Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El Festival de Màlaga ha inclòs tres coproduccions documentals de Televisió de Catalunya (TVC) en la programació de la seva 19a edició, que tindrà lloc del 22 d’abril a l’1 de maig. Les tres seleccionades són “L’Ovidi, el making of de la pel·lícula que mai no es va fer”, “Sexe. Maraques i chihuahues” i “Joana Biarnés, una entre tots”. Les dues primeres es projectaran en l’apartat de “Sesiones Especiales” i la tercera en la secció “Afirmando los derechos de la mujer”.

SESSIONS ESPECIALS“L’Ovidi, el making of de la pel·lícula que mai no es va fer” és un documental dirigit per Vicent Tamarit i produït per Diagonal TV, en coproducció amb TVC i Aire de Cinema amb la col·laboració de la Universitat de València-TAU, en què l'actor Eduard Fernández i l'actriu i directora Rosana Pastor ens acosten a la figura de l'actor i cantant d'Alcoi.

El documental va ser estrenat pel programa “Sense ficció” el passat 19 de gener.“Sexe, maraques i chihuahues”, un documental dirigit per Diego Mas Trelles i produït per Minimal Films, en coproducció amb TVC i TVE, és un ‘biopic’ alegre sobre la increïble vida de l’únic català amb quatre estrelles al Passeig de la Fama de Hollywood Boulevard: Xavier Cugat.

El programa “Sense ficció” estrenarà el documental al llarg del 2016.“Joana Biarnés, una entre tots”, coproducció de TV3, REC Videoproduccions i TVE dirigida per Òscar Moreno i Jordi Rovira que reviu la increïble història de la primera fotoperiodista catalana. Una dona en un món d’homes que va vèncer els prejudicis d’una època, va triomfar en la seva professió, va conèixer i immortalitzar a grans personatges de la història i quan es podia haver convertit en llegenda, va desaparèixer.

El documental va inaugurar la desena edició del Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus el passat 4 de novembre, on va ser guardonada amb quatre premis: Premi Ciutat de Reus a la millor Pel·lícula de la Secció Oficial; Premi Cinema-Rescat al millor treball documental i recerca; Premi del Públic a la millor pel·lícula de la Secció Oficial, i Premi MemoriJove a la millor pel·lícula de la secció MemoriJove, atorgat pel públic adolescent assistent al festival. Quatre guardons que la van convertir en la gran triomfadora del certamen.

“Joana Biarnés, una entre tots” és el Documental del Mes d’abril, la programació estable impulsada pel DocsBarcelona. En podeu veure un tràiler en aquest enllaç.

El programa "Sense ficció" estrenarà el documental el dimarts 10 de maig.


CONGRÉS DOCUMENTAL

Una novetat importat d'aquesta edició és que el festival recupera el Congreso Documental, gràcies a la col·laboració de diverses institucions, com ProDocs, la Junta de Andalucía i la Universitat Carlos III. El IV Encuentro de Cine Documental en Málaga. 12 años después: estado de la cuestión se celebrarà els dies 25 i 26 d'abril a la seu del rectorat de la Unversitat de Màlaga.S'hi trobaran 25 professionals i experts, entre directors, productors, programadors i distribuïdors. Hi assistiran els directors Elías León Siminiani, Virginia García del Pino, Albert Solé, David Varela i Alejandro Alvarad; els productors Felipe Lage (Zeitun Films), Tania Balló (Intropía Media), Tono Folguera (Lastor Media) i José Antonio Hergueta (MLK Producciones); els programadors Gonzalo de Pedro (Festival de Locarno i Márgenes), Javier Miranda (Alcances), Roberto Cueto (Cineteca Madrid) i Moisés Salama (Festival de Málaga. Cine Español), i els distribuïdores Enrique Costa (Avalon) i Enrique Piñuel (Playtime Audiovisuales). També comptarà amb la presència de Joan Salvat ("Sense ficció", TV3), Andrés Luque (Televisión Española), Benito Herrera (Agencia Andaluza de Instituciones Culturales) i Jaume Ripoll (Filmin).
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Entre el cel i la terra”, una producció de Lastor Media en coproducció amb Televisió de Catalunya, codirigit per Tono Folguera, David Fernández de Castro i Román Parrado, ha estat seleccionat fora de concurs en el 8è Cinema Planeta – Festival Internacional de Cine i Medi Ambient de Mèxic, que té lloc a Cuernavaca entre els dies 19 i 24 d’abril i a la ciutat de Mèxic entre els dies 6 i 15 de maig. S’hi projectarà en la secció Ecozine.L’any 1976, les màquines excavadores començaven a posar els fonaments del que havia de ser el complex turístic més gran de la península Ibèrica, 64.000 apartaments d’estiueig edificats sobre l’últim reducte dels Aiguamolls de l’Empordà. Un grup de joves, encapçalats per Jordi Sargatal, va prendre la iniciativa per paralitzar unes obres que ja estaven en marxa. Així va començar una lluita que va durar set anys.“Entre el cel i la terra” va ser el guanyador del premi Cinema Rescat del Memorimage de Reus 2013 i El 2014 va rebre el premi a la Millor pel·lícula en el IV FICAMS, a Xile.

