Arxius

Estas veient: octubre 2015
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimarts 27 d'octubre a les 21.55, a TV3.Ciutadans responsables o herois de temps moderns? O avui una cosa és sinònim de l'altra?

Tothom parla de lluita contra la corrupció i l'evasió fiscal i en favor de la transparència. Però què passa quan algú alerta sobre alguna cosa que no va bé en l'empresa o en l'administració on treballa? I què passa sobretot quan l'alerta afecta, per exemple, un gegant de la banca suïssa? Què passa quan es denuncia un sistema d'evasió fiscal a escala global? Aquests són els eixos del documental "Alertadors contra la corrupció", una producció pròpia de Televisió de Catalunya dirigida per Montserrat Besses i Pere López.

Per primer cop s'explica al nostre país la història del terrabastall que afecta el gegant bancari UBS (Unió de Bancs Suïssos), considerat el primer banc del món en gestió de patrimoni.
Alertadors, malgrat ells mateixos

Els alertadors actuen sense premeditació, però directament, contra la corrupció, contra el frau, contra l'evasió fiscal. Fer-ho no formava part dels seus plans. Només han fet bé la seva feina, han complert amb el seu deure de ciutadans i han reaccionant defensant l'interès general per davant d'interessos personals. A partir d'aquí, i malgrat tots els discursos políticament correctes, han de fer front a una maquinària que se'ls gira en contra: assetjament, acomiadaments, processos judicials. Alguns els qualifiquen d'herois dels temps moderns, però ells ho rebutgen. Insisteixen que només han fet bé la seva feina. La realitat mostra que queden en una situació d'extrema vulnerabilitat i indefensió. En molts països es demana un estatut que els protegeixi.

El documental "Alertadors contra la corrupció" evoca el "cas Palau" i el "cas hotel del Palau", uns afers significatius al nostre país. Però també, i sobretot, posa l'accent en els alertadors del món de les finances i recull diferents testimonis de casos que han traspassat fronteres.Una dona sola contra el gegant UBS, Unió de Bancs Suïssos

UBS es presenta com el líder mundial en gestió de patrimoni. El 2009 la cap de Màrqueting i Relacions Públiques d'UBS a París, Stéphanie Gibaud, va denunciar el banc per evasió fiscal en grup organitzat i per blanqueig. Ella posava al descobert quins eren els mecanismes que el banc utilitzava per facilitar l'evasió fiscal de grans fortunes franceses. Un sistema aplicable, en principi, a tots els països on UBS era present.

Quines haurien estat les pràctiques d'UBS a Catalunya? El testimoni d'un exauditor intern del banc, Nicolas Forissier, també ha estat definitiu. Ell va fer constar en els seus informes que els comptes no quadraven. Havia constatat una doble comptabilitat. El van incitar a canviar el contingut del seu treball i s'hi va negar. En va patir les conseqüències.

El "cas UBS" no arrenca a partir de dades robades o venudes. Arrenca amb Stéphanie Gibaud, és a dir, a partir d'algú que no coneixia res del món de les finances, sinó que es movia en l'ambient glamurós i selecte dels esdeveniments que el banc oferia als seus clients: tornejos de tenis, de golf, regates, concerts privats, grans premis de Fórmula 1, etc.El procés penal a França contra UBS encara està obert. Les investigacions continuen i, de moment, UBS ja ha hagut de pagar una caució rècord de més de mil milions d’euros.
L'alerta donada per Stéphanie Gibaud ha permès que les investigacions es posin en marxa també a Bèlgica, a Alemanya i a l’Argentina.

El documental explica com va començar, el 2008, als Estats Units, el terrabastall que afecta UBS i que aleshores ja revelava un sistema d'evasió generalitzat. Però els països tenen legislacions diferents i a Espanya no existeixen textos que de manera explicita tipifiquin com a delicte certes praxis. Això fa que la feina dels tècnics d'Hisenda, aquí, resulti particularment complicada.

Vides trasbalsades

Als alertadors sovint els hi canvia la vida. És per això que el documental també es fixa en les conseqüències de l'alerta. Avisar la jerarquia es gira contra l'alertador la majoria de vegades. L'adversari és poderós, el treballador o la treballadora es queden aïllats i han de fer front a tota una maquinària laboral i judicial. Això suposa esgotament psicològic i moltes despeses.El testimoni de Joan Llinares, que va ser nomenat director del Palau de la Música (2009-2010) en substitució de Fèlix Millet, és particularment significatiu sobre com es poden rebre pressions i intimidacions quan es tracta de fer que surtin a la llum totes les pràctiques il·legals.

