Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
“Pastilla busca malaltia”, el documental de producció pròpia de Televisió de Catalunya dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis i nominat al prestigiós Prix Europa 2016 en la categoria d’“Actualitat”, serà present en la programació Pessics de Ciència, a l’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès), i en la Fira Alimentació i Salut, a Balaguer (la Noguera).El documental es projectarà el dimecres 19 d’octubre a les 18.30, en el marc de la programació Pessics de Ciència, a l’Auditori Barradas, en una sessió amb col·loqui en què participarà el director Ricard Belis.

Pessics de Ciència és un projecte del Centre Cultural Sant Josep --equipament de l’Ajuntament de l’Hospitalet—que té per objectiu fomentar l’interès pel coneixement científic i acostar-lo a la ciutadania de manera atractiva i entenedora.

D’altra banda, el diumenge 23 a les 16.30, al Pavelló Inpacsa de Balaguer, serà el torn de la Fira Alimentació i Salut, en què la directora Montse Armengou hi farà una conferència relacionada amb el treball d’investigació que analitza alguns medicaments que han causat estralls entre els consumidors.Quan a la nominació al Prix Europa 2016, divendres 21 tindrà lloc a Berlín la cerimònia de lliurement, en què es donarà a conèixer el millor documental televisiu europeu de l‘any.

El programa “Sense ficció” va estrenar “Pastilla busca malaltia” el 19 d’abril de 2016, que podeu veure aquí.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció

El documental “Gabo. La creació de Gabriel García Márquez”, dirigit per Justin Webster i produït amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, ha estat nominat als premis Emmy 2016 que atorga l’Acadèmia Internacional de Televisió, Arts i Ciències en reconeixement a “l’excel·lència en la televisió arreu del món”. Els guanyadors seran anunciats en una cerimònia de gala que tindrà lloc el pròxim 21 de novembre a l’Hotel Hilton Nova York.“Gabo. La creació de Gabriel García Márquez”, que competirà en la categoria “Arts Programming”, és una pel·lícula sobre l’increïble poder de la imaginació, que segueix els fils entreteixits de la vida i de les obres de l’escriptor colombià amb la tensió narrativa d’una investigació. ¿Com va poder un nen d’un poble perdut de la costa colombiana guanyar els cors de milions de persones, des dels més pobres fins als líders polítics més poderosos? I com va aconseguir canviar la nostra percepció de la realitat a través de les seves obres? La resposta està en la increïble història de Gabriel García Márquez, guanyador del Premi Nobel de Literatura l’any 1982 i autor de l’aclamada i mundialment coneguda obra mestra “Cien años de soledad”.

Es tracta d’una producció de JWP, Horne Productions i Ronachan Films amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, Discovery, Caracol TV, Canal+ i Gebrüder Beetz, que va ser finalista en els Premis Gaudí 2016 i que el programa “Sense ficció” va estrenar el passat 19 d’abril.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Contraban”, una producció pròpia de Televisió de Catalunya, dirigida per Josep Rovira, ha rebut el I Premi de Periodisme ADELTA, que convoca l’Associació Empresarial del Tabac coincidint amb el seu vint-i-cinquè aniversari, en un acte que ha tingut lloc aquest matí a Madrid. El premi, que reconeix “els treballs periodístics que difonen la importància del tabac per a l’economia espanyola, així com els reptes i els desafiaments a què fa front”, està dotat amb 10.000 euros i una escultura commemorativa.


Sergi Giménez, realitzador (a l'esquerra); Jordi Campàs, productor (segon per l'esquerra), i Marc Escolies, muntador (a la dreta), han acompanyant Josep Rovira en l’acte de lliurement del guardó.


Els membres del jurat han destacat que el treball periodístic “aborda el problema del comerç il·lícit, combinant una investigació seriosa i responsable amb un format amè i un llenguatge clar que permet a l’espectador acostar-se a una realitat tan complexa com és la del contraban de tabac”. Josep Rovira ha rebut l'escultura commemorativa de mans del director general d’Adelta, Juan Páramo.El documental segueix els diferents protagonistes del contraban de tabac a la frontera entre els estats espanyol i francès, participa en les batudes nocturnes que fa la Guàrdia Civil per les muntanyes de l’Alt Urgell i acompanya els Mossos d’Esquadra entrant de matinada a diversos domicilis per fer-hi escorcolls i detenir sospitosos de contraban. També filma les compareixences judicials dels detinguts, que gairebé sempre es neguen a reconèixer el delicte. I, alhora, segueix un grup de “fardellers” que baixen amb les caixes de tabac a l’esquena i mostra les dures condicions en què fan el recorregut, de nit i pels difícils corriols que solquen les muntanyes.

