Arxius

Estas veient: març 2018
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
“Vèncer el terrorisme implica sobretot entendre’l”
(Nicolas Henin, periodista, assagista i exostatge d’Estat Islàmic)


El dimarts 20 de març, TV3 dedica un especial del “Sense ficció” als atemptats de Barcelona i Cambrils i al fenomen del terrorisme jihadista. Aquesta programació especial inclou el documental “17A: lliçons apreses?”, dirigit per Montserrat Besses i realitzat per Pere López, i “17A: deures pendents”, un programa en directe per debatre sobre el jihadisme conduït per Besses i Joan Carles Peris.DOCUMENTAL “17A: LLIÇONS APRESES?”
EMISSIÓ: Dimarts 20 de març, a les 21.55, a TV3 i internet

Un atemptat, per definició, significa que alguna cosa ha fallat en l’anticipació, per part de cossos de seguretat i serveis d’intel·ligència. Ells són els primers d’admetre-ho.
A partir d’aquí, com de cada error, cal aprendre’n.
Què ens ha permès aprendre el que va passar a l’agost a Barcelona i a Cambrils?
Quins són els errors que no es poden repetir? Quines eines hem d’utilitzar per evitar nous atemptats?

“17A: lliçons apreses?”, produït per TV3, dirigit per Montserrat Besses i realitzat per Pere López, té l’objectiu d’analitzar i comprendre els processos, els comportaments i els patrons de conducta que es donen en els atemptats terroristes. El punt de partida és el “No tinc por” dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat mes d’agost.

El documental intenta explicar com uns joves, que no han viscut en la marginació social, han canviat de manera tan radical el rumb de les seves vides sense que ningú se n’hagi adonat. Aquests joves, un cop reclutats i consolidats com a cèl·lula jihadista disposada a atemptar, tenen, en alguns aspectes, uns comportaments semblants al d’altres cèl·lules que han actuat a Europa; en canvi, en altres, trenquen els esquemes.
El treball de Montserrat Besses recorda els atemptats del 17 d’agost i s’endinsa en els seus preparatius per analitzar tots els passos, entendre a què responen uns determinats comportaments i el “modus operandi” de l’anomenada cèl·lula de Ripoll.

El cas, que continua sota secret de sumari, deixa en l’aire dos interrogants essencials: les connexions internacionals (especialment amb França i Bèlgica) i els contactes d’Abdelbaki es- Satty amb el Centre Nacional d’Intel·ligència.
A més, el documental compta amb la participació de testimonis que havien conegut i tractat aquests joves, persones que han conegut i tractat joves que han trencat amb el seu entorn familiar per entrar en l’òrbita de la radicalitat religiosa i violenta, i amb diversos experts en la matèria, com Dolores Delgado, fiscal coordinadora de terrorisme jihadista de l’Audiència Provincial; el politòleg i especialista en el món àrab Gilles Kepel; Núria Perpinyà, tècnica de Convivència i Participació Ciutadana de Ripoll; Joan Antón-Mellón, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona i especialista en serveis d’intel·ligència; Jordi Moreras, professor d’Antropologia de la Universitat Rovira i Virgili; Lurdes Vidal, directora de l'àrea de Món Àrab i Mediterrani de l'Institut Europeu de la Mediterrània, i Antonio Díaz, professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Cadis i especialista en serveis d’intel·ligència, entre d’altres.

Direcció i guió: Montserrat Besses | Realització: Pere López | Producció: Joan Pavon | Postproducció d’imatge: Xavi Gómez | Documentació: Miracle Tous
PROGRAMA EN DIRECTE “17A: DEURES PENDENTS”
Emissió: dimarts 20 de març, a les 23.25, a TV3 i internet

Per què és tan difícil combatre i, sobretot, prevenir el terrorisme jihadista?
Després de la guerra contra Estat Islàmic i de la caiguda del territori del califat, quin és el futur per als milers de combatents jihadistes? Quin és el nou escenari internacional? Significarà més o menys atemptats?
Com hem d’informar els mitjans de comunicació sobre els atemptats terroristes?

Montserrat Besses i Joan Carles Peris presentaran un programa en directe en què es tractarà, entre altres temes, el paper de l’escola en el moment de detectar i evitar processos de radicalització. Tenim les eines adequades? Quin ha de ser el paper dels docents?

La finalitat de “17A: deures pendents” és abordar les preguntes i polèmiques que els atemptats han posat damunt de la taula. Des del paper dels confidents i la imprescindible coordinació policial, fins a la nova etapa que comença ara: la derrota militar del califat. Aquest tema obre nous interrogants a nivell nacional: quina política s’ha de seguir amb els retornats de Síria? Augmenta el perill de nous atemptats, o disminueix?

