Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Avi, et trauré d’aquí!” es projectarà aquest mes d’octubre a Badajoz. La versió castellana es podrà veure a la capital extremenya el dia 21 d’octubre, formant part d’un cicle de documentals sobre memòria històrica i drets humans. L’acte està organitzat per l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica d’Extremadura (ARMHEX). El documental està dirigit pels periodistes Montse Armengou i Ricard Belis.Les cites:

“¡Te sacaré de aquí, abuelo!”
Dia: dimarts 21 d’octubre
Lloc: Sala d’actes de la Diputació de Badajoz (per concretar).
Hora: 19.30
Entrada lliure i gratuïta.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental que retrata l'auge de l'extrema dreta a Europa - emès al "Sense ficció" el passat 17 de juny - es projectarà al Centre Cívic Sant Martí el pròxim dijous 9 d'octubre mentre que el 19 de desembre serà al Casal de Sant Andreu.

Els organitzadors de la projecció al districte de Sant Martí, d'aquest mes d'octubre, han considerat que el trasllat del Casal Tramuntana al barri de la Verneda-Sant Martí és un bona ocasió per projectar el documental. El Casal Tramuntana és una organització que, en la seva pròpia pàgina web apunta "Queremos que España brille más que nunca, que se imponga la justicia social frente a las desigualdades que propicia el sistema actual, que conserve su identidad, y la personalidad rica y diversa de Las Españas, y que su herencia no se diluya ni por el bombardeo cultural de la potencia de turno gobernante, ni por los flujos migratorios impulsados por el sistema capitalista globalizante".

L'acte ha estat organitzat pel col·lectiu de veïnat i entitats Verneda-Sant Martí Antifeixista. La projecció anirà seguida d'un col·loqui que comptarà, entre d'altres, amb Ricard Belis, codirector del documental.Per la seva banda, els impulsors de la projecció al districte de Sant Andreu, el pròxim desembre, han estimat oportú "donar difusió a la problemàtica de la dreta que avança i la lluita contra la cessió de 5000 m2 a la germanor d' Antics Legionaris en els terrenys de les Casernes per part del Consorci de Barcelona, terrenys destinats a equipaments públics".

Aquesta projecció ha estat organitzada per l'Assemblea Antifeixista de Sant Andreu en col·laboració amb el Col·lectiu Cultural de Cinema Popular (CCCP) de Sant Andreu.

Tots dos esdeveniments són gratuïts i oberts al públic general.

Dia: dijous 9 d'octubre.
Lloc: Centre Cívic Sant Martí. Carrer Selva de Mar, 215.
Hora: 19.30


Dia: 19 de desembre.
Lloc: Casal de Sant Andreu. Carrer Sant Adrià, 20 (Fabra i Coats)
Hora: 19.30Més informació a:
https://vernedaantifeixista.wordpress.com/
http://www.evern.org
www.casalsantandreu.cat


Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
La producció de TVC "elBulli, l'últim vals", sobre l'últim dia al millor restaurant del món, forma part del programa d'activitats de la Beijing Design Week, que se celebra a Pequín des del 26 de setembre fins al 3 d'octubre i que té com a ciutat convidada Barcelona.El dilluns 29 de setembre el documental es projectarà en el marc de la Beijing Design Week, l'esdeveniment més important d'Àsia en matèria de disseny, arquitectura i urbanisme, que té lloc en aquesta ciutat entre els dies 26 de setembre i 3 d'octubre i del que Barcelona n'és la ciutat convidada. Aquest certamen està considerat un dels més estratègics pel que fa a l'intercanvi cultural i comercial entre Orient i Occident en les esmentades disciplines.

A banda del documental, diversos estudiants de disseny de diverses disciplines seran convidats a participar en un taller experimental que es proposa dinamitzar els processos creatius en el marc del disseny i de la cuina. Els estudiants tindran l'oportunitat de "recrear" l'atmosfera de "El Bulli", tot imaginant nous escenaris per la creativitat, la gastronomia i l'interacció online.

El projecte és una iniciativa de l'Institut Ramon Llull, consorci format pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona - que n'ha portat a terme la coordinació -, i és fruit de la seva col·laboració amb l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), l'Àrea d'Economia, Empresa i Ocupació, l'Àrea d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament de Barcelona així com amb BCD Barcelona Centre de Disseny, l'oficina ACCIÓ de la Generalitat a Beijing i altres institucions i empreses catalanes.

