Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció

El documental “Priorat”, una producció de Lastor Media i Un Capricho de Producciones en coproducció amb Televisió de Catalunya dirigida per David Fernández de Castro, ha guanyat el Premi Ciutat de Reus i el Premi del Jurat en l’onzena edició del Festival Memorimage 2016.“Priorat” és el relat apassionat i èpic de la història dels cinc pioners –els “cinc magnífics” –que han propiciat la transformació radical d’una comarca deprimida en un dels territoris del vi més prestigiosos del món: René Barbier, Daphne Glorian-Solomon, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana. Cinc joves valents, arrauxats i visionaris que a principis dels vuitanta van compartir un somni i una aventura que va revolucionar el vi català.

El programa “Sense ficció” estrenarà el documental a principis del 2017.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Avi, et trauré d’aquí!”, una producció de Televisió de Catalunya dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis, es projecta en el marc de les jornades sobre les ombres del franquisme que es duen a terme a Ajaccio (Còrcega) entre els dies 14 i 23 de novembre, organitzades per l’associació Amicale des Corses, de Montpeller. La projecció tindrà lloc dimecres 16 a les 17.30, a l’hemicicle de l’Assemblea de Còrsega, i comptarà amb la presència de Gilles Simoni, president del Consell Executiu; Jean-Guy Talamoni, president de l’Assemblea, i de la directora del documental, Montse Armengou.“Avi, et trauré d’aquí!” és la promesa de Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on va ser enterrat i portat sense el permís de la família al Valle de los Caídos. Durant anys van estar portant flors al cementiri de Lleida fins que van saber, gràcies a una investigació de la historiadora Queralt Solé, que, en realitat, el seu avi reposava al Valle, al costat del seu botxí.Inaugurat el 1959 i presentat com un monument a la reconciliació, el règim franquista no va dubtar a profanar tombes i fosses de víctimes de la Guerra Civil –nacionals i republicans- per farcir aquell immens mausoleu. El Valle de los Caídos s’ha convertit en la fossa comuna més gran d’Espanya.

El documental conté imatges rodades per familiars de republicans navarresos enterrats al Valle. Els únics cossos que han sortit mai d’allà. Aquelles imatges, gravades en Super 8, en els primers temps de la transició, es barregen amb declaracions dels familiars.

Es va estrenar el 19 de març de 2014 al programa “Sense ficció” i ha estat guardonat amb el premi Josep Maria Planes de periodisme d’investigació.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Barraques. La ciutat oblidada”, una producció de Televisió de Catalunya dirigida per Alonso Carnicer i Sara Grimal, es projecta el dissabte 5 de novembre, en el marc del Fòrum Lluites compartides, que té lloc en l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. La projecció és a l’Aula Magna a les 16.00 i l'entrada és gratuïta.
“Barraques. La ciutat oblidada”, que es va emetre en el programa “Sense ficció” el 14 de gener de 2010, descobreix la Barcelona barraquista amb testimonis i materials d’arxiu excepcionals, bona part dels quals fins aleshores inèdits. Un treball que va ser guardonat amb el Premi Cinema Rescat al millor treball de documentació i de recerca del Festival Memorimage de Reus 20090.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció

El Patronat de la Fundació Paco Candel ha atorgat el Memorial Francesc Candel de Comunicació 2016 a Carles Canet i Jordi Portals per la seva feina en la direcció del documental, coproducció de TV3, “Paco Candel, l’altre català”. Aquest treball es va poder veure el mes de febrer a l’espai de TV3 “Sense ficció”.El Patronat de la Fundació ha volgut reconèixer “tant la qualitat aconseguida com l’oportunitat de la iniciativa i, sobretot, la molt notable contribució a la divulgació de l’obra literària de Candel, especialment el llibre “Els altres catalans”, per tan considerable aportació a la cohesió social de Catalunya”.

El documental “Paco Candel, l’altre català” aprofundeix en la trajectòria vital i cultural de l'autor d'“Els altres catalans”. L'obra treia a la llum una realitat que quedava marginada a l'extraradi de Barcelona, a les barraques de Montjuïc i als barris perifèrics que creixien com l'escuma amb l'arribada d'immigrants.Dirigida per Carles Canet i Jordi Portals, “Paco Candel, l’altre català”, és una producció de Wonka Films (Good Company Productions) en coproducció amb TV3 i amb la col·laboració de la Fundació Candel, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català i l’ICEC.

La Fundació Privada Paco Candel té com a missió donar suport a les persones immigrades que vénen a Catalunya en el seu procés d'integració a la societat catalana, per compartir-hi el benestar social i laboral, la igualtat d'oportunitats, la cultura i la llengua, tot facilitant el sentiment de pertinença al poble català i partint de l'esperit i els valors inherents en l'obra de l'escriptor i per difondre, promocionar i fomentar l'obra i la personalitat de Paco Candel.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El webdoc “El Swissleaks de Falciani. El gran robatori de dades bancàries” ha estat guardonat amb el Premi de Periodisme Ernst-Schneider-Preis 2016 en la categoria de temes d’economia alemanya, atorgat per les cambres de comerç i indústria d’Alemanya i lliurat a Colònia. El webdoc està associat al documental “La llista de Falciani”, de Ben Lewis, amb participació de TV3.En l’interactiu especial es pot conèixer la història d'Hervé Falciani, accedir a diverses dades sobre l'evasió fiscal, respondre a algunes preguntes i saber l'opinió d’altres usuaris, a través d’un menú desplegable de cinc capítols.