“Contraban” es va estrenar al programa “Sense ficció” el 2 de juny de 2015.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
"Pastilla busca malaltia", el documental de producció pròpia de Televisió de Catalunya dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, ha estat nominat al prestigiós Prix Europa 2016 en la categoria "Actualitat", juntament amb dinou produccions televisives més. El guanyador del premi es donarà a conèixer a la cerimònia de lliurament que tindrà lloc a Berlín el 21 d'octubre.El treball d’investigació d’Armengou i Belis analitza alguns medicaments que han causat estralls entre els consumidors. Els afectats acusen les farmacèutiques d’haver amagat els efectes secundaris d’uns productes que els han causat seqüeles irreversibles o fins i tot la mort, com és el cas de l’Agreal, el Paxil o el Propecia. Tots ells s’han venut a Espanya i alguns encara es comercialitzen.

El màrqueting farmacèutic suposa una de les partides de despesa més grans de les companyies, sovint superior al d’investigació i recerca, i amb agressives campanyes es captiven a metges i opinió pública de la necessitat d’un medicament. Malgrat que continuen apareixent fàrmacs que suposen la curació de malalties com l’hepatitis C, moltes vegades es recicla un vell medicament i se li busquen noves indicacions. O es retiren productes que ja han perdut la patent i se substitueixen per d’altres amb pocs canvis sobre l’original però molt més cars.Completen el panorama assajos clínics cada vegada més curts i amb menys persones, conflictes d’interessos entre la indústria i alts càrrecs dels organismes reguladors de salut pública, suborns a metges i a publicacions científiques, ocultació de dades sobre els efectes adversos d’alguns medicaments, simples símptomes que s’eleven a la categoria de malaltia que cal medicar, sovint per a tota la vida...

El documental compta amb la participació d’experts de renom internacional. Alguns d’ells, com Marcia Angell (exdirectora de la revista “New England Journal of Medicine”) o Allan Frances (exdirector del DSM, l’organisme de referència que defineix les malalties psiquiàtriques) coneixen la indústria des de dins i han decidit denunciar els seus abusos.“Pastilla busca malaltia” es va estrenar al programa “Sense ficció” el passat 19 d’abril amb un destacable èxit d’audiència: 447.000 espectadors i un 14,4% de quota de pantalla. Va ser el programa més vist del dia a Catalunya, només superat pel TN Migdia de TV3.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El webdoc “El Swissleaks de Falciani” ha estat guardonat amb el German-French Journalism Award, un dels més importants d’Europa en la categoria multimèdia i, a més, està nominat als premis de periodisme Ernst-Schneider-Preis 2016. El webdoc està associat al documental “La llista de Falciani”, de Ben Lewis, amb participació de TV3.El jurat va valorar que "els autors expliquen la història com un thriller captivador. L'usuari està involucrat en l'acció, i això el motiva a seguir la trama fins al final”.

A més, el webdoc està nominat als premis de periodisme Ernst-Schneider-Preis 2016 en la categoria de temes d’economia. Els guanyadors es donaran a conèixer el 17 d’octubre en una cerimònia a Colònia (Alemanya).

En aquest webdoc, que explica la història d'Hervé Falciani, es pot accedir també a diverses dades sobre l'evasió fiscal, respondre algunes preguntes i saber l'opinió d'altres usuaris. La web es desenvolupa al llarg de cinc capítols: “El cuiner al cor del blanc”, “Seduïda per trair”, “El petit robatori i la gran política”, “Carta de París”, “Només un peu al món lliure”, i un epíleg, amb una estructura de suspens per mantenir l’usuari interessat fins al final de la narració.L’objectiu del projecte web, llançat a tot Europa, és contribuir a obrir la reflexió sobre un dels grans problemes de les finances públiques: l’evasió fiscal.

El webdoc “El Swissleaks de Falciani” està vinculat al documental d’investigació “La llista de Falciani”, de Ben Lewis, amb participació de TV3, que es va estrenar al programa “Sense ficció” i va inaugurar el festival DocsBarcelona del 2015.

El documental narra la història de la fi dels comptes bancaris secrets i l'evasió fiscal descoberta arran del robatori de dades de 130.000 comptes protegits de ciutadans de 180 països, que formen una xarxa de dades bancàries d’evasió de milers de milions d’euros que van arribar a mans dels governs afectats. Hervé Falciani, un empleat del banc suís HSBC, les va divulgar i va precipitar el final del secret bancari a Suïssa, amb conseqüències a tot el món.L’HSBC Private Bank és especialista en la gestió del patrimoni de clients rics. Els gairebé 2.500 treballadors han de respectar per damunt de tot un element clau: la discreció. El secret bancari suís es converteix en la base del negoci que fa que Suïssa sigui el paradís fiscal més gran del planeta i el primer recurs per a qualsevol que intenti esquivar les autoritats fiscals del seu país. Gràcies al flux de dades, l'especialista en informàtica Falciani va veure com l'HSCB ajudava els seus clients rics a no pagar impostos.

