27/05/2012: "Què mengem?"

Escrit per: Sense ficció
Emissió: dimecres 30 de maig

Què mengem amb el que mengem? És segur el que arriba a la nostra taula? Quina quantitat de productes químics, metalls pesants, antibiòtics o additius que podrien ser perjudicials per a la salut ingerim amb la nostra dieta?Vivim en una de les societats amb més abundància d’aliments i amb més garanties sanitàries. Mai com ara el menjar havia estat sotmès a controls tan rigorosos, i a Europa és gairebé impossible que consumim un aliment que sobrepassi els límits segurs d’un tòxic. Però els científics alerten dels perills de l’efecte acumulatiu d’aquests tòxics que ingerim amb la dieta al llarg de la nostra vida.Aquesta preocupació fa que cada vegada més els consumidors busquin alternatives d’alimentació sense residus químics ni additius.
Mai el consumidor no havia tingut tanta informació de quina és l’alimentació més equilibrada i més adequada per a la seva salut.
Metges i campanyes promocionals ens recomanen augmentar el consum de fruites i verdures. Però poden arribar a ser perillosos els rastres dels pesticides amb què han estat tractats aquests vegetals?
Sabem la importància que té menjar peix, especialment per combatre el colesterol. Però què passa amb els metalls pesants que s’acumulen en espècies tan populars com la tonyina o el peix espasa?


» Veure més

04/05/2012: "The Cove"

Escrit per: Sense ficció
Emissió: dimecres 9 del maig del 2012

Oscar al Millor Documental el 2010
Premiat als Festivals de cinema de Sundance, Toronto, Tòquio, Amsterdam, Estocolm i Sydney.
Premi del Públic en 8 festivals.


“Molt impactant”. THE NEW YORK TIMES
“Una pel•lícula d’espies amb efectes terrorífics”. DAILY MIRROR


Sense ficció estrena l’aclamat “The Cove”, un documental que explica, en forma de “thriller” d’acció i aventura, com un equip d’activistes, documentalistes, experts en efectes especials i submarinistes, s’enrolen en una missió clandestina per destapar com en un indret costaner del Japó es du a terme una matança sense precedents: anualment, centenars de dofins són aniquilats per un grup de pescadors japonesos.Fent servir tècniques de gravació nocturna, aparells d’imatge i de so camuflats, i orquestrats com si es tractés d’una missió militar secreta, l’equip del documental, liderat per l’ensinistrador de dofins Richard O’Barry – que va ensinistrar el famós dofí de la sèrie “Flipper” - dóna llum a un secret amagat durant anys: la matança anual - per obtenir la carn de dofins - que es du a terme a la badia de Taiji, una població costanera del Japó que, aparentment, es caracteritza per la devoció cap a aquests animals. El resultat és aquest documental, guanyador de l’Oscar 2009 i multipremiat en nombrosos festivals, que és una barreja de periodisme d’investigació, documental mediambiental i “thriller” d’acció que ha convençut l’audiència.Un documental dirigit per Louie Psihoyos i produït per Paula DuPré Pesmen i Fisher Stevens. Guió de Mark Monroe.

http://www.thecovemovie.com/
Escrit per: Sense ficció
Un documental de Werner Herzog, el director de “Grizzly Man” i “Rescue Dawn”.

Aquest dimecres reemetem el documental de Werner Herzog "Trobades a la fi del món".

null

“McMurdo” està plena de somiadors professionals i d’històries meravelloses”. Werner Herzog.


Explica Werner Herzog que va veure les imatges marines d’un medi ambient d’“un altre món”, com ell mateix les ha qualificat, que un amic submarinista havia enregistrat. Les imatges revelaven un món congelat, inèdit, i Herzog va voler conèixer aquell entorn natural en persona.Així, a “Trobades a la fi del món”, el documentalista emprèn un viatge a la comunitat Antàrtica de l’Estació McMurdo, l’oficina central de la National Science Fundation i llar de centenars de persones durant l’estiu austral (l’època que va d’octubre a febrer). En el transcurs d’aquest viatge, Herzog examina la naturalesa humana i l’entorn natural, i ho fa tot superposant localitzacions d’impressió, reflexions profundes, també surrealistes, i narrant al mateix temps les experiències de biòlegs, físics, personal de manteniment i conductors de camions. Tots ells han escollit formar part d’una societat tan llunyana como ningú s’hauria pogut imaginar mai.