El webdoc “El Swissleaks de Falciani” va ser guardonat també el passat mes de juliol amb el German-French Journalism Award, un dels més importants d’Europa en la categoria multimèdia.“La llista de Falciani” va inaugurar la divuitena edició del festival DocsBarcelona 2015. És una coproducció de Gebrueder Beetz Filmproduktion (Berlín), Polar Star Films, TVC (Catalunya), SWR/ARD (Alemanya), ARTE (Alemanya/França), TVE (Espanya), RTS i SRF (Suïssa), DR (Dinamarca), SVT (Suècia), YLE (Finlàndia) i TG4 (Irlanda), que va ser emesa pel programa “Sense ficció” el 7 de juliol de 2015, en el marc d’una emissió conjunta de tots els canals públics europeus participants en la seva coproducció.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Priorat”, una coproducció de Televisió de Catalunya, Lastor Media i Un Capricho Producciones, dirigit per David Fernández de Castro, tindrà una intensa presència en diversos festivals en les pròximes quatre setmanes: Seminci de Valladolid, Festival Most del Penedès/Priorat i IDFA d’Amsterdam.El periple de “Priorat” començarà amb la projecció inaugural del cicle Cine i Vi, de la 61a edició de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci), que té lloc entre els dies 22 i 28 d’octubre.

El dimecres 2 de novembre es projectarà a la Filmoteca de Catalunya en el marc de la presentació a Barcelona del 6è Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava (Most Festival), que tindrà lloc entre els dies 3 i 13 novembre en diferents poblacions del Penedès i del Priorat. El documental fa part de la secció Collita 2016 i es podrà veure també el divendres 4 a les 20.00, al Teatre Casal de Vilafranca del Penedès, i el dissabte 12 a les 20.00, al Teatre L’Artesana de Falset.Finalment, “Priorat” formarà part de la secció “Panorama” –fora de competició– del prestigiós International Documentary Film Amsterdam (IDFA 2016), que tindrà lloc entre els dies 16 i 27 novembre a la capital holandesa.

“Priorat” és el relat apassionat i èpic de la història dels cinc pioners –els “cinc magnífics” –que han propiciat la transformació radical d’una comarca deprimida en un dels territoris del vi més prestigiosos del món: René Barbier, Daphne Glorian-Solomon, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana. Cinc joves valents, arrauxats i visionaris que a principis dels vuitanta van compartir un somni i una aventura que va revolucionar el vi català.

El programa “Sense ficció” estrenarà el documental a principis del 2017.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
“Pastilla busca malaltia”, el documental de producció pròpia de Televisió de Catalunya dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis i nominat al prestigiós Prix Europa 2016 en la categoria d’“Actualitat”, serà present en la programació Pessics de Ciència, a l’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès), i en la Fira Alimentació i Salut, a Balaguer (la Noguera).El documental es projectarà el dimecres 19 d’octubre a les 18.30, en el marc de la programació Pessics de Ciència, a l’Auditori Barradas, en una sessió amb col·loqui en què participarà el director Ricard Belis.

Pessics de Ciència és un projecte del Centre Cultural Sant Josep --equipament de l’Ajuntament de l’Hospitalet—que té per objectiu fomentar l’interès pel coneixement científic i acostar-lo a la ciutadania de manera atractiva i entenedora.

D’altra banda, el diumenge 23 a les 16.30, al Pavelló Inpacsa de Balaguer, serà el torn de la Fira Alimentació i Salut, en què la directora Montse Armengou hi farà una conferència relacionada amb el treball d’investigació que analitza alguns medicaments que han causat estralls entre els consumidors.Quan a la nominació al Prix Europa 2016, divendres 21 tindrà lloc a Berlín la cerimònia de lliurement, en què es donarà a conèixer el millor documental televisiu europeu de l‘any.

El programa “Sense ficció” va estrenar “Pastilla busca malaltia” el 19 d’abril de 2016, que podeu veure aquí.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció

El documental “Gabo. La creació de Gabriel García Márquez”, dirigit per Justin Webster i produït amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, ha estat nominat als premis Emmy 2016 que atorga l’Acadèmia Internacional de Televisió, Arts i Ciències en reconeixement a “l’excel·lència en la televisió arreu del món”. Els guanyadors seran anunciats en una cerimònia de gala que tindrà lloc el pròxim 21 de novembre a l’Hotel Hilton Nova York.“Gabo. La creació de Gabriel García Márquez”, que competirà en la categoria “Arts Programming”, és una pel·lícula sobre l’increïble poder de la imaginació, que segueix els fils entreteixits de la vida i de les obres de l’escriptor colombià amb la tensió narrativa d’una investigació. ¿Com va poder un nen d’un poble perdut de la costa colombiana guanyar els cors de milions de persones, des dels més pobres fins als líders polítics més poderosos? I com va aconseguir canviar la nostra percepció de la realitat a través de les seves obres? La resposta està en la increïble història de Gabriel García Márquez, guanyador del Premi Nobel de Literatura l’any 1982 i autor de l’aclamada i mundialment coneguda obra mestra “Cien años de soledad”.