El documental és una coproducció de Gebrueder Beetz Filmproduktion (Berlín), Polar Star Films,TV3, SWR/ARD (Alemanya), ARTE (Alemanya/França), TVE (Espanya), RTS i SRF (Suïssa), DR (Dinamarca), SVT (Suècia), YLE (Finlàndia) i TG4 (Irlanda).
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció

Els documentals de producció pròpia de Televisió de Catalunya sobre la recuperació de la memòria històrica són una de les temàtiques recurrents en les sol·licituds d’informació de molts estudiants catalans de Batxillerat, que visiten el programa “Sense ficció” per complementar els seus treballs de recerca.Aquest el cas del Matteo, la Mireia i el Ferran (a la imatge), que han escollit tots tres temes relacionats amb la repressió franquista; concretament, el robatori de nens durant la dictadura; la situació de les fosses comunes a l’estat espanyol en comparació amb el que s’ha fet a l’Argentina, i una anàlisi dels drets que van perdre les dones durant el franquisme.

Tots tres comparteixen que alguns dels documentals i les investigacions que s’han fet des del “Sense ficció” els han servit “d’inspiració a l’hora d’escollir el tema” del seu treball. En aquest sentit, la directora de documentals Montse Armengou declara agraïda que casos com els d’aquests tres estudiants “ens animen a seguir, especialment quan veiem que la gent jove no està conforme amb la desmemòria i lluiten contra l’oblit”.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció

Dilluns, 11 de juliol, “On acaben els camins”, coproducció de TV3, es projectarà en la cimera The High-Level Political Forum on Sustainable Development, que se celebra a la seu de l’ONU a Nova York. En el debat posterior, hi participaran Oriol Mitjà, la directora del documental, Noemí Cuní, i experts de l’ONU en la lluita contra les malalties oblidades. Aquest treball es va estrenar el 7 de juny en l’espai “Sense ficció”.L’any 2012, Oriol Mitjà, investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), va publicar des de l’illa remota de Lihir (Papua Nova Guinea) uns resultats que van sorprendre la comunitat científica: havia descobert un tractament que, amb una única dosi, resultava efectiu contra la malaltia de pian. Aquest és el punt de partida del documental “On acaben els camins” (“Where the Roads End”), una pel·lícula dirigida per Noemí Cuní i produïda pel Grup Broadcaster. L’estrena internacional tindrà lloc a la seu de l’ONU a Nova York dilluns, 11 de juliol, en la cimera The High-Level Political Forum on Sustainable Development. El debat posterior comptarà amb la presència del doctor Oriol Mitjà, la directora del reportatge, Noemí Cuní, i experts de l’ONU en la lluita contra les malalties oblidades i els objectius de desenvolupament mundials.

El documental, que ha estat coproduït per TV3 i Televisió Espanyola, sota l’impuls de l’Obra Social “la Caixa”, deu el títol a una vella dita africana: “El pian comença on acaben els camins”, ja que la malaltia apareix on acaben les carreteres i comença la pobresa extrema dels llocs més recòndits del món, sense aigua, llum ni sabó.El pian és una malaltia de la pell discapacitant i estigmatitzant, igual que la lepra. Es calcula que en tenen 100.000 nens cada any a tretze països on és endèmic i pertany a un grup de set malalties oblidades de la pell que causen conseqüències semblants a la lepra. Afecta la pell, els ossos i els cartílags. Si no es tracta, pot causar deformacions al nas i als ossos de les cames. Feia 60 anys que no s’havia innovat en el diagnòstic ni el tractament d’aquesta malaltia.

“On acaben els camins” acompanya el científic català en un procés que, quatre anys després de la seva troballa, l’ha portat a pilotar una campanya d’eradicació mundial de la malaltia engegada per l’OMS.

» Veure més

Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció

El documental “Contraban”, una producció pròpia de Televisió de Catalunya, dirigida per Josep Rovira, ha estat guardonat en la primera edició del Premi de Periodisme ADELTA, que convoca l’Associació Empresarial del Tabac coincidint amb el seu vint-i-cinquè aniversari.Els membres del jurat han destacat que el treball periodístic “aborda el problema del comerç il·lícit, combinant una investigació seriosa i responsable amb un format amè i un llenguatge clar que permet a l’espectador acostar-se a una realitat tan complexa com és la del contraban de tabac”. El premi està dotat amb 10.000 euros i una escultura commemorativa.El documental segueix els diferents protagonistes del contraban de tabac a la frontera entre els estats espanyol i francès, participa en les batudes nocturnes que fa la Guàrdia Civil per les muntanyes de l’Alt Urgell i acompanya els Mossos d’Esquadra entrant de matinada a diversos domicilis per fer-hi escorcolls i detenir sospitosos de contraban. També filma les compareixences judicials dels detinguts, que gairebé sempre es neguen a reconèixer el delicte. I, alhora, segueix un grup de “fardellers” que baixen amb les caixes de tabac a l’esquena i mostra les dures condicions en què fan el recorregut, de nit i pels difícils corriols que solquen les muntanyes.

