Arxius

Estas veient: setembre 2016
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció

El documental “Gabo. La creació de Gabriel García Márquez”, dirigit per Justin Webster i produït amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, ha estat nominat als premis Emmy 2016 que atorga l’Acadèmia Internacional de Televisió, Arts i Ciències en reconeixement a “l’excel·lència en la televisió arreu del món”. Els guanyadors seran anunciats en una cerimònia de gala que tindrà lloc el pròxim 21 de novembre a l’Hotel Hilton Nova York.“Gabo. La creació de Gabriel García Márquez”, que competirà en la categoria “Arts Programming”, és una pel·lícula sobre l’increïble poder de la imaginació, que segueix els fils entreteixits de la vida i de les obres de l’escriptor colombià amb la tensió narrativa d’una investigació. ¿Com va poder un nen d’un poble perdut de la costa colombiana guanyar els cors de milions de persones, des dels més pobres fins als líders polítics més poderosos? I com va aconseguir canviar la nostra percepció de la realitat a través de les seves obres? La resposta està en la increïble història de Gabriel García Márquez, guanyador del Premi Nobel de Literatura l’any 1982 i autor de l’aclamada i mundialment coneguda obra mestra “Cien años de soledad”.

Es tracta d’una producció de JWP, Horne Productions i Ronachan Films amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, Discovery, Caracol TV, Canal+ i Gebrüder Beetz, que va ser finalista en els Premis Gaudí 2016 i que el programa “Sense ficció” va estrenar el passat 19 d’abril.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Contraban”, una producció pròpia de Televisió de Catalunya, dirigida per Josep Rovira, ha rebut el I Premi de Periodisme ADELTA, que convoca l’Associació Empresarial del Tabac coincidint amb el seu vint-i-cinquè aniversari, en un acte que ha tingut lloc aquest matí a Madrid. El premi, que reconeix “els treballs periodístics que difonen la importància del tabac per a l’economia espanyola, així com els reptes i els desafiaments a què fa front”, està dotat amb 10.000 euros i una escultura commemorativa.


Sergi Giménez, realitzador (a l'esquerra); Jordi Campàs, productor (segon per l'esquerra), i Marc Escolies, muntador (a la dreta), han acompanyant Josep Rovira en l’acte de lliurement del guardó.


Els membres del jurat han destacat que el treball periodístic “aborda el problema del comerç il·lícit, combinant una investigació seriosa i responsable amb un format amè i un llenguatge clar que permet a l’espectador acostar-se a una realitat tan complexa com és la del contraban de tabac”. Josep Rovira ha rebut l'escultura commemorativa de mans del director general d’Adelta, Juan Páramo.El documental segueix els diferents protagonistes del contraban de tabac a la frontera entre els estats espanyol i francès, participa en les batudes nocturnes que fa la Guàrdia Civil per les muntanyes de l’Alt Urgell i acompanya els Mossos d’Esquadra entrant de matinada a diversos domicilis per fer-hi escorcolls i detenir sospitosos de contraban. També filma les compareixences judicials dels detinguts, que gairebé sempre es neguen a reconèixer el delicte. I, alhora, segueix un grup de “fardellers” que baixen amb les caixes de tabac a l’esquena i mostra les dures condicions en què fan el recorregut, de nit i pels difícils corriols que solquen les muntanyes.

“Contraban” es va estrenar al programa “Sense ficció” el 2 de juny de 2015.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
"Pastilla busca malaltia", el documental de producció pròpia de Televisió de Catalunya dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, ha estat nominat al prestigiós Prix Europa 2016 en la categoria "Actualitat", juntament amb dinou produccions televisives més. El guanyador del premi es donarà a conèixer a la cerimònia de lliurament que tindrà lloc a Berlín el 21 d'octubre.El treball d’investigació d’Armengou i Belis analitza alguns medicaments que han causat estralls entre els consumidors. Els afectats acusen les farmacèutiques d’haver amagat els efectes secundaris d’uns productes que els han causat seqüeles irreversibles o fins i tot la mort, com és el cas de l’Agreal, el Paxil o el Propecia. Tots ells s’han venut a Espanya i alguns encara es comercialitzen.

El màrqueting farmacèutic suposa una de les partides de despesa més grans de les companyies, sovint superior al d’investigació i recerca, i amb agressives campanyes es captiven a metges i opinió pública de la necessitat d’un medicament. Malgrat que continuen apareixent fàrmacs que suposen la curació de malalties com l’hepatitis C, moltes vegades es recicla un vell medicament i se li busquen noves indicacions. O es retiren productes que ja han perdut la patent i se substitueixen per d’altres amb pocs canvis sobre l’original però molt més cars.Completen el panorama assajos clínics cada vegada més curts i amb menys persones, conflictes d’interessos entre la indústria i alts càrrecs dels organismes reguladors de salut pública, suborns a metges i a publicacions científiques, ocultació de dades sobre els efectes adversos d’alguns medicaments, simples símptomes que s’eleven a la categoria de malaltia que cal medicar, sovint per a tota la vida...

El documental compta amb la participació d’experts de renom internacional. Alguns d’ells, com Marcia Angell (exdirectora de la revista “New England Journal of Medicine”) o Allan Frances (exdirector del DSM, l’organisme de referència que defineix les malalties psiquiàtriques) coneixen la indústria des de dins i han decidit denunciar els seus abusos.“Pastilla busca malaltia” es va estrenar al programa “Sense ficció” el passat 19 d’abril amb un destacable èxit d’audiència: 447.000 espectadors i un 14,4% de quota de pantalla. Va ser el programa més vist del dia a Catalunya, només superat pel TN Migdia de TV3.