Més informació sobre els actes en aquest enllaç.

» Veure més

Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
"Els documentals: periodisme d'investigació i pel·lícula d'autor?". Aquesta és la pregunta que s'han formulat els organitzadors del cicle promogut per la cooperativa de comunicació "Fetasantfeliu" (Sant Feliu de Llobregat), a la qual es procurarà donar respostes dimarts 30 de setembre, dia de clausura del cicle, amb una tertúlia sobre el gènere documental. Hi intervindran el periodista Joan Salvat, director del "Sense ficció"; Francesc Escribano, director de la productora Minoria Absoluta, i Joan González, director de la productora Paral·lel 40 i fundador del festival DocsBarcelona.L'acte serà el dimarts 30 a les 19h, al Cinebaix de Sant Feliu de Llobregat.

Més informació en aquest enllaç.
Categories: Documentals , Notícies
Escrit per: Sense ficció
Aquest dissabte, pel 33, comencem les reemissions d'alguns dels documentals estrenats al "Sense ficció". Durant les primeres setmanes, podreu veure part dels documentals més votats pels espectadors al blog del programa, en la votació que vam fer pel nostre 5è aniversari. A partir del 23 d'agost, reposarem altres treballs que també hem estrenat al "Sense ficció". L'horari d'emissió serà al voltant de les 22h. Els documentals que podreu recuperar són:

28 de juny. AVI, ET TRAURÉ D’AQUÍ! (3483 VOTS)
5 de juliol. UNIVERS GUISSONA (3472 VOTS)
12 de juliol. ADÉU, ESPANYA? (3406 VOTS)
19 de juliol. MODERNISME, UNA HISTÒRIA DE DESTRUCCIÓ (3296 VOTS)
26 de juliol. GOOGLE I EL CERVELL MUNDIAL (3142 VOTS)
2 d'agost. MÓN PETIT (3014 VOTS)
9 d'agost. FORENSES (1316 VOTS)
16 d'agost. COMPRAR, LLENÇAR, COMPRAR (1007 VOTS)
23 d'agost. ENTRE EL CEL I LA TERRA
30 d'agost. UNA HORA I MAI MÉS
6 de setembre. PATISION BLUES, EL MIRALL DE LA CRISI GREGA
13 de setembre. MONTJUÏC, LA MUNTANYA ODIADA DE BARCELONA
20 de setembre. INJUSTÍCIA EXPRÉS, EL CAS ÓSCAR SANCHEZ

Us recordem que el "Sense ficció" encara continua la temporada a TV3, amb nous documentals, fins el 15 de juliol.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El premi Josep Maria Planes de periodisme d'investigació ha estat per al documental "Avi, et trauré d'aquí!", dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis i emès pel "Sense ficció" el passat 19 de març.

El jurat, format per Jordi Finestres (president), Marina Llansana, Carles Solà, Míriam Tirado, Jordi Torra i Joan Badia (secretari), ha considerat que el treball respon al concepte d’investigació periodística del qual J.M. Planes fou un bon exponent professional durant la seva dissortadament curta vida.


En primer terme, la representant del Grup Ramon Barnils, guanyadors de l'anterior premi Josep M. Planes.

El jurat també ha reconegut que el documental "va posar d’actualitat una problemàtica oblidada i sovint incòmoda per a molts governs, tant de dretes com d’esquerres", com és la de les víctimes oblidades del franquisme enterrades al Valle de los Caídos. El jurat ha afegit que vol fer "un reconeixement extensiu a Televisió de Catalunya per l’emissió de treballs d’investigació que fan sortir a la llum problemes que afecten amplis col·lectius socials i que no sempre troben el ressò necessari perquè l’opinió pública hi sigui sensible i en prengui consciència. La bona feina feta per professionals periodistes que, amb tenacitat i constància, elaboren treballs allunyats de la immediatesa, que ajuden a entendre les claus de l’actualitat, ha de tenir un reconeixement explícit de tots nosaltres. "

El guardó, el segon premi J.M. Planes, serà lliurat per la Fundació Independència i Progrés el pròxim divendres 30 de maig a les 20h al centre cultural del Casino, de Manresa.