El programa “Sense ficció” el va estrenar el 3 de desembre de 2013.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Joana Biarnés, una entre tots”, una coproducció de TV3, REC Videoproduccions i TVE dirigida per Òscar Moreno i Jordi Rovira, és el Documental del Mes d’abril, la programació estable impulsada pel DocsBarcelona. La pre-estrena tindrà lloc el dijous 7 d’abril a la sala Aribau Multicines de Barcelona, a les 20.00. La projecció comptarà amb la presència de la protagonista i de l’equip de rodatge.“Joana Biarnés, una entre tots” va inaugurar la desena edició del Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus el passat 4 de novembre, on va ser guardonada amb quatre premis: Premi Ciutat de Reus a la millor pel·lícula de la Secció Oficial; Premi Cinema-Rescat al millor treball documental i recerca; Premi del Públic a la millor pel·lícula de la Secció Oficial, i Premi MemoriJove a la millor pel·lícula de la secció MemoriJove, atorgat pel públic adolescent assistent al festival. Quatre guardons que la van convertir en la gran triomfadora del certamen.El documental reviu la increïble història de la primera fotoperiodista catalana i espanyola. Una dona en un món d’homes que va vèncer els prejudicis d’una època, va triomfar en la seva professió, va conèixer i immortalitzar a grans personatges de la història i quan es podia haver convertit en llegenda, va desaparèixer.

El programa “Sense ficció” estrenarà el documental el dimarts 10 de maig.

Podeu veure el tràiler de “Joana Biarnés, una entre tots” clicant aquí.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
“Els internats de la por”, produït per Televisió de Catalunya i dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, ha estat seleccionat a competició oficial en el FIGRA 2016 (Festival International du Grand Reportage d’Actualité), que tindrà lloc entre els dies 30 de març i 3 d’abril, a París.La projecció tindrà lloc el divendres 1 d'abril a la sala Molière, a les 11.15, i comptarà amb la presència dels dos directors. El documental competeix en la secció internacional “Terre(s) d’histoire”, creada el 2009 en honor als directors de documentals que utilitzen els arxius històrics d’arreu del món com a elements fonamentals per a la comprensió del món actual. El premi reconeix la feina d’aquests directors, que treballen amb la intenció de compartir amb el públic la seva passió per la història, conscients de la importància de la memòria.

El novembre de 2015, “Els internats de la por” va ser guardonat amb el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2015 per un periodisme rigorós i de qualitat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya. També va estar finalista als Prix Europa 2015 en la categoria d’actualitat al millor programa de televisió europeu d’investigació, entre altres.


EL LLIBREEl llibre “El internats de la por”, es va presentar el dimecres 9 de març a la Llibreria Alibri de Barcelona amb les intervencions de l’historiador i advocat Josep Cruanyes i de Montse Armengou i amb l’assistència d’alguns dels seus protagonistes.

La novetat editorial és una coedició d’Ara Llibres i Televisió de Catalunya. L’edició ens recorda que ens trobem davant d’“un exercici de periodisme de primer ordre” en què els seus autors “volen oferir als damnificats la reparació que no els donen les institucions i facilitar que se sàpiga què va passar en aquells internats, amb aquesta infantesa tan injustament tractada”.Sens dubte, estem davant d’una de les principals novetats editorials de la pròxima Diada de Sant Jordi, de la que en podeu fer un tast en aquest avançament editorial.


MEMÒRIA HISTÒRICA

El treball és un exercici de recuperació de la memòria històrica que destapa un passat ocult i silenciat, protagonitzat per milers de nens i nenes internats en col·legis religiosos, orfenats, preventoris antituberculosos o centres d’Auxilio Social. Centres en què van patir abusos físics, psíquics, sexuals, explotació laboral o pràctiques mèdiques dubtoses, que es van convertir en una mena de presó per a aquests infants i que van perdurar fins ben entrada la democràcia. A diferència de països com Irlanda, que han reconegut els maltractaments a nens sota la seva tutela, a Espanya, aquests abusos no han estat mai jutjats ni reparats.“Els internats de la por” tanca la trilogia sobre la infantesa com a víctima del franquisme, iniciada amb “Els nens perduts del franquisme” (2002) i “Torneu-me el fill!” (2012).

