Arxius

Estas veient: juliol 2016
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El webdoc “El Swissleaks de Falciani” ha estat guardonat amb el German-French Journalism Award, un dels més importants d’Europa en la categoria multimèdia i, a més, està nominat als premis de periodisme Ernst-Schneider-Preis 2016. El webdoc està associat al documental “La llista de Falciani”, de Ben Lewis, amb participació de TV3.El jurat va valorar que "els autors expliquen la història com un thriller captivador. L'usuari està involucrat en l'acció, i això el motiva a seguir la trama fins al final”.

A més, el webdoc està nominat als premis de periodisme Ernst-Schneider-Preis 2016 en la categoria de temes d’economia. Els guanyadors es donaran a conèixer el 17 d’octubre en una cerimònia a Colònia (Alemanya).

En aquest webdoc, que explica la història d'Hervé Falciani, es pot accedir també a diverses dades sobre l'evasió fiscal, respondre algunes preguntes i saber l'opinió d'altres usuaris. La web es desenvolupa al llarg de cinc capítols: “El cuiner al cor del blanc”, “Seduïda per trair”, “El petit robatori i la gran política”, “Carta de París”, “Només un peu al món lliure”, i un epíleg, amb una estructura de suspens per mantenir l’usuari interessat fins al final de la narració.L’objectiu del projecte web, llançat a tot Europa, és contribuir a obrir la reflexió sobre un dels grans problemes de les finances públiques: l’evasió fiscal.

El webdoc “El Swissleaks de Falciani” està vinculat al documental d’investigació “La llista de Falciani”, de Ben Lewis, amb participació de TV3, que es va estrenar al programa “Sense ficció” i va inaugurar el festival DocsBarcelona del 2015.

El documental narra la història de la fi dels comptes bancaris secrets i l'evasió fiscal descoberta arran del robatori de dades de 130.000 comptes protegits de ciutadans de 180 països, que formen una xarxa de dades bancàries d’evasió de milers de milions d’euros que van arribar a mans dels governs afectats. Hervé Falciani, un empleat del banc suís HSBC, les va divulgar i va precipitar el final del secret bancari a Suïssa, amb conseqüències a tot el món.L’HSBC Private Bank és especialista en la gestió del patrimoni de clients rics. Els gairebé 2.500 treballadors han de respectar per damunt de tot un element clau: la discreció. El secret bancari suís es converteix en la base del negoci que fa que Suïssa sigui el paradís fiscal més gran del planeta i el primer recurs per a qualsevol que intenti esquivar les autoritats fiscals del seu país. Gràcies al flux de dades, l'especialista en informàtica Falciani va veure com l'HSCB ajudava els seus clients rics a no pagar impostos.

El documental és una coproducció de Gebrueder Beetz Filmproduktion (Berlín), Polar Star Films,TV3, SWR/ARD (Alemanya), ARTE (Alemanya/França), TVE (Espanya), RTS i SRF (Suïssa), DR (Dinamarca), SVT (Suècia), YLE (Finlàndia) i TG4 (Irlanda).
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció

Els documentals de producció pròpia de Televisió de Catalunya sobre la recuperació de la memòria històrica són una de les temàtiques recurrents en les sol·licituds d’informació de molts estudiants catalans de Batxillerat, que visiten el programa “Sense ficció” per complementar els seus treballs de recerca.Aquest el cas del Matteo, la Mireia i el Ferran (a la imatge), que han escollit tots tres temes relacionats amb la repressió franquista; concretament, el robatori de nens durant la dictadura; la situació de les fosses comunes a l’estat espanyol en comparació amb el que s’ha fet a l’Argentina, i una anàlisi dels drets que van perdre les dones durant el franquisme.

Tots tres comparteixen que alguns dels documentals i les investigacions que s’han fet des del “Sense ficció” els han servit “d’inspiració a l’hora d’escollir el tema” del seu treball. En aquest sentit, la directora de documentals Montse Armengou declara agraïda que casos com els d’aquests tres estudiants “ens animen a seguir, especialment quan veiem que la gent jove no està conforme amb la desmemòria i lluiten contra l’oblit”.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció

Dilluns, 11 de juliol, “On acaben els camins”, coproducció de TV3, es projectarà en la cimera The High-Level Political Forum on Sustainable Development, que se celebra a la seu de l’ONU a Nova York. En el debat posterior, hi participaran Oriol Mitjà, la directora del documental, Noemí Cuní, i experts de l’ONU en la lluita contra les malalties oblidades. Aquest treball es va estrenar el 7 de juny en l’espai “Sense ficció”.L’any 2012, Oriol Mitjà, investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), va publicar des de l’illa remota de Lihir (Papua Nova Guinea) uns resultats que van sorprendre la comunitat científica: havia descobert un tractament que, amb una única dosi, resultava efectiu contra la malaltia de pian. Aquest és el punt de partida del documental “On acaben els camins” (“Where the Roads End”), una pel·lícula dirigida per Noemí Cuní i produïda pel Grup Broadcaster. L’estrena internacional tindrà lloc a la seu de l’ONU a Nova York dilluns, 11 de juliol, en la cimera The High-Level Political Forum on Sustainable Development. El debat posterior comptarà amb la presència del doctor Oriol Mitjà, la directora del reportatge, Noemí Cuní, i experts de l’ONU en la lluita contra les malalties oblidades i els objectius de desenvolupament mundials.

El documental, que ha estat coproduït per TV3 i Televisió Espanyola, sota l’impuls de l’Obra Social “la Caixa”, deu el títol a una vella dita africana: “El pian comença on acaben els camins”, ja que la malaltia apareix on acaben les carreteres i comença la pobresa extrema dels llocs més recòndits del món, sense aigua, llum ni sabó.El pian és una malaltia de la pell discapacitant i estigmatitzant, igual que la lepra. Es calcula que en tenen 100.000 nens cada any a tretze països on és endèmic i pertany a un grup de set malalties oblidades de la pell que causen conseqüències semblants a la lepra. Afecta la pell, els ossos i els cartílags. Si no es tracta, pot causar deformacions al nas i als ossos de les cames. Feia 60 anys que no s’havia innovat en el diagnòstic ni el tractament d’aquesta malaltia.

“On acaben els camins” acompanya el científic català en un procés que, quatre anys després de la seva troballa, l’ha portat a pilotar una campanya d’eradicació mundial de la malaltia engegada per l’OMS.

» Veure més