Podeu tornar a veure el documental "Avi, et trauré d'aquí!" en aquest enllaç.

Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Amb motiu del cinquè aniversari, "Sense ficció" ha organitzat una jornada acadèmica sobre el món del documental avui i la importància creixent que aquest gènere televisiu està adquirint en la societat actual.

La sessió s’ha fet avui a la sala d'actes de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, presentada pel director de TV3, Eugeni Sallent, i per la Comissionada per a Sistemes d'Informació i Documentació de la UB, Carina Rey.


Nick Fraser i Joan Salvat

Primer hi ha hagut la ponència “Why Documentary Matter” a càrrec de Nick Fraser, director de "Storyville", de la BBC, un dels programes més prestigiosos i reconeguts a tot el món per la qualitat dels seus documentals. Fraser és també membre de la comissió de projectes documentals de la UER-EBU i, per tant, un dels principals experts en el gènere.

Després Fraser ha participat en una taula rodona amb el director del "Sense ficció", Joan Salvat; el productor independent i president de l'associació de productores catalanes Pro-Docs, Tono Folguera; el director del DocsBarcelona, Joan González, i el director del Màster de Documental de Creació de la UPF, Jordi Balló.

En la seva presentació el director de TV3, Eugeni Sallent ha destacat com a “fet insòlit” el que ha fet TV3 amb el “Sense ficció”, “portar el gènere documental a la primera pantalla i en ‘prime time’, per donar-li més oportunitats”. Sallent, que també ha dit que ha sentit com a seu aquest projecte des de l'inici, ha afegit que “això també és posar en valor el model de producció que fem, que va des dels treballs fets amb recursos interns de la casa; els de producció pròpia fets amb productores; les coproduccions, i els aliens”. I ha assenyalat que “és un bon model que ens permet optimitzar recursos interns i a la vegada fem de motor de la indústria del sector”. De cara al futur, el director de TV3 ha afirmat que “continuarem apostant pel documental i per la internacionalització dels nostres productes, que ens permet mostrar-nos al món i ensenyar-los el talent que hi ha aquí”.

Joan Salvat, que està al capdavant del “Sense ficció” des del seu començament ara fa cinc anys ha dit que per fer documentals l’ingredient bàsic és “passió”, i després cal “paciència, ganes de lluita i il•lusió”. El documental té la funció de mostrar el món tal com és, a través d’històries grans i petites, i en aquest sentit el “Sense ficció” “ens ha permès veure algunes de les grans obres documentals internacionals, però també treballs de realitats més properes que ens marquen com a poble i com a ciutadans.”

Nick Fraser ha fet una ponència en què ha parlat de la necessitat del gènere documental i ha destacat que “ara es consumeix d’una manera diferent i el documental no en pot quedar al marge”. Ha dit que “l’època daurada del documental ha passat... Ara és més difícil finançar projectes...”. D’altra banda, s’ha mostrat preocupat perquè els documentals no es converteixin amb “eines de propaganda”, i per què “les televisions no ens abandonin per altres formats que els donen més diners”. “Els documentals són un bé públic. S’han de protegir i se’ls ha de donar suport. S’hauria d’incorporar com a obligació per a les televisions públiques, programar documentals en prime time”. Fraser ha explicat iniciatives com “Why poverty”, “que ha permès que diferents documentals es veiessin a 71 televisions del món gràcies al sistema de producció”. I també s’ha referit a l’aposta de la BBC per la distribució. La ponència es podrà veure aviat tv3.cat/senseficcio.

Amb aquest acte, "Sense ficció" i TV3 han volgut reflexionar sobre la importància que el gènere documental està adquirint a la societat actual i sobre la demanda pública d'accedir a programes que reflexionin, expliquin i analitzin la realitat més enllà de la immediatesa amb què es transmeten els programes informatius i la velocitat amb què es consumeixen.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
L'oceanògrafa Josefina Castellví ha rebut aquest dimarts al vespre el premi Català de l'Any 2013. Castellví s'ha imposat en la votació final als germans Roca i l'activista Núria Gispert. La científica és també la protagonista del documental "Els records glaçats", una coproducció de Televisió de Catalunya dirigida per Albert Solé. Justament, després de 18 anys de no haver estat a l'Antàrtida, on hi havia passat una dècada, la microbiòloga hi va tornar per rodar aquest documental, un viatge que ha definit com "el millor regal que m'han fet en tota la vida".


