Arxius

Estas veient: juny 2016
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció

El documental “Contraban”, una producció pròpia de Televisió de Catalunya, dirigida per Josep Rovira, ha estat guardonat en la primera edició del Premi de Periodisme ADELTA, que convoca l’Associació Empresarial del Tabac coincidint amb el seu vint-i-cinquè aniversari.Els membres del jurat han destacat que el treball periodístic “aborda el problema del comerç il·lícit, combinant una investigació seriosa i responsable amb un format amè i un llenguatge clar que permet a l’espectador acostar-se a una realitat tan complexa com és la del contraban de tabac”. El premi està dotat amb 10.000 euros i una escultura commemorativa.El documental segueix els diferents protagonistes del contraban de tabac a la frontera entre els estats espanyol i francès, participa en les batudes nocturnes que fa la Guàrdia Civil per les muntanyes de l’Alt Urgell i acompanya els Mossos d’Esquadra entrant de matinada a diversos domicilis per fer-hi escorcolls i detenir sospitosos de contraban. També filma les compareixences judicials dels detinguts, que gairebé sempre es neguen a reconèixer el delicte. I, alhora, segueix un grup de “fardellers” que baixen amb les caixes de tabac a l’esquena i mostra les dures condicions en què fan el recorregut, de nit i pels difícils corriols que solquen les muntanyes.

“Contraban” es va estrenar al programa “Sense ficció” el 2 de juny de 2015.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
“Joana Biarnés, una entre tots”, una coproducció de REC Videoproduccions, TV3 i TVE, dirigida per Òscar Moreno i Jordi Rovira, competeix en la secció documental del Festival Gollut, la Mostra de Cinema Compromès i Fotoperiodisme Social, que tindrà lloc a Ribes de Freser (el Ripollès) del 18 al 26 de juny.El documental competirà amb “Kafana”, “Alpuxarras”, “Fugir de l'oblit” (“Huir del Olvido”), “Heil Europe!” i “No estem sols”, en aquesta tercera edició del Festival Gollut, que va néixer amb la filosofia d'apostar per les obres creatives compromeses amb la defensa dels drets humans i la denúncia social. Podeu consultar aquí el programa del Festival Gollut 2016.

“Joana Biarnés. Una entre tots” és la desconeguda història de la primera fotoperiodista espanyola. Una pionera que va superar els prejudicis d’una època –els anys 50 i 60– per triomfar en una professió dominada per homes al llarg de trenta anys de carrera, en què va immortalitzar també personatges històrics com Jackie Kennedy, Orson Welles, Rudolf Nureyev, Audrey Hepburn i Charlie Rivel, entre molts altres. Una dona que hauria pogut convertir-se en una llegenda i va desaparèixer. Fins avui.

El documental recorre la trajectòria d’aquesta pionera, narrada en primera persona, i compta amb la participació de Joan Manuel Serrat, Juan Mari Arzak, Raphael, Ramon Masats i Gervasio Sánchez, entre altres. En els darrers mesos, Biarnés s’ha vist immersa en un progressiu reconeixement de la seva figura i obra, tot i l’oblit en què havia caigut arran de les dues dècades apartada de la fotografia.

El 4 de novembre de 2015, “Joana Biarnés. Una entre tots” va inaugurar la desena edició del Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus, on va rebre els següents guardons: Ciutat de Reus a la millor pel·lícula de la Secció Oficial; Premi Cinema-Rescat al millor treball documental i recerca; Premi del públic a la millor pel·lícula de la Secció Oficial, i Premi MemoriJove a la millor pel·lícula de la secció MemoriJove, atorgat pel públic adolescent assistent al festival.

A l’abril va ser el Documental del Mes, programació estable impulsada per DocsBarcelona.

El programa “Sense ficció” va estrenar “Joana Biarnés, una entre tots” el passat 10 de maig.Els golluts

El nom del festival i dels premis són un reconeixement als golluts, una comunitat de persones que va ser discriminada fins a la seva desaparició a mitjan segle XX. Mesuraven menys de metre vint i vivien a la Vall de Ribes. Se'ls coneixia també com els nans de Ribes. La majoria tenien goll, una patologia inofensiva però de mal aspecte per la qual tota la comunitat va ser discriminada. Els Premis Gollut, atorgats pels Amics del Cinema de la Vall de Ribes, s'anomenen així per reconèixer la injustícia i la vulneració dels drets socials a la comunitat de golluts i per exemplificar la vulneració dels drets humans arreu del món. Aquests guardons premien la creativitat i els valors transmesos en les obres i no tenen dotació econòmica perquè la consciència social no té preu, sinó que és un valor per si mateix.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental i el llibre “Los internados del miedo”, de Montse Armengou i Ricard Belis, tindran una projecció i una presentació a Madrid el dies 7 i 8 de juny, respectivament.La projecció de “Los internados del miedo” clausurarà el curs 2015-2016 de l’Asociación de la Memoria Social y Democrática (AMESDE) el dimarts 7 a les 18,30. L’acte tindrà lloc a la Biblioteca Histórica Marqués de Valdecilla (Noviciado, 3), i comptarà amb la presència de Carlos Andradas, rector de la Universitat Complutense de Madrid; Jaime Ruiz, president d’AMESDE, i Montse Armengou, directora del documental.
La presentació del llibre en l’edició en castellà tindrà lloc el dimecres 8 a la Librería Marcial Pons de Madrid (Pl. Del Conde del Valle de Súchil, 8), a les 19.00. El director d’Amnistia Internacional Espanya, Esteban Beltrán, presentarà l’acte, que comptarà també amb la participació de Montse Armengou i Ricard Belis.