El documental, que es va estrenar el 28 d’abril de l’any passat al programa “Sense ficció”, va ser el programa més vist del dia a Catalunya, amb una audiència de 635.000 espectadors i una quota de pantalla del 19,1. Amb més de 40.000 reproduccions al servei TV3alacarta des de la seva estrena, s’ha convertit en el documental més vist en línia de les últimes temporades del programa.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El dilluns 28 de març, després del novè capítol de la sèrie "Nit i dia", un "thriller" realista protagonitzat per metges forenses, policies i jutges, personatges que conviuen dia a dia amb els aspectes més foscos de la realitat, TV3 remet el documental "Forenses", una producció pròpia dirigida per Josep Rovira.“Forenses” està protagonitzat per una quinzena d’experimentats professionals catalans de la mà dels quals s’accedeix als secrets de la professió aprofondint en les sensacions i les emocions que experimenten dia a dia. Malgrat que els forenses no acostumen a parlar de la seva feina en aquest documental ho fan sense limitacions acompanyant la càmara en els seus escenaris habituals de treball, les sales d’autòpsies, les guàrdies, i els judicis.El documental es va estrenar en el programa "Sense ficció" el 12 de novembre de 2016 amb gran èxit d'audiència: 462.000 espectadors i una quota de pantalla del 13.8%.

Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció

El llibre “El internats de la por”, de Montse Armengou i Ricard Belis, es presentarà el dimecres 9 de març a la Llibreria Alibri de Barcelona (Balmes, 26), a les 19.00. La presentació anirà a càrrec de l’historiador i advocat Josep Cruanyes i comptarà també amb la intervenció dels seus autors –directors del documental del mateix títol- i amb l’assistència d’alguns dels seus protagonistes.La novetat editorial, que es pot trobar a les llibreries des del passat 15 de febrer, és una coedició d’Ara Llibres i Televisió de Catalunya. L’edició ens recorda que ens trobem davant d’“un exercici de periodisme de primer ordre” en què els seus autors “volen oferir als damnificats la reparació que no els donen les institucions i facilitar que se sàpiga què va passar en aquells internats, amb aquesta infantesa tan injustament tractada”.Sens dubte, estem davant d’una de les principals novetats editorials de la pròxima Diada de Sant Jordi, de la que en podeu fer un tast en aquest avançament editorial.


Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Coincidint amb la presentació al Parlament Europeu del documental “To Kyma, rescat al mar Egeu”, l’eurodiputat Ernest Urtasun, amb el suport d’altres eurodiputats catalans, presenta avui, dimecres 2 de març, la candidatura de l’ONG ProActiva Open Arms al Premi de la Ciutadania Europea que atorga el Parlament Europeu.Recordem que aquesta candidatura l’ha impulsat un grup de treballadors del canal 3/24 que han fet les gestions necessàries per donar a conèixer la feina que els voluntaris de l’ONG fan a l’illa de Lesbos, salvant les vides de milers de refugiats

El Parlament Europeu concedeix anualment el Premi de la Ciutadania Europea en reconeixement d’activitats o accions de ciutadans, grups, associacions o organitzacions que han demostrat un compromís excepcional per fomentar la integració entre els ciutadans dels estats membres o promoure la cooperació transfronterera dins de la UE”.Projecció del documental “To Kyma. Rescat al mar Egeu” al Parlament Europeu

Precisament avui, a les 18.30, “To Kyma. Rescat al mar Egeu”, es podrà veure al Parlament Europeu, en un acte presentat pels eurodiputats catalans Josep M. Terricabras i Ernest Urtasun. Després de la projecció, es farà un debat en què intervindran els directors del documental, David Fontseca i Arantza Diez, i el president de Pro-Activa Open Arms, Òscar Camps.

El documental és una producció de La Kaseta Ideas Factory en coproducció amb TVC rodada entre la tardor i l’hivern del 2015 i que TV3 va estrenar al programa “Sense ficció”.

“To Kyma. Rescat al mar Egeu” narra la proesa de l’equip de socorristes de l’ONG catalana Pro-Activa Open Arms que s’han instal·lat a l’illa grega de Lesbos amb un únic objectiu: salvar vides de famílies senceres, amb nadons i avis, que fugen de la barbàrie de Síria, l’Iraq o l’Afganistan a través del mar Egeu. Travessen els deu quilòmetres de mar que separen la costa turca de l’illa de Lesbos en precàries llanxes pneumàtiques o en vells vaixells de fusta en desús després d’haver pagat una fortuna als traficants. Les màfies turques han convertit l’èxode humanitari més gran des de la Segona Guerra Mundial en una indústria milionària davant la inoperància d’Europa. En un sol dia poden desembarcar a Lesbos fins a 8.000 persones. Durant tot el 2015, 800.000 persones han travessat l’Egeu.
Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “El pati del darrere”, produït per Televisió de Catalunya amb la col·laboració d’Al Pati Produccions i dirigit per Isabel Fernández, posa en marxa un projecte multiplataforma titulat Orgull de Baix. L’esmentada productora engega el dimecres 2 de març una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami amb el propòsit de “garantir l’execució del projecte en condicions òptimes”.L’objectiu d’aquest espai interactiu és “completar el relat de la pel·lícula document, proporcionant una experiència de viatge virtual sobre el Baix Llobregat a través d’un mapa web en 3D navegable”, que allotjarà més continguts d’àudio i de vídeo que el documental original. “Orgull de Baix” vol seu una plataforma de visualització del paisatge, la història i la gent de la comarca i, alhora, “plantejar el debat sobre el seu futur” a través de la veu dels seus habitants.

