La jornada d'estudi "Retorn a la guerra espanyola. Memòria i història" està dedicada als moviments de "recuperació" de la memòria històrica i les seves accions per a la reparació de les víctimes del franquisme. Antropòlegs, historiadors, sociòlegs i politòlegs, especialistes a Espanya i Argentina, protagonitzaran un intercanvi d'experiències entre aquests dos països pel que fa a les exhumacions i als models de transició que han seguit a les respectives repressions dictatorials, amb motiu de l'aparició a Espanya de la categoria de "víctimes del franquisme" i els debats que això genera.

"Les fosses del silenci"

Durant la Guerra Civil Espanyola i, també durant la dictadura, el règim franquista va justificar la repressió com a resposta als abusos que havien fet “els rojos” contra “els nacionals”. Però el cert és que, ja des de les mateixes eleccions del febrer del 36, els militars colpistes comencen a dissenyar un pla per fer canviar per la força el resultat de les urnes. La violència no es limita al cop d’estat, sinó que es dissenya una autèntica estratègia Franco amb el general Yagüe del terror i la repressió.

El reportatge està estructurat en dos capítols de 55 minuts i se centra en tres zones d’Espanya. En primer lloc, Extremadura, on tot i no haver-hi guerra perquè les tropes franquistes van dominar des del primer moment, la repressió va voler ser exemplar per a la resta del país. Després l’equip va anar a Lleó, on en els últims mesos del 2002 i principis del 2003 s’havien concentrat la majoria d’actuacions per exhumar les restes de desapareguts enterrats en fosses comunes. I, per últim, la investigació es trasllada a Catalunya, on la població civil va continuar patint les conseqüències de la repressió, tot i estar ja a les acaballes de la guerra.

"Les fosses del silenci" es va emetre al programa "30 Minuts", de TV3, els diumenges 2 i 9 de març de 2003.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
La Fira de Productes Biològics i Consum Responsable de Barcelona - Biocultura, que té lloc entre els dies 7 i 10 de maig al Palau Sant Jordi, a Barcelona, projecta "Sobreviure a la nevera", dirigit per Montserrat Besses, i "Què mengem?", dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis. Es tracta de dos documentals de producció pròpia de Televisió de Catalunya, estrenats pel programa de TV3 "Sense ficció". Les projeccions seran presentades pels seus respectius directors."Sobreviure a la nevera" posa en evidència que alguna cosa no funciona en el nostre model alimentari. La crisi econòmica actual ha fet més evident i més agut el problema de malbaratament d'aliments. Un problema amb diferents vessants: social, ètic, econòmic i mediambiental.

La projecció tindrà lloc el divendres 8 maig, a les 19.00, a la Sala 5 del recinte.De la seva banda, "Què mengem?" planteja si és segur el que arriba a la nostra taula i quina quantitat de productes químics, metalls pesants, antibiòtics o additius que podrien ser perjudicials per a la nostra salut ingerim en la nostra dieta. Els científics alerten dels perills de l'efecte acumulatiu d'aquests tòxics que ingerim al llarg de la nostra vida.

La projecció tindrà lloc diumenge 10 de maig, a les 18.00, a la Sala 5 del recinte.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
L'11a edició del Recercat (Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana), que té lloc els dies 9 i 10 de maig a Vilafranca del Penedès, organitzat per l’Institut Ramon Muntaner en el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana 2015, projecta "Encants, diari d'un trasllat" i "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira", dos documentals estrenats al programa "Sense ficció". Les projeccions tindran lloc en l'espai habilitat per dur a terme les jornades."Encants, diari d'un trasllat", una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Batabat dirigida per Joan López Lloret, s'emetrà el dissabte 9 a les 13.10.

Els Encants són un mercat de segona mà, de curiositats, d’antiguitats, amb una llarga història al darrere i una referència a Barcelona, que ens descobreix aquest documental. La gran transformació de la plaça de les Glòries, ha fet que el mercat s’hagi traslladat a una nova ubicació, molt més moderna. L’anunci d’aquest canvi va trasbalsar els comerciants i va generar moltes esperances, però, alhora, també molts neguits.

El documental es va estrenar en el programa "Sense ficció" el 21 de gener del 2014.De la seva banda, "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira", una producció de Televisió de Catalunya i Diputació de Lleida – Institut d’Estudis Ilerdencs dirigida per Felip Solé, s'emetrà el diumenge 10 a les 12.20.

El documental comença quan els alemanys controlen la frontera francoespanyola i ens mostra com les successives expedicions d’homes, dones, infants i vells jueus (més de 5.000) aconsegueixen travessar les altes muntanyes pirinenques de l’Arieja i de Lleida amb l’objectiu d’arribar a Barcelona. Punt de partida d’un nou viatge cap a Palestina, Amèrica o Àfrica del Nord. La vall d’Aran, els dos Pallars i l’Alt Urgell i Lleida són l’escenari dels seus patiments i els passadors catalans, els seus àngels de llum, però també de tenebra. Com s’organitzen les expedicions, com es financen? El documental conté entrevistes a testimonis que en van ser els actors en primera persona, i reconstruccions dels fets dels jueus i dels seus passadors, tots supervivents dels perills de les muntanyes de nit i boira.

El documental es va estrenar en el programa "Sense ficció" el 2 de desembre de 2014.


Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
"Els internats de la por", el documental dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis i emès pel programa "Sense ficció" el dimarts 28, va batre ahir dos rècords d'audiència. D'una banda, va ser el programa de televisió més vist del dia a Catalunya, amb 635.000 espectadors i una quota de pantalla del 19,1%. De l'altra, va establir el rècord de la temporada de l’espai "Sense ficció".L'emissió també va tenir una gran repercussió a les xarxes socials i l'etiqueta ‪#‎InternatsPorTV3‬ va ser "trending topic" a l'estat espanyol durant tota l’emissió.