» Veure més

Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 27 de juliol.

Els àtoms tenen una vida llarga i els homes, la memòria curta.

“Sense ficció” emet un documental que rememora els fets del 26 d’abril del 1986, quan el reactor número 4 de Txernòbil va explotar, provocant la contaminació del 40% del territori europeu.


null

La catàstrofe de Txernòbil serà recordada per sempre. Aquests fets formaran part de l’agenda d’assumptes internacionals durant molt de temps; centenars d’anys, potser. Malgrat tot, quan fa 25 anys del desastre nuclear, Ucraïna està disposada a construir onze noves plantes nuclears. Actualment, Txernòbil ha esdevingut un centre d’atracció turística, però el que resulta encara més sorprenent és el fet que s’ha convertit en un indret “virtual” pels joves ucraïnesos, que només coneixen aquest lloc pel videojoc “Stalker”. Aquesta generació, nascuda el 1986 i que s’anomenen a si mateixos “els fills de Txernòbil”, es mou entre allò que han sabut de Txernòbil per les versions oficials i la necessitat que tenen de comprendre exactament què va passar.

» Veure més

Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 6 de juliol.

“McMurdo” està plena de somiadors professionals i d’històries meravelloses”. Werner Herzog.

Un documental del director de “Grizzly Man” i “Rescue Dawn”.
Explica Werner Herzog que va veure les imatges marines d’un medi ambient d’“un altre món”, com ell mateix les ha qualificat, que un amic submarinista havia enregistrat. Les imatges revelaven un món congelat, inèdit, i Herzog va voler conèixer aquell entorn natural en persona.
Així, a “Trobades a la fi del món”, el documentalista emprèn un viatge a la comunitat Antàrtica de l’Estació McMurdo, l’oficina central de la National Science Fundation i llar de centenars de persones durant l’estiu austral (l’època que va d’octubre a febrer). En el transcurs d’aquest viatge, Herzog examina la naturalesa humana i l’entorn natural, i ho fa tot superposant localitzacions d’impressió, reflexions profundes, també surrealistes, i narrant al mateix temps les experiències de biòlegs, físics, personal de manteniment i conductors de camions. Tots ells han escollit formar part d’una societat tan llunyana como ningú s’hauria pogut imaginar mai.

En definitiva, Sense ficció proposa una exploració visual del ser humà en una situació extrema feta per un dels autors documentals més reconeguts de tot Europa.

Un documental de Werner Herzog en associació amb Discovery Channel.

25/10/2010: Invasors

Escrit per: Sense ficció
La venda - il•legal i legal - de milions d’animals i plantes exòtiques a tot Europa i, especialment, a Espanya, mou a l’any desenes de milers de milions d’euros. Espanya és el PRIMER país en el funest rànquing d’abandonament d’animals i, avui en dia, s’enfronta a aquest problema sense haver quantificat encara les conseqüències del fenomen. Moltes d’aquestes espècies acaben habitant silenciosament entre nosaltres des de fa molts anys, sense haver estat a penes censades, posant així en perill els nostres ecosistemes, la nostra economia i, sobretot, la nostra salut. Periodisme d’investigació de primera mà, al servei d’un documental sobre medi ambient i ecologia recomanat per a tots els públics.
FITXA TÈCNICA
Idea original: Luis Miguel Domínguez
Guió, direcció i realització: Luis Miguel Domínguez
Producció executiva TV3: Joan Salvat i Muntsa Tarrés
Producció executiva TVE: Andrés Luque
Producció executiva Avatar Wildlife: Luis Miguel Domínguez
Producció general: Daniel Garibotti
Direcció de fotografia: Lati Maraña
Operadors de càmera: Lati Maraña, Daniel Úbeda
Ajudants càmera: Daniel Úbeda, Javier Benítez
Muntatge: Rogelio Abraldes
So: Lorenzo Andrino

“Invasors” és una coproducció de Televisió de Catalunya, Avatar Wildlife i TVE. Amb el suport de la Fundació Biodiversitat.

Anterior