Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 27 de juliol.

Els àtoms tenen una vida llarga i els homes, la memòria curta.

“Sense ficció” emet un documental que rememora els fets del 26 d’abril del 1986, quan el reactor número 4 de Txernòbil va explotar, provocant la contaminació del 40% del territori europeu.


null

La catàstrofe de Txernòbil serà recordada per sempre. Aquests fets formaran part de l’agenda d’assumptes internacionals durant molt de temps; centenars d’anys, potser. Malgrat tot, quan fa 25 anys del desastre nuclear, Ucraïna està disposada a construir onze noves plantes nuclears. Actualment, Txernòbil ha esdevingut un centre d’atracció turística, però el que resulta encara més sorprenent és el fet que s’ha convertit en un indret “virtual” pels joves ucraïnesos, que només coneixen aquest lloc pel videojoc “Stalker”. Aquesta generació, nascuda el 1986 i que s’anomenen a si mateixos “els fills de Txernòbil”, es mou entre allò que han sabut de Txernòbil per les versions oficials i la necessitat que tenen de comprendre exactament què va passar.

» Veure més

Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 6 de juliol.

“McMurdo” està plena de somiadors professionals i d’històries meravelloses”. Werner Herzog.

Un documental del director de “Grizzly Man” i “Rescue Dawn”.
Explica Werner Herzog que va veure les imatges marines d’un medi ambient d’“un altre món”, com ell mateix les ha qualificat, que un amic submarinista havia enregistrat. Les imatges revelaven un món congelat, inèdit, i Herzog va voler conèixer aquell entorn natural en persona.
Així, a “Trobades a la fi del món”, el documentalista emprèn un viatge a la comunitat Antàrtica de l’Estació McMurdo, l’oficina central de la National Science Fundation i llar de centenars de persones durant l’estiu austral (l’època que va d’octubre a febrer). En el transcurs d’aquest viatge, Herzog examina la naturalesa humana i l’entorn natural, i ho fa tot superposant localitzacions d’impressió, reflexions profundes, també surrealistes, i narrant al mateix temps les experiències de biòlegs, físics, personal de manteniment i conductors de camions. Tots ells han escollit formar part d’una societat tan llunyana como ningú s’hauria pogut imaginar mai.

En definitiva, Sense ficció proposa una exploració visual del ser humà en una situació extrema feta per un dels autors documentals més reconeguts de tot Europa.

Un documental de Werner Herzog en associació amb Discovery Channel.

20/06/2011: "Xoc Vital"

Categories: Documentals , Ciència , Societat
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 22 de juny

Sense ficció aborda en aquest treball una de les qüestions de salut pública més preocupants al món occidental: la mort sobtada cardíaca. La mort sobtada s’emporta cada any la vida de 400.000 persones a Europa. Deu vegades més que els accidents de trànsit. Aquesta epidèmia silenciosa ataca inesperadament qualsevol persona, en qualsevol lloc i en qualsevol moment: de sobte, la víctima perd el coneixement perquè el cor no pot bombejar sang al cervell i, en pocs minuts, deixa d’existir.

null

Amb els mitjans actuals, avui només es recupera entre el 2 i el 5 per cent de les víctimes. Però l’evidència científica ha demostrat –als Estats Units, al Japó i també en alguns llocs d’Europa- que és possible arribar a salvar-ne més del 25%, és a dir, cada any es podria evitar que 100.000 famílies es trunquessin abans d’hora. El sistema per aconseguir-ho no és nou, però encara és desconegut i incipient entre nosaltres: s’anomenen programes de desfibril•lació precoç o accés públic als desfibril•ladors.

El director de "Xoc vital", Francesc Romero, ha estat al plató del "Sense ficció" per parlar del documental. Entre d'altres qüestions, Romero ha explicat que a Europa hi ha diversitat pel que fa a la regulació dels desfibril·ladors i ha manifestat la necessitat d'unificar criteris per tal de consensuar una norma europea en la matèria.

» Veure més

Escrit per: Sense ficció
Estrena, dimecres 9 de març

Sense ficció ens acosta a la figura de l’extraordinari doctor Moisès Broggi, Creu de Sant Jordi l’any 1981, guardonat per la Generalitat de Catalunya el 2008 amb la medalla d’Or i el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística en reconeixement a “la seva dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social". Més enllà dels premis, el documental aprofundeix justament en aquesta dimensió ètica, que ha anat construint i acumulant al llarg dels més de cent anys de la seva vida.
A través d’un recorregut autobiogràfic, el documental retrata l’ànima del Doctor Moisès Broggi, cirurgià i científic que anteposa la bondat a la intel•ligència, els valors ètics a la raó. Per a ell, la ment és un instrument per aconseguir els valors de pau i harmonia que busca l’ésser humà, i la ciència un instrument meravellós tan sols si és guiada per l’ètica.