“Contraban” es va estrenar al programa “Sense ficció” el 2 de juny de 2015.

Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
“Joana Biarnés, una entre tots”, una coproducció de REC Videoproduccions, TV3 i TVE, dirigida per Òscar Moreno i Jordi Rovira, competeix en la secció documental del Festival Gollut, la Mostra de Cinema Compromès i Fotoperiodisme Social, que tindrà lloc a Ribes de Freser (el Ripollès) del 18 al 26 de juny.El documental competirà amb “Kafana”, “Alpuxarras”, “Fugir de l'oblit” (“Huir del Olvido”), “Heil Europe!” i “No estem sols”, en aquesta tercera edició del Festival Gollut, que va néixer amb la filosofia d'apostar per les obres creatives compromeses amb la defensa dels drets humans i la denúncia social. Podeu consultar aquí el programa del Festival Gollut 2016.

“Joana Biarnés. Una entre tots” és la desconeguda història de la primera fotoperiodista espanyola. Una pionera que va superar els prejudicis d’una època –els anys 50 i 60– per triomfar en una professió dominada per homes al llarg de trenta anys de carrera, en què va immortalitzar també personatges històrics com Jackie Kennedy, Orson Welles, Rudolf Nureyev, Audrey Hepburn i Charlie Rivel, entre molts altres. Una dona que hauria pogut convertir-se en una llegenda i va desaparèixer. Fins avui.

El documental recorre la trajectòria d’aquesta pionera, narrada en primera persona, i compta amb la participació de Joan Manuel Serrat, Juan Mari Arzak, Raphael, Ramon Masats i Gervasio Sánchez, entre altres. En els darrers mesos, Biarnés s’ha vist immersa en un progressiu reconeixement de la seva figura i obra, tot i l’oblit en què havia caigut arran de les dues dècades apartada de la fotografia.

El 4 de novembre de 2015, “Joana Biarnés. Una entre tots” va inaugurar la desena edició del Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus, on va rebre els següents guardons: Ciutat de Reus a la millor pel·lícula de la Secció Oficial; Premi Cinema-Rescat al millor treball documental i recerca; Premi del públic a la millor pel·lícula de la Secció Oficial, i Premi MemoriJove a la millor pel·lícula de la secció MemoriJove, atorgat pel públic adolescent assistent al festival.

A l’abril va ser el Documental del Mes, programació estable impulsada per DocsBarcelona.

El programa “Sense ficció” va estrenar “Joana Biarnés, una entre tots” el passat 10 de maig.Els golluts

El nom del festival i dels premis són un reconeixement als golluts, una comunitat de persones que va ser discriminada fins a la seva desaparició a mitjan segle XX. Mesuraven menys de metre vint i vivien a la Vall de Ribes. Se'ls coneixia també com els nans de Ribes. La majoria tenien goll, una patologia inofensiva però de mal aspecte per la qual tota la comunitat va ser discriminada. Els Premis Gollut, atorgats pels Amics del Cinema de la Vall de Ribes, s'anomenen així per reconèixer la injustícia i la vulneració dels drets socials a la comunitat de golluts i per exemplificar la vulneració dels drets humans arreu del món. Aquests guardons premien la creativitat i els valors transmesos en les obres i no tenen dotació econòmica perquè la consciència social no té preu, sinó que és un valor per si mateix.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental i el llibre “Los internados del miedo”, de Montse Armengou i Ricard Belis, tindran una projecció i una presentació a Madrid el dies 7 i 8 de juny, respectivament.La projecció de “Los internados del miedo” clausurarà el curs 2015-2016 de l’Asociación de la Memoria Social y Democrática (AMESDE) el dimarts 7 a les 18,30. L’acte tindrà lloc a la Biblioteca Histórica Marqués de Valdecilla (Noviciado, 3), i comptarà amb la presència de Carlos Andradas, rector de la Universitat Complutense de Madrid; Jaime Ruiz, president d’AMESDE, i Montse Armengou, directora del documental.
La presentació del llibre en l’edició en castellà tindrà lloc el dimecres 8 a la Librería Marcial Pons de Madrid (Pl. Del Conde del Valle de Súchil, 8), a les 19.00. El director d’Amnistia Internacional Espanya, Esteban Beltrán, presentarà l’acte, que comptarà també amb la participació de Montse Armengou i Ricard Belis.

Anterior SegüentTelevisió de Catalunya

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.