La vida de Stéphanie Gibaud, va quedar trasbalsada a partir del moment en què es va negar a seguir unes ordres que per ella eren sospitoses. El mateix li va passar a Nicolas Forissier.

A part del perjudici moral, queda l'econòmic i aquí sorgeix el debat: gràcies a la seva alerta, algunes persones han fet que l'estat recuperi grans quantitats de diners, però elles segueixen sense feina i sense recursos. Cal compensar-les.
Entrevista a Montserrat Beses, codirectora d'"Alertadors contra la corrupció"

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimarts 27 d'octubre a les 21.55 i a les 23.15, a TV3.

"Sense ficció" estrena aquesta setmana el documental "Alertadors contra la corrupció", una producció pròpia de Televisió de Catalunya dirigida per Montserrat Besses i Pere López que analitza a fons un dels pilars de la lluita contra la corrupció: la transparència. I a continuació, el programa estrena també "El visionari", la història del consultor de finances Martin Armstrong, l'home que preveu l'economia mundial.

"ALERTADORS CONTRA LA CORRUPCIÓ"Hi ha un grup de persones que contribueixen a la transparència i que no només són desconegudes sinó que, a més, reben represàlies per haver complert el seu deure de ciutadans responsables: són els alertadors.

Han estat definits com els herois moderns. A ells, normalment, no els agrada l’expressió. D’entrada, perquè no han tingut voluntat de convertir-se en herois. Només han fet ben feta la seva feina i han pensat a defensar l’interès general. Han contribuït a fer públic el que alguns volien que continués sent secret. Han treballat per la transparència. Transparència en l’administració, en empreses publiques o privades, en els bancs.

Han activat una alerta, han encès un llum d’alarma per denunciar unes pràctiques que ens perjudiquen a tots. Fer-ho els ha portat problemes: assetjament, acomiadaments, judicis interminables, amenaces. Moltes veus, en molts països, es fan sentir per demanar un estatut que els protegeixi. El documental "Alertadors contra la corrupció" evoca el "cas Palau" i el "cas Hotel del Palau", uns afers significatius al nostre país. Però també, i sobretot, posa l’accent en els alertadors del món de les finances i recull diferents testimonis de casos que han traspassat fronteres.El "cas UBS", Unió de Bancs Suïssos
UBS es presenta com el banc líder mundial en gestió de patrimoni. El testimoni d’una alertadora francesa ha fet que s’obrin investigacions en diferents països sobre la manera d’actuar d’UBS i dels mecanismes que haurien facilitat l’evasió fiscal. Quines haurien estat les pràctiques del banc aquí a Catalunya? S’han encès alguns llums d’alarma?
El "cas UBS" no arrenca a partir de dades robades o venudes. Arrenca a partir d’algú que no coneixia res del món de les finances, sinó que es movia en l’ambient glamurós i selecte dels esdeveniments que el banc oferia als seus clients per seduir les seves fortunes: tornejos de tenis, de golf, regates, concerts privats, grans premis de Fórmula 1, etc.

La vida d’aquesta alertadora, com la de tots els alertadors, va quedar trasbalsada a partir del moment que va donar el senyal d’alarma per dir que alguna cosa grinyolava en l’actuació del banc a França. El mateix li va passar a un auditor intern del banc que va exposar en els seus informes que els comptes no quadraven. És per això que "Alertadors contra la corrupció" també es fixa en les conseqüències de l’alerta. Avisar la jerarquia es gira contra l’alertador la majoria de vegades. L’adversari és poderós, el treballador o la treballadora es queden aïllats i han de fer front a tota una maquinària laboral i judicial. Això comporta esgotament psicològic i moltes despeses.“Alertadors contra la corrupció” es fixa en una experiència francòfona que aplega una inèdita col·laboració de mitjans de comunicació públics i privats i en un grup d’activistes. Diferents testimonis, al llarg de tot el documental, expliquen experiències viscudes i aposten per una nova aliança entre mitjans de comunicació i alertadors per fer que la transparència sigui un fet i que l’esperit recollit als textos legals – és a dir, el dret a saber dels ciutadans- es practiqui amb normalitat i sense conseqüències negatives.» Veure més