La intenció del documental és desvetllar la dimensió ètica que el Dr. Moisès Broggi ha anat construint i acumulant al llarg de la seva vida. Una dimensió que en definitiva constitueix el seu veritable llegat cap a nosaltres, més enllà dels reconeixements oficials, i el seu tarannà com a figura pública. L'envergadura del personatge i la seva fascinant peripècia vital marquen definitivament el dispositiu narratiu del projecte, que no deixa de ser una biografia explicada de manera cronològica.
Marta Batlle, directora de "Dr. Moisès Broggi: Ciència Ètica", ha explicat tot el que ha significat per ella fer un retrat documental del doctor Broggi, el qual ha participat activament en l'elaboració del documental.

Veure nota de premsa del documental
25/10/2010: Invasors

Escrit per: Sense ficció
La venda - il•legal i legal - de milions d’animals i plantes exòtiques a tot Europa i, especialment, a Espanya, mou a l’any desenes de milers de milions d’euros. Espanya és el PRIMER país en el funest rànquing d’abandonament d’animals i, avui en dia, s’enfronta a aquest problema sense haver quantificat encara les conseqüències del fenomen. Moltes d’aquestes espècies acaben habitant silenciosament entre nosaltres des de fa molts anys, sense haver estat a penes censades, posant així en perill els nostres ecosistemes, la nostra economia i, sobretot, la nostra salut. Periodisme d’investigació de primera mà, al servei d’un documental sobre medi ambient i ecologia recomanat per a tots els públics.
FITXA TÈCNICA
Idea original: Luis Miguel Domínguez
Guió, direcció i realització: Luis Miguel Domínguez
Producció executiva TV3: Joan Salvat i Muntsa Tarrés
Producció executiva TVE: Andrés Luque
Producció executiva Avatar Wildlife: Luis Miguel Domínguez
Producció general: Daniel Garibotti
Direcció de fotografia: Lati Maraña
Operadors de càmera: Lati Maraña, Daniel Úbeda
Ajudants càmera: Daniel Úbeda, Javier Benítez
Muntatge: Rogelio Abraldes
So: Lorenzo Andrino

“Invasors” és una coproducció de Televisió de Catalunya, Avatar Wildlife i TVE. Amb el suport de la Fundació Biodiversitat.

04/10/2010: Anatomia d'un Rei

Escrit per: Sense ficció

“Dels reis medievals s’ha escrit molta història i les seves gestes han donat peu a grans llegendes.
Però malgrat haver-hi tanta literatura a penes se sap com eren físicament ni quin rostre tenien.
La ciència ens durà ara a fer un viatge de set segles enrere per aclarir les incògnites que envolten la vida del rei Pere II anomenat el Gran, mort prematurament amb només 45 anys la matinada de l’onze de novembre de 1285.”


Així comença el documental “Anatomia d’un rei”, que es presenta com un doble viatge al llarg de tot el procés que s’ha seguit durant l’obertura, extracció i posterior estudi de les despulles reials de Pere el Gran, però també com un repàs a la història d’un dels monarques més importants de la corona catalanoaragonesa.
FITXA DE PROGRAMA
Direcció i guió: Josep Rovira
Producció: Tona Julià i Jordi Campàs
Realització: Josep Mª Martorell, Olivia Rueda i Teresa Solé
Imatge: Jordi Díaz
Documentació: Maribel Serra

Una Televisió de Catalunya amb la participació de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Categories: Documentals , Ciència , Societat
Escrit per: Sense ficció


Quan fa poc més de deu anys de l’emissió de la docusèrie de TV3 Bellvitge Hospital, Sense ficció ha emès un documental que ha recuperat la història d’una de les seves protagonistes: l’Olga, una noia que tenia anorèxia nerviosa. Als 32 anys, l’Olga ha tornat a oferir el seu testimoni a les càmeres de TV3 per explicar-nos com ha canviat la seva vida en aquests últims anys a l’ombra d’una malaltia que cada vegada s’estén més entre els nois i que afecta persones cada vegada més joves, situant-se al voltant dels 24 anys de mitjana, segons dades de l’Institut de Trastorns Alimentaris (ITA).


"Hi ha predisposició genètica a l'anorèxia nerviosa"

Al programa també hem entrevistat Josep Toro, doctor i professor emèrit de Psiquiatria de la Facultat de Medicina de la UB. Toro, que fa més de 30 anys que treballa investigant l'anorèxia i les seves causes, ha destacat que, en 10 anys, el temps que fa des de l'emissió de "Bellvitge Hospital", s'ha avançat en descobrir que en els orígens de l'anorèxia s'hi amaguen, principalment, factors genètics. Podeu veure tota l'entrevista en el següent vídeo.Veure la nota de premsa del documental.

Anterior