Montse Armengou i Ricard Belis comenten precisament, en aquesta entrevista, l'impacte tingut entre els telespectadors i expressat a través de les xarxes socials i responen algunes de les seves preguntes: http://www.ccma.cat/tv3/sense-ficcio/comentem-amb-els-directors-dels-internats-de-la-por-el-seu-impacte-a-xarxes-socials/noticia/2660408/
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
La pre-estrena del documental "Els internats de la por", que va tenir lloc el dimecres 22 d'abril a la seu de la Societat General d'Autors (SGAE) a Barcelona, va comptar amb la presència de l'historiador Paul Preston, prestigiós hispanista britànic que acaba de fer lliurament de tot el seu llegat a l'Arxiu de Poblet; Joan Salvat, director del programa de TV3 "Sense ficció", que estrenarà el documental el dimarts 28 d'abril; els seus directors, Montse Armengou i Ricard Belis, així com d'una àmplia representació dels protagonistes del treball d'investigació que tanca la trilogia sobre la infantesa com a víctima del franquisme, iniciada amb “Els nens perduts del franquisme” (2002) i “Torneu-me el fill!” (2012).Preston va afirmar, en la presentació prèvia a la projecció, que "el més important del treball de Montserrat Armengou i Ricard Belis és que dóna veu a les víctimes", un gest imprescindible en qualsevol exercici de reparació del mal causat per unes institucions dependents de l'Estat espanyol i de l'Església -en aquest cas, internats, col·legis religiosos, orfenats, preventoris antituberculosos o centres d’Auxilio Social-, que no han condemnat encara mai els maltractaments que van patir milers de nens i nenes fins a ben entrada la democràcia.

Els protagonistes d'"Els internats de la por" no confien en la justícia espanyola, tal i com va quedar palès en les intervencions posteriors a la projecció, i per això la majoria d'ells s’han afegit a la querella argentina contra els crims del franquisme que ha obert a Buenos Aires la jutge María Servini de Cubria. Mentrestant, han confiat el seu relat al programa “Sense ficció”, en unes entrevistes que per a ells han representat, d'alguna manera, aquesta reparació que els neguen les institucions.

L'historiador britànic va destacar que el nou exercici de recuperació de la memòria històrica d'Armengou i Belis "desvetlla aspectes secrets del franquisme". El règim franquista va invertir pocs recursos en assistència però va explotar la beneficència amb finalitat propagandística donant la imatge d’una atenció exquisida a aquests nens. Però la realitat era ben diferent. Les criatures rebien caritat a canvi d’adoctrinament i sovint van patir uns maltractaments que excedien el que es pogués considerar normal per als càstigs de l’època.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció

"Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez", el documental dirigit per Michele Catanzaro i Marc Parramon, ha estat nominat a la Nimfa d'Or del Festival de Televisió de Montecarlo, en la secció de "Documental Informatiu", un dels guardons més prestigiosos de l'àmbit de la producció internacional de televisió, que distingeix els millors programes de tot el món. L'obra premiada es donarà a conèixer el pròxim 18 de juny.El documental és un dels cinc seleccionats juntament amb "Freedom To Broadcast Hate" (Regne Unit), "The Mystery Of MH370" (Singapur), "Weltspiegel Extra: Mörderische Ukraine Krieg – Flucht Aus Ilowajsk" (Alemanya) i "ZDFzoom: Das Fußball-Imperium - Die Geschäfte Der FIFA" (coproducció internacional), entre els quals el jurat votarà quin recollirà l'estatueta. Bianca Jagger és la presidenta de la secció "Actualités", integrada per un jurat internacional de professionals de la indústria. Cada any més de 30 països estan representats en la selecció d'una competició oberta a cadenes, distribuïdores i productores de televisió, que inclou també qualsevol plataforma digital.

La producció de Media 3.14 en coproducció amb Televisió de Catalunya i TVE i en col·laboració amb DR (Danish Broadcasting Corporation), amb el suport del Programa Media de la Unió Europea i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, narra la indefensió que produeix l'aplicació abusiva de l'Ordre Europea de Detenció, centrant-se en el cas d'Óscar Sánchez, que va passar 20 mesos empresonat a Itàlia a causa d'un robatori d'identitat.

El programa "Sense ficció" va estrenar "Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez" el 3 de juny de 2014.Sinopsi

Óscar Sánchez, un rentacotxes de Montgat, va passar 20 mesos empresonat a Itàlia acusat de ser un perillós narcotraficant. Una investigació periodística, però, va acabar revelant que era innocent. L’afer Sánchez, malauradament, no és únic. Una desena d’individus de la Unió Europea han estat extradits per motius poc clars. Tot, per errors de l’ordre europea de detenció i entrega, coneguda com “euro ordre”. Què falla en el mecanisme automatitzat de l’euro ordre? Com s’ha pogut vulnerar el respecte als drets humans dels detinguts? Per què no s’han tingut en compte les garanties per als processats? Aquest documental explica els casos d’aquests ciutadans europeus víctimes de greus errors judicials causats per l’euroordre, un mecanisme pensat per facilitar l'extradició però que s'ha acabat convertit en una forma d’injustícia exprés".

L’ordre europea de detenció i entrega permet fins ara l’arrest i el trasllat, de manera automàtica, d’un individu des del país on es troba cap al país en què el reclama la justícia. Amb aquest procediment, entre autoritats judicials, se suposava que els estats podrien estalviar-se els llargs tràmits que havien implicat fins llavors les extradicions tradicionals. Tot i així aquest instrument ha tingut més ombres que no pas llums.


Entrevista a Michele Catanzaro i Marc ParramonAnterior SegüentTelevisió de Catalunya

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.