El programa reflexionarà sobre el paper dels mitjans de comunicació a l’hora d’informar sobre atemptats terroristes i analitzarà l’eina propagandística d’Estat Islàmic, així com la fiabilitat dels seus comunicats.
En el debat hi participaran Lurdes Vidal, directora del Món Àrab de l’Institut Europeu de la Mediterrània; Jordi Moreras, professor d’Antropologia de la Universitat Rovira i Virgili; Fatiha el- Mouali, membre de la Plataforma contra el Feixisme i el Racisme; Jofre Montoto, analista en temes de seguretat; Moussa Bourekba, investigador del CIDOB, i Lluís Paradell, inspector del cos dels Mossos d’Esquadra.

Direcció i guió: Montserrat Besses i Ibana Piñero | Guió: Montserrat Besses, Ibana Piñero i Joan Carles Peris | Conducció: Montserrat Besses i Joan Carles Peris | Realització: Marc Rodríguez | Producció: Muntsa Tarrés i Laura Navalpotro | Redacció: Joan Roura i Nicolás Valle | Documentació: Miracle Tous i Raquel Vizcaya
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: Dimarts 6 de març, a les 22.50, a TV3 i internet

"Ciutats a contrallum" cartografia l'ànima de quatre ciutats que evoquen la idea de destrucció en la dècada dels 90: Kigali, Sarajevo, Beirut i Medellín.


Un viatge cap a l’esperança, a través d’una història de ciutats i ciutadans admirables, que dia a dia intenten superar les conseqüències del fanatisme


Una producció de What’s Up Doc en coproducció amb Otrocuento, Arena Comunicación Audiovisual, TVE, TV3 i Señal Colombia i el suport d’Ibermedia

“Ciutats a contrallum” és l’últim llargmetratge documental de Francesc Relea, director de “Serrat i Sabina. El símbol i el ‘cuate’”. Relea regressa a quatre ciutats que havia conegut feia vint anys, quan era corresponsal del diari “El País”, Sarajevo, Medellín, Beirut i Kigali, quan eren escenari de la més aferrissada violència, per mostrar-ne una nova cara a través de les històries de ciutadans que afronten el present amb esperança.

“Ciutats a contrallum” és una pel·lícula documental que cartografia l’ànima de quatre ciutats, el nom de les quals evoca destrucció i dolor. Fa dues dècades eren un infern, ara mostren al món el que significa la resiliència, la capacitat de ressorgir de les seves cendres.

El passat va ser la violència del narcoterrorisme a Medellín, el setge a Sarajevo, el camp de batalla de Beirut i el genocidi de Kigali i Ruanda. Avui mirem la transformació d’aquestes ciutats de la mà d’alguns dels seus habitants i descobrim que hi ha molt més que un canvi de cara. Les històries dels protagonistes exemplifiquen la capacitat de l’ésser humà de superar obstacles, de renéixer amb més força, vitalitat i optimisme.

El hip-hop a Medellín, el cinema a Sarajevo, la marató a Beirut i el ciclisme a Kigali són molt més que activitats lúdiques. Avui són instruments del mapa urbà, que es dibuixa dia a dia en els nous temps de pau i reconstrucció.

Els personatges
Jeanne d’Arc és filla d’una supervivent del genocidi de Ruanda. La seva obsessió no és trobar els botxins, sinó ser una campeona ciclista.
Sejla va néixer a Sarajevo després de la guerra de Bòsnia. Vol ser directora de cine i diu convençuda que no cal parlar de la guerra per fer veure el rastre de la guerra.
Hazim era un atleta amb futur a la seva Síria natal. Fins que tot va esclatar. Refugiat a Beirut, s’entrena cada dia per pujar al podi de la marató.
El Jeke va créixer en un barri de Medellín colpejat per la violència del narcotràfic. Seria, probablement, un delinqüent més, si no hagués descobert el món del hip-hop.
“Ciutats a contrallum” ret homenatge a quatre ciutats màrtirs i a aquells habitants que, com els nostres protagonistes, no es rendeixen i somien.
Heus aquí el ciclisme, el cinema, la marató o el hip-hop com a eines per recuperar l’autoestima i canviar les ments, en un temps de pau ple d’incerteses.

Trajectòria
El documental es va estrenar el 2016 a Seminci, la 61 Setmana Internacional de Cine de Valladolid, en la secció DOC España, va ser seleccionada per la mostra Docs for Sale de l’IDFA, el Festival Internacional de Documentals d'Amsterdam (“Out of Darkness. Cities After War”), i va ser candidata als IX Premis Gaudí 2017 en la categoria de millor pel·lícula documental. El 16 de desembre de l’any passat es va estrenar als Cinemes Girona de Barcelona i aquest estiu s’ha projectat en el Sarajevo Film Festival.Ciutats a contrallum
Web http://ciudadesacontraluz.com/
Facebook @CiudadesAContraluz
Twitter @ContraluzCities


Premis
Millor documental per a televisió i millor muntatge, Premis India Catalina de la Indústria Audiovisual, Colòmbia, 2018


Festivals
Seminci, Setmana Internacional de Cine, Valladolid, 2016
IDFA, el Festival Internacional de Documentals d'Amsterdam, 2016 (catàleg)
Sarajevo Film Festival, 2017Dirigit per Francesc Relea.