Amb la campanya de micromecenatge, Al Pati Produccions busca arribar a totes aquelles persones amb “interessos comuns amb la causa de la preservació dels espais naturals, l’agricultura urbana o periurbana, l’ecologia i el creixement sostenible al Baix Llobregat, a l’àrea de Barcelona, o a qualsevol altra geografia on la tensió entre la protecció del camp i el creixement de la ciutat sigui una qüestió de debat”.

El programa “Sense ficció” va estrenar l’1 de desembre el documental “El pati del darrere”, el retrat d’una comarca poc coneguda i habitualment menystinguda, que ha viscut un creixement desmesurat en els últims 50 anys i que és fonamental per garantir l’equilibri i la sostenibilitat de la vida dels gairebé cinc milions de persones que transiten diàriament per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció

El documental “To Kyma. Rescat al mar Egeu”, produït per la Kaseta Ideas Factory en coproducció amb Televisió de Catalunya i dirigit per David Fontseca i Arantza Díez, es projectarà el dimecres 2 de març al Parlament Europeu. La sessió, que tindrà lloc a les 18.00 a la Sala A3G3, anirà seguida d’un debat en què hi participaran els directors del documental i el president de l’ONG ProActiva Open Arms, Òscar Camps, i comptarà amb la presència dels eurodiputats catalans Josep Maria Terricabras i Ernest Urtasun.Rodat entre la tardor i l’hivern del 2015, aquest documental –emès pel programa “Sense ficció” el passat 26 de gener- narra la proesa d’un equip de socorristes catalans de ProActiva Open Arms que s’han instal·lat a l’illa grega de Lesbos amb un únic objectiu: salvar vides al mar Egeu. Famílies senceres, amb nadons i avis, es juguen la vida diàriament per arribar a Europa fugint de la barbàrie de Síria, l’Iraq o l’Afganistan. Ho fan creuant els deu quilòmetres de mar que separen la costa turca de l’illa de Lesbos, en precàries llanxes pneumàtiques o en vells vaixells de fusta en desús, després d’haver pagat una fortuna als traficants. Les màfies turques han convertit l’èxode humanitari més gran des de la Segona Guerra Mundial en una indústria milionària, davant la inoperància d’Europa. En un sol dia poden desembarcar a Lesbos fins a 8.000 persones. Durant tot el 2015, 800.000 persones han creuat l’Egeu.

Aquest mes de febrer, un grup de treballadors del canal 3/24 i de la méteo d’Informatius han fet pública una iniciativa perquè es reconegui la feina que duen a terme a l’illa de Lesbos els cooperants de l’ONG de l’ONG ProActiva Open Arms, a la qual s’hi ha adherit companys delprograma “sense ficció” i de l’àrea de Documentals de TV3. En concret, estan promovent la seva candidatura a premis que reconeguin la feina en defensa dels drets humans, com són el Premi Sàkharov i el Nobel de la Pau.

Categories: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El canal 33 remet dissabte 20 de febrer a les 23.00 el documental "Els internats de la por", dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis i produït per Televisió de Catalunya, la mateixa setmana en què el llibre del documental, amb el mateix títol i autors, s'ha posat a la venda a les llibreries i a la Botiga de TV3 i en un moment en què els abusos a menors continuen malauradament sent notícia al nostre país.D'altra banda, també s'ha fet oficial la selecció a competició del documental en el FIGRA 2016 (Festival International du Grand Reportage d’Actualité), que tindrà lloc entre els dies 30 de març i 3 d’abril, a París. “Els internats de la por” competirà en la secció internacional “Terre(s) d’histoire”, creada el 2009 en honor als directors de documentals que utilitzen els arxius històrics d’arreu del món com a elements fonamentals per a la comprensió del món actual. El premi reconeix la feina d’aquests directors, que treballen amb la intenció de compartir amb el públic la seva passió per la història, conscients de la importància de la memòria.

El novembre de l’any passat, “Els internats de la por” va ser guardonat amb el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2015 per un periodisme rigorós i de qualitat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya. També va estar finalista als Prix Europa 2015 en la categoria d’actualitat al millor programa de televisió europeu d’investigació, entre altres.

Anterior SegüentTelevisió de Catalunya

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.