Josefina Castellví i Albert Solé, director del documental protagonitzat per l'oceanògrafa.


Podeu veure el documental si cliqueu aquest enllaç.

Més informació al portal del "3/24"
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El 54è Festival Internacional de Cine de Cartagena d’Índies ha atorgat el premi al millor director de documental a Justin Webster, director anglès que viu a Barcelona, per “Demà moriré” (“Seré asesinado”), la tràgica història de l’advocat Rodrigo Rosemberg, que va ser assassinat a trets prop de casa seva, a Guatemala.El documental "Demà moriré", dirigit per Justin Webster ("FC Barcelona Confidential", "Connexió Madrid") i produït per la productora catalana JWP per a la BBC, ITVS, TVE, TV3 i The Danish Film Institute, ha estat guardonat amb el premi al millor director de documental en el 54è Festival Internacional de Cine de Cartagena d'Índies, celebrat a Colòmbia entre els dies 13 i 19 de maç.

"Demà moriré" va ser seleccionada com una de les 10 pel•lícules "imprescindibles" del 2013 per Indiewire, després de ser estrenada a Toronto i ha fet gira per diferents festivals de cinema i documental internacionals, com Toronto, Lima, Seül, Madrid, Chicago i Denver, i recull crítiques excepcionals.

Entre altres guardons recollits hi ha: premi a millor pel•lícula documental 2013 TallGrass Film Festival, Wichita, Kansas EUA; Menció Especial 37a Mostra Internacional de Cine de Sao Paulo, Brasil, i premi coral al millor documental sobre Amèrica llatina fet per un director no llatinoamericà, en el 35º Festival del Nuevo Cine Latinamericano de l'Havana, Cuba.

Sinopsi
Al maig del 2009, Rodrigo Rosenberg, un carismàtic advocat guatemalenc de prestigi, va sortir a passejar amb bicicleta a prop de la seva residència a Ciutat de Guatemala. Moments més tard va ser assassinat. Res d'estrany, desgraciadament, en un país amb una de les taxes d'assassinats més altes del món. El que va ser extraordinari era que l'endemà Rosenberg va aparèixer a YouTube, en un vídeo gravat dies abans de la seva mort, culpant el president de Guatemala d'haver-lo mort. Milers de manifestants van sortir als carrers en senyal de protesta. El país estava a la vora d'un cop d'estat. Un fiscal espanyol, Carlos Castresana -conegut a Espanya pel seu paper en el "cas Pinochet"-, enviat per les Nacions Unides per lluitar contra la impunitat uns quants anys abans, va ser la persona triada per fer-se càrrec del cas. Va començar una recerca que seria un viatge a l'ànima de Rodrigo Rosenberg i a l'infern de la impunitat a Guatemala, i va arribar a una conclusió impensable.


Tràiler "Demà moriré"


» Veure més

Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El certamen se celebrarà del 13 al 16 de març a la capital de la Garrotxa i “Els records glaçats”, dirigit per Albert Solé, es podrà veure divendres 14 a les 20.30La 9a edició de la Mostra Internacional de Documentals Olot.doc ha rebut aquest any 278 originals, el doble que l’any passat, entre els quals s’han escollit els 16 títols que configuren la programació de l’Olot.doc d’aquest 2014. “Els records glaçats”, “Asier eta biok”, “Serrat Sabina. El símbolo y el cuate”, “Un dia, tres hiverns” i “Memòria d’aquells meravellosos seixanta a Olot” són els documentals estrella de la Mostra que, per primera vegada, projecta un llargmetratge d’animació i dues programacions simultànies dissabte a la tarda.

“Els records glaçats”, una coproducció de TV3 dirigida per Albert Solé, és el retrat d’una gran aventura, però també el d’una dona excepcionalment vitalista que lluita per reivindicar la feina feta i l’esperit utòpic del tractat antàrtic, permanentment amenaçat per la cobdícia geopolítica i pels interessos industrials. En el documental intervenen personatges clau d’aquells anys i de la nova generació que treballa a l’Antàrtida.

El documental es podrà veure el pròxim mes d'abril al "Sense ficció".


» Veure més

Anterior SegüentTelevisió de Catalunya

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.