Es tracta d’una producció de JWP, Horne Productions i Ronachan Films amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, Discovery, Caracol TV, Canal+ i Gebrüder Beetz, que va ser finalista en els Premis Gaudí 2016 i que el programa “Sense ficció” va estrenar el passat 19 d’abril.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Contraban”, una producció pròpia de Televisió de Catalunya, dirigida per Josep Rovira, ha rebut el I Premi de Periodisme ADELTA, que convoca l’Associació Empresarial del Tabac coincidint amb el seu vint-i-cinquè aniversari, en un acte que ha tingut lloc aquest matí a Madrid. El premi, que reconeix “els treballs periodístics que difonen la importància del tabac per a l’economia espanyola, així com els reptes i els desafiaments a què fa front”, està dotat amb 10.000 euros i una escultura commemorativa.


Sergi Giménez, realitzador (a l'esquerra); Jordi Campàs, productor (segon per l'esquerra), i Marc Escolies, muntador (a la dreta), han acompanyant Josep Rovira en l’acte de lliurement del guardó.


Els membres del jurat han destacat que el treball periodístic “aborda el problema del comerç il·lícit, combinant una investigació seriosa i responsable amb un format amè i un llenguatge clar que permet a l’espectador acostar-se a una realitat tan complexa com és la del contraban de tabac”. Josep Rovira ha rebut l'escultura commemorativa de mans del director general d’Adelta, Juan Páramo.El documental segueix els diferents protagonistes del contraban de tabac a la frontera entre els estats espanyol i francès, participa en les batudes nocturnes que fa la Guàrdia Civil per les muntanyes de l’Alt Urgell i acompanya els Mossos d’Esquadra entrant de matinada a diversos domicilis per fer-hi escorcolls i detenir sospitosos de contraban. També filma les compareixences judicials dels detinguts, que gairebé sempre es neguen a reconèixer el delicte. I, alhora, segueix un grup de “fardellers” que baixen amb les caixes de tabac a l’esquena i mostra les dures condicions en què fan el recorregut, de nit i pels difícils corriols que solquen les muntanyes.

“Contraban” es va estrenar al programa “Sense ficció” el 2 de juny de 2015.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
"Pastilla busca malaltia", el documental de producció pròpia de Televisió de Catalunya dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, ha estat nominat al prestigiós Prix Europa 2016 en la categoria "Actualitat", juntament amb dinou produccions televisives més. El guanyador del premi es donarà a conèixer a la cerimònia de lliurament que tindrà lloc a Berlín el 21 d'octubre.El treball d’investigació d’Armengou i Belis analitza alguns medicaments que han causat estralls entre els consumidors. Els afectats acusen les farmacèutiques d’haver amagat els efectes secundaris d’uns productes que els han causat seqüeles irreversibles o fins i tot la mort, com és el cas de l’Agreal, el Paxil o el Propecia. Tots ells s’han venut a Espanya i alguns encara es comercialitzen.

El màrqueting farmacèutic suposa una de les partides de despesa més grans de les companyies, sovint superior al d’investigació i recerca, i amb agressives campanyes es captiven a metges i opinió pública de la necessitat d’un medicament. Malgrat que continuen apareixent fàrmacs que suposen la curació de malalties com l’hepatitis C, moltes vegades es recicla un vell medicament i se li busquen noves indicacions. O es retiren productes que ja han perdut la patent i se substitueixen per d’altres amb pocs canvis sobre l’original però molt més cars.Completen el panorama assajos clínics cada vegada més curts i amb menys persones, conflictes d’interessos entre la indústria i alts càrrecs dels organismes reguladors de salut pública, suborns a metges i a publicacions científiques, ocultació de dades sobre els efectes adversos d’alguns medicaments, simples símptomes que s’eleven a la categoria de malaltia que cal medicar, sovint per a tota la vida...

El documental compta amb la participació d’experts de renom internacional. Alguns d’ells, com Marcia Angell (exdirectora de la revista “New England Journal of Medicine”) o Allan Frances (exdirector del DSM, l’organisme de referència que defineix les malalties psiquiàtriques) coneixen la indústria des de dins i han decidit denunciar els seus abusos.“Pastilla busca malaltia” es va estrenar al programa “Sense ficció” el passat 19 d’abril amb un destacable èxit d’audiència: 447.000 espectadors i un 14,4% de quota de pantalla. Va ser el programa més vist del dia a Catalunya, només superat pel TN Migdia de TV